Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA: 'Ιστορική εξέλιξη η λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού στην Κύπρο'
Κύπρος

ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA: 'Ιστορική εξέλιξη η λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού στην Κύπρο'

Οι φορείς τονίζουν ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού με δυνατότητα υιοθέτησης και προώθησης οριζόντιων πολιτικών αποτελεί μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση και ευελπιστούν ότι θα δώσουν την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η πρώτη για το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Τουρισμού, τελετή διαβεβαίωσης του υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Επίτροποι, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: “Η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, φίλου κ. Σάββα Περδίου, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον ευρύτερο τομέα του Κυπριακού Τουρισμού, ο οποίος, αποκτώντας επίσημα το δικό του αυτόνομο Υφυπουργείο, εισέρχεται σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού.

Ενός τομέα, ο οποίος παραμένει ζωτικής σημασίας όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως καταδεικνύεται και από την καθοριστική συμβολή του, στην ανατροπή της οικονομικής κρίσης, με τη σταθερή υψηλή συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας, με ποσοστό πέραν του 13%.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης και αξιολογώντας τη σημαντική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία της χώρας, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις, γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα οποία αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού – για τα οποία βεβαίως χρειάζονται, όπως έχω μιλήσει και με τον Σάββα, πολύ περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί – οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Ενδεικτικό του θετικού αντίκτυπου που είχε η στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους.

Με τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της στρατηγικής που υιοθετήσαμε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα.

Την ίδια στιγμή στοχεύουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική βιομηχανία και σε ένα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητάς μας προς τον σκοπό αυτό, συνιστά η άμεση υλοποίηση υπό την επιτήρηση του υφυπουργείου, των προνοιών της ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2018-2030. Μία στρατηγική που διαμορφώθηκε βάσει διεθνών πετυχημένων πρακτικών και ως αποτέλεσμα της  συνεργασίας και της διαβούλευσης ξένων εμπειρογνωμόνων με όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θέτει με σαφή στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα σε προτεραιότητα τους σχεδιασμούς που απαιτούνται για την αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, κατά τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη και  πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά και ως εκ τούτου την αειφόρο συμβολή του τουρισμού στον τομέα της οικονομίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αυτών των καινοτόμων πολιτικών, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχουμε νέα σημαντικά αποτελέσματα ως προς:

  • Την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.
  • Την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και δραστηριότητας στην Κύπρο.
  • Τη διασφάλιση και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών.
  • Την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Την ανάδειξη νέων θεματικών προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εκ μέρους μου αν με τη σημερινή ευκαιρία δεν αναγνώριζα τον καταλυτικό ρόλο και την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, όσον αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι οποίες έδωσαν την παρατηρούμενη ώθηση στον τουρισμό. Γι’αυτό και θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τόσο το τελευταίο όσο και όλα τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ως επίσης στο σύνολο του το προσωπικό του Οργανισμού που πλαισίωσε διαχρονικά τη λειτουργία του, για το έργο που έχουν επιτελέσει”.



“Η λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού και η ανάληψη των καθηκόντων του κ. Σάββα Περδίου ως του πρώτου υφυπουργού Τουρισμού, σφραγίζει την επίτευξη του κοινού στόχου δεκαετιών των τουριστικών φορέων της χώρας μας, χαρακτηρίζοντας την ως μια ‘ιστορική’ εξέλιξη και προς τούτο, συγχαίρουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του για τη σημαντική αυτή απόφαση”
, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τουριστικοί φορείς της Κύπρου Παγκύπριος Σύλλογος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA).

“Η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού με δυνατότητα υιοθέτησης και προώθησης οριζόντιων πολιτικών αποτελεί μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη και θωράκιση ενός από τους πιο ζωτικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας. Οι οριζόντιες πολιτικές / εξουσίες που αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, ευελπιστούμε ότι θα του δώσουν την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατικής μηχανής που βιώναμε στο παρελθόν και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”, επισημαίνουν.

“ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τον πρώτο υφυπουργό Τουρισμού δηλώνοντας τη στήριξή τους για επίτευξη των κοινών στόχων προς το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό όφελος του τόπου. Ταυτόχρονα, διαβιβάζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον τέως πρόεδρο, τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, καθώς και όλα τα στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, για την αγαστή και καρποφόρα συνεργασία που είχαμε καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Οργανισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024