Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Τα Τρομοκρατικά χτυπήματα πλήττουν τον διεθνή τουρισμό

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Τα Τρομοκρατικά χτυπήματα πλήττουν τον διεθνή τουρισμό

Αποστολή Σεούλ: Αισθητή μείωση του τουρισμού και στροφή προς τον περιφερειακό και εσωτερικό τουρισμό, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει “αισθητή μείωση” στην ανάπτυξη του […]

Αποστολή Σεούλ<.>: Αισθητή μείωση του τουρισμού και στροφή προς τον περιφερειακό και εσωτερικό τουρισμό, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO<.>)<...>.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει "αισθητή μείωση" στην ανάπτυξη του τουρισμού για αρκετούς μήνες, έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά εκτιμά ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέψουν στον περιφερειακό και εσωτερικό τουρισμό.

"Αν κανένα εξαιρετικό γεγονός δεν συμβεί πάλι, ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού μπορεί να είναι κατώτερος κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που ήθελαν μια πτώση εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής εξέλιξης", επισημαίνει σε μια πρώτη ανάλυση του ο WTO κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης του σήμερα στη Σεούλ.

Σ' έναν απολογισμό που θα παρουσιάσει σήμερα στους συνέδρους ο γενικός γραμματέας του WTO Francesco Frangialli υπενθυμίζει ότι ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον. "Μια επίθεση σε τουρίστες στο Λούξορ, η δολοφονία παιδιών ξένων επισκεπτών στη Ναμίμπια, μια απαγωγή στις Φιλιππίνες… και ο τουρισμός καταρρέει".

"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει ίσως τις μεγαλύτερες διαταράξεις που έχει επιφέρει οποιαδήποτε άλλη κρίση στο παρελθόν. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικής κατάστασης και η εμπειρία μας βοηθά μόνο στη μερική ανάλυση των συνεπειών αυτών των τραγικών γεγονότων", προσθέτει ο κ. Frangialli. Το μέγεθος της τουριστικής κρίσης θα εξαρτηθεί από τη φύση των ενδεχόμενων αμερικανικών αντιποίνων, παρότι η επίπτωση είναι ήδη καταστροφική στον τομέα των αερομεταφορών, με τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για κατάργηση θέσεων εργασίας, με την ανησυχία των αεροπορικών εταιριών για τις πολύ υψηλές συνδρομές στις ασφαλιστικές τους εταιρίες και με πολλές ακυρώσεις τουριστικών και επαγγελματικών ταξιδιών κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν από τις επιθέσεις, οι προβλέψεις για αύξηση του τουρισμού κυμαινόταν μεταξύ 2% και 3%. Ο WTO εκτιμά σήμερα ότι "οι προοπτικές εμφανίζονται πιο αβέβαιες για το 2002". Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο Οργανισμός ελπίζει τουλάχιστον ότι ο διεθνής τουρισμός θα διατηρηθεί έως το 2020 με τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης, περίπου 4,1 % κατά μέσο όρο ετησίως. Πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις όπως οι πόλεμοι στον Κόλπο και το Κόσοβο ή τρομοκρατικές επιθέσεις όπως στο Λούξορ της Αιγύπτου έδειξαν πως η τουριστική δραστηριότητα απλώς αλλάζει προορισμούς προσωρινά και ξαναρχίζει σε κανονικούς ρυθμούς με την επιστροφή στην ειρήνη.

Ο αριθμός των τουριστών που θα ταξιδεύουν και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη θα τριπλασιαστεί μέσα σε 25 χρόνια (1995 – 2020). Ο Οργανισμός προβλέπει έκρηξη των μετακινήσεων, η οποία θα ωφελήσει τις οικονομίες όλων των περιοχών στον κόσμο. Πέρυσι οι ταξιδιώτες εκτός των συνόρων τους ήταν 699 εκατομμύρια, το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισεκατομμύριο και το 2020 σε 1,56 δισεκατομμύριο.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μείωση του συνόλου των κρατήσεων στη δυτική Ευρώπη, μια συνήθης αντίδραση σε περίπτωση σύγκρουσης. Σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης οι ταξιδιώτες μπορεί να αλλάζουν τον τόπο προορισμού τους. Σε περίπτωση ου ακυρώσουν την αναχώρησή τους η εμπειρία δείχνει ότι την επόμενη χρονιά οι αναχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες. Μια ανακατανομή του συνόλου της ζήτησης των ταξιδιωτών μπορεί να παρατηρηθεί προς όφελος του περιφερειακού και εσωτερικού τουρισμού, μαζί με μια μεταβολή στη διάρκεια της παραμονής και στις δαπάνες του ταξιδιού, εκτιμά ο WTO.

Η γενική συνέλευση του WTO άρχισε χθες στη Σεούλ με την εκπροσώπηση 118 χωρών (οι 76 από τις οποίες είναι σε υπουργικό επίπεδο).
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Δημήτριος Γεωργαράκης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024