Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας ως μέλους του προσανατολίζεται ο ΠΟΤ
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας ως μέλους του προσανατολίζεται ο ΠΟΤ

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του UNWTO που το Εκτελεστικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής ενός μέλους από τον Οργανισμό.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) αποφάσισε σε έκτακτη Γενική Συνέλευσή του να σκεφθεί την αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η πρώτη Έκτακτη Γενική Συνέλευση του UNWTO. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του UNWTO που το Εκτελεστικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής ενός μέλους από τον Οργανισμό.

Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από τα όργανα του UNWTO υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε στη Μαδρίτη κατόπιν αιτήματος έξι χωρών, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουκρανία.

Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η αναστολή θα πρέπει να εγκριθεί κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, με πλειοψηφία 2/3. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού, αυτή η συνέλευση θα συγκληθεί “εντός των προσεχών 30 ημερών”.

“Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση! Ούτε τώρα, ούτε ποτέ. Αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι όλοι αφοσιωμένοι σε αυτό το ιδανικό” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili. Και πρόσθεσε: “Για αυτόν τον λόγο, ο UNWTO –και εγώ ως η φωνή του Οργανισμού– πρέπει να είμαστε δυνατοί και ξεκάθαροι: Εάν είστε μέλος, τότε δεσμεύεστε στους κανόνες μας. Και πρέπει να αγκαλιάσετε τις αξίες μας. Έτσι, όταν μέλη πάνε ενάντια στους στόχους μας, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες”.

Η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας δε συνάδει με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αντιβαίνει στον θεμελιώδη στόχο του UNWTO όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 του Καταστατικού του, το οποίο ορίζει την “προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού, με σκοπό τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, τη διεθνή κατανόηση, την ειρήνη, την ευημερία και τον καθολικό σεβασμό και τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ως θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Γενική Συνέλευση του UNWTO έχει την κυρίαρχη ευθύνη να αποφασίσει για την αναστολή της ιδιότητας μέλους οποιουδήποτε κράτους-μέλους, εάν διαπιστώσει ότι το μέλος επιμένει σε μια πολιτική αντίθετη προς τους θεμελιώδεις στόχους του Οργανισμού, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 του Καταστατικού του.

Ο UNWTO υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η κυριαρχία, η πολιτική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρέπει να τηρηθούν, και πρέπει να ακολουθηθεί η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024