Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτις 5 Απριλίου φέτος το Φεστιβάλ Qingmingjie στην Κίνα
Φεστιβάλ

Στις 5 Απριλίου φέτος το Φεστιβάλ Qingmingjie στην Κίνα

Η παράδοση του Qingmingjie, γνωστή και ως Tomb Sweeping Festival, είναι πάνω από 2.500 ετών. Η αργία είναι κινητή και πέφτει πάντα στις αρχές Απριλίου, 106 ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, και φέτος στις 5 Απριλίου.

Κάθε χρόνο, στις αρχές Απριλίου, οι Κινέζοι γιορτάζουν την Qingmingjie, μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στο κινεζικό ημερολόγιο. Κυριολεκτικά μεταφράζεται σημαίνει το Αγνό και Φωτεινό Φεστιβάλ και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών.

Η παράδοση του Qingmingjie, γνωστή και ως Tomb Sweeping Festival, είναι πάνω από 2.500 ετών. Η αργία είναι κινητή και πέφτει πάντα στις αρχές Απριλίου, 106 ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, και φέτος στις 5 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το silkroadgreek.gr, στους Κινέζους δίνονται τρεις ημέρες άδεια από τη δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να μπορέσουν να επισκεφθούν τους τάφους των συγγενών τους, που συχνά βρίσκονται μακριά από τα κέντρα των πόλεων.

Ζωή μετά το θάνατο
Σύμφωνα με τις κινεζικές πεποιθήσεις, οι ψυχές που περιπλανιούνται μετά τον θάνατο έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους ζωντανούς ανθρώπους. Νιώθουν πείνα, κρύο και δίψα, αλλά και θυμό, θυμό, θλίψη και χαρά. Ωστόσο, οι ταλαιπωρίες της μετά θάνατον ζωής μπορούν να μετριαστούν με κατάλληλες τελετουργίες.

Πριν από το φεστιβάλ Qingmingjie, οι τάφοι καθαρίζονται, τα φύλλα απομακρύνονται με τσουγκράνα και τα ζιζάνια ξεριζώνονται. Την ημέρα της γιορτής, όλη η οικογένεια μαζεύεται στον τάφο και το μεγαλύτερο μέλος της ανάβει κεριά στον τάφο. Δίπλα στην ταφόπλακα τοποθετούνται πιάτα με τελετουργικό γεύμα για τους νεκρούς. Έπειτα καίγονται λερωμένα με κρασί χαρτονόμισμα και άλλα χαρακτηριστικά πλούτου. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση ότι οι νεκροί χρειάζονται τα ίδια πράγματα στον «άλλο κόσμο» που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής τους.

Όλα τα μέλη της οικογένειας, από το μεγαλύτερο έως το νεότερο, αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα υποκλίνοντας τρεις φορές. Συμβολικές προσφορές γίνονται επίσης σε κοντινές θεότητες και σε άγνωστα πνεύματα που περιφέρονται εκεί κοντά. Αυτό το τελετουργικό είναι για να δείξει σεβασμό στους νεκρούς, αλλά και να κατευνάσει τις αδέσποτες ψυχές να μην διώξουν τους ζωντανούς.

Μπορεί κανείς να εντυπωσιαστεί με την αισιοδοξία στην παραδοσιακή κινεζική άποψη του θανάτου. Δεν υπάρχει καμία έννοια του προπατορικού αμαρτήματος και η μετάβαση στη μετά θάνατον ζωή δεν απαιτεί ριζική αλλαγή. Στη δυτική κουλτούρα γίνεται λόγος για αναγέννηση, λύτρωση, σωτηρία ή νέα ζωή. Στην κινεζική παράδοση πεθαίνεις, αλλά παραμένεις αυτό που ήσουν.

Μια γιορτή χαράς και άνοιξης
Το All Day of the Dead στην Κίνα γιορτάζεται σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Δεν συνδέεται μόνο με την επίσκεψη τάφων και τη λατρεία των προγόνων. Οι αρχές Απριλίου στο Μέσο Βασίλειο είναι μια εποχή όμορφου, ηλιόλουστου καιρού, ανόδου της θερμοκρασίας και μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μέρες. Γι’ αυτό το Qingmingjie είναι επίσης αφορμή για οικογενειακά ταξίδια εκτός πόλης, μακρινούς περιπάτους και χαρά στις πρώτες πραγματικά ζεστές μέρες.

Μια εγγενής παράδοση αυτής της γιορτής, δημοφιλής στους νεότερους και μεγαλύτερους Κινέζους, είναι το πέταγμα χαρταετού, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ, όταν δένουν χάρτινα φανάρια στους χαρταετούς, που λαμπυρίζουν σαν αστέρια με φόντο τον βραδινό ουρανό. Παλαιότερα, οι άνθρωποι έκοβαν ένα κορδόνι για να κάνουν τον χαρταετό να πετάξει ελεύθερος, παίρνοντας συμβολικά τη φροντίδα και την ασθένεια μαζί τους.

Ημέρα κρύου φαγητού
Την προηγούμενη μέρα του Qingmingjie ήταν η παραδοσιακή Ημέρα Κρύου Φαγητού της Κίνας. Το Cold Food ή το Hanshi Festival είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο φεστιβάλ που εξελίχθηκε από μια τοπική ανάμνηση του θανάτου του ευγενούς Jin Jie Zitui τον 7ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou, σε εορτασμούς σε όλη την Ανατολική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την παράδοση να αποφεύγεται το άναμμα κάθε είδους φωτιάς, ακόμη και κατά την προετοιμασία του φαγητού. Με τον καιρό, το Hanshi και το Qingmingjie συγχωνεύτηκαν σταδιακά σε ένα φεστιβάλ.

Τα παραδοσιακά τρόφιμα Qingming περιλαμβάνουν γλυκές πράσινες μπάλες ρυζιού, χυλό με άνθη ροδάκινου, τραγανά μπισκότα, σαλιγκάρια Qingming και αυγά. Αυτά τα πιάτα συνήθως μαγειρεύονται μία ή δύο ημέρες πριν από την έλευση του Qingming, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φάνε και να ξεκουραστούν.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι οι γλυκές πράσινες μπάλες ρυζιού, τα “πράσινα noodles”. Αυτό είναι ένα πιάτο που αποτελείται από ένα μείγμα κολλώδους σκόνης ρυζιού και χυμού πράσινου λαχανικού και είναι γεμιστό με ζαχαρούχο πολτό φασολιών. Οι μπάλες είναι πράσινου νεφρίτη, έχουν κολλώδη γεύση και γλυκό άρωμα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024