Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤέσσερις χώρες διεκδικούν την επόμενη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Τέσσερις χώρες διεκδικούν την επόμενη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Κίνα, Παναμάς, Ελλάδα και Παραγουάη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη διεκδίκηση της επόμενης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) το 2003.

Αποστολή Σεούλ: Κίνα, Παναμάς, Ελλάδα και Παραγουάη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη διεκδίκηση της επόμενης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) το 2003.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τέσσερις χώρες να διεκδικούν ως το τέλος το σημαντικό αυτό γεγονός που αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση που οι κρατικές συμμετοχές είναι σε υπουργικό επίπεδο. Η μέχρι σήμερα πρακτική ήθελε οι όποιοι διεκδικητές να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους την τελευταία στιγμή μέχρι να μείνει ένας υποψήφιος, αποφεύγοντας έτσι τη δυσάρεστη για τους ‘ηττημένους’ διαδικασία της ψηφοφορίας. Αν δεν συμβεί κάτι αντίστοιχο φέτος η επόμενη χώρα που θα διοργανώσει την Συνέλευση θα εκλεγεί με ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επαναληφθεί διοργάνωση σε δύο ταυτόχρονα χώρες όπως γίνεται φέτος, οπότε όλα τα άλλα αποτελέσματα είναι ανοικτά.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που δήλωσε επίσημα υποψηφιότητα στις 13 Οκτωβρίου 2000, και ακολούθησαν ο Παναμάς στις  19 Δεκεμβρίου 2000, η Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου 2001 και η Παραγουάη στις 20 Απριλίου 2001.

Αν και οι διεκδικητές είναι πολλοί, οι πιθανότητες φαίνονται ευνοϊκές για την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι Συνελεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού διοργανώνονται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά. Έτσι, με δεδομένο ότι φέτος διοργανώνεται στην Ασία και το 1999 είχε διοργανωθεί στην Λατινική Αμερική, η υποψηφιότητα της Ελλάδας φαίνεται ως η πιο επιλαχούσα. Όμως το επιχείρημα από την άλλη πλευρά είναι ότι η Ευρώπη έχει διοργανώσει τις περισσότερες συνελεύσεις από κάθε άλλη ήπειρο, οκτώ μέχρι σήμερα. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Peter Shackleford δήλωσε ότι, “θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα από πριν. Αν δεν το καταφέρουμε θα προχωρήσουμε σε μυστική ψηφοφορία”.

Πάντως ο πιο δυναμικός διεκδικητής παρουσιάζεται η Κίνα η οποία από πολύ νωρίς έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να κερδίσει τη διοργάνωση, ενώ ξεκίνησε και με έντονη διαφημιστική παρουσία στην ημερήσια έκδοση της Συνέλευσης. Η ελληνική αποστολή που αποτελείται από τον γενικό γραμματέα τουρισμού του ΥΠΑΝ κ. Δημήτρη Γεωργαράκη, τον κ. Αθανάσιο Ζαχαρόγλου, προϊστάμενο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΕΟΤ, την κα. Κωνσταντίνα Μπόγρη, διευθύντρια του ΥΠΑΝ και την κα. Ευαγγελία Παπαδοπούλου από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΟΤ παρουσίασε την Δευτέρα την υποψηφιότητα της στην ευρωπαϊκή και την αφρικανική επιτροπή που έχουν συνολικά γύρω στις 80 χώρες μέλη με κύριο επιχείρημα την κοντινότερη απόσταση σε σχέση με τις άλλες υποψηφιότητες, και απέσπασε την υποστήριξη της Ευρώπης, ενώ θετικό κλίμα φαίνεται να υπάρχει και από την Αφρική.

Στην ελληνική αποστολή θα προστεθούν ακόμα στην Οσάκα και η υφυπουργός Ανάπτυξης κα Μιρέλα Αποστολάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, η διευθύντρια του ΕΟΤ Ιαπωνίας κα Δέδε-Νεγκάτα.

Τέλος, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ακόμη και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με εκπρόσωπο τον κ. Γιώργο Δρακόπουλο ως αντιπρόεδρος στο Business Council του WTO, και η κα Ειρήνη Βάρδα εκπρόσωπος του ξενοδοχείου Sofitel Capsis και του συνεδριακού κέντρου Marika Capsis όπου θα διοργανωθεί η Συνέλευση του 2003 σε περίπτωση που την αναλάβει η Ελλάδα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024