Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυνέδριο για την εφαρμογή ΑΠΕ για το νησιωτικό τουρισμό στην Κύπρο
Συνέδρια

Συνέδριο για την εφαρμογή ΑΠΕ για το νησιωτικό τουρισμό στην Κύπρο

Η κυπριακή οικονομία βασίζεται τα μέγιστα στον τουρισμό. Με τη σειρά της η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας βασίζεται άμεσα στις τιμές παροχής ηλεκτρισμού και ενέργειας, δήλωσε ο Πρόδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο συνέδριο για τις εφαρμογές ανανεώσιμης ενέργειας στον νησιωτικό τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε το συνέδριο που διοργανώνει, στην Πάφο, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), αναφορικά με τις εφαρμογές ανανεώσιμης ενέργειας στον νησιωτικό τουρισμό.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “με τη δικτύωση και την υποστήριξη του IRENA θα διευκολυνθεί τα μέγιστα ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για επέκταση της αγοράς ενέργειας στον πολύ σημαντικό τομέα του τουρισμού”. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής και Στρατηγικής του IRENA και μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ από το 2012 είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ανανεώσιμης Νησιωτικής Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κύπρου είναι η εδραίωση και η ενίσχυση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες και ανέφερε, ως παράδειγμα, την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπογράφηκε στο Άμπου Ντάμπι “Μνημόνιο Συναντίληψης” μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

“Δεν αποτελεί μυστικό ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται τα μέγιστα στον τουρισμό. Με τη σειρά της η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας βασίζεται άμεσα στις τιμές παροχής ηλεκτρισμού και ενέργειας”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος απολαμβάνει ηλιοφάνεια για πέραν των 300 ημερών ετησίως, σημειώνοντας ότι η Κύπρος επικεντρώνεται τώρα στην προώθηση τεχνολογιών που θα αξιοποιήσουν αυτή την πολύτιμη πηγή ενέργειας. “Η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό εγκαταστάσεων ηλιακής θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη με περίπου το 93% των νοικοκυριών και το 53% των ξενοδοχείων να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ηλιακής θέρμανσης νερού”. Υπογράμμισε ακόμη ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ.Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν, πρώτον, τη δημόσια διαβούλευση με την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεύτερον, την προώθηση συνεργειών μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας – όπως είναι η γεωργία, η “βαριά” βιομηχανία, ο τουρισμός και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και τρίτον, την παροχή ισχυρής και αξιόπιστης κυβερνητικής δέσμευσης για στήριξη της ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και των μέτρων για ενεργειακή επάρκεια, καθώς και της προσέλκυσης περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024