Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο Ην. Βασίλειο ξανασκέφτεται τα 'διαβατήρια εμβολίων' για τα ταξίδια
Τουριστική πολιτική

Το Ην. Βασίλειο ξανασκέφτεται τα 'διαβατήρια εμβολίων' για τα ταξίδια

Οι Βρετανοί υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σκέψη για διαβατήρια εμβολίων COVID-19, για εσωτερικά και διεθνή ταξίδια.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η χώρα είναι σε επαφές με άλλες κυβερνήσεις για να καθοριστεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα διεθνούς πιστοποίησης εμβολιασμών κατά του COVID-19, ώστε να επιτρέπονται τα διεθνή ταξίδια.

Μιλώντας στο Sky News είπε: “Υπάρχουν ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο που εξετάζουν να υιοθετήσουν κανόνες που θα λένε ότι θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει μόνο αν έχει εμβολιαστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι σημαντικό για ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να δείχνουν κατά πόσο έχουν εμβολιαστεί ή όχι ώστε να ταξιδέψουν. Επομένως συνεργαζόμαστε με χώρες ανά τον κόσμο επί αυτής της βάσης και για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τρόπο εξασφαλισμένο. Αυτού του είδους το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κάτι που συζητάμε με τους διεθνείς εταίρους μας. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχουμε ασφαλή διεθνή ταξίδια ξανά και προφανώς είναι μια σημαντική εργασία”.

Τα σχόλιά του είναι η ισχυρότερη ένδειξη ότι είναι πιθανό να εισαχθεί κάποιο είδος πιστοποίησης εμβολιασμού για το βρετανικό κοινό να ταξιδέψει και επαναλήφθηκε χθες, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab, που είπε ότι συζητούνται διαβατήρια εμβολίων.

Σε εκπομπή του BBC και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εισαγωγή διεθνών ταξιδιωτικών διαβατηρίων για να μετακινηθούν ξανά τα ταξίδια, ο κ. Raab ανέφερε: “Συζητάμε αυτά τα πράγματα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα… στο οποίο χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να βασιστούν”.

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα μιλώντας στο LBC Radio, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σκέψη για διαβατήρια εμβολίων COVID-19, για εσωτερικά και διεθνή ταξίδια. Ο κ. Raab είπε ότι οι τρόποι και οι μηχανισμοί για το άνοιγμα της χώρας “πρέπει ακόμη να επιλυθούν”, αλλά ότι οι υπουργοί εξετάζουν την εισαγωγή εσωτερικών διαβατηρίων COVID-19. “Είτε πρόκειται σε διεθνές, εγχώριο ή τοπικό επίπεδο, πρέπει να ξέρετε ότι το έγγραφο που παρουσιάζεται είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε και ότι είναι μια ακριβής αντανάκλαση της κατάστασης του ατόμου”.

Ωστόσο, κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα στο LBC Radio: “Δεν υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού για χρήση στο εσωτερικό”.

Τόσο τα σχόλια του κ. Hancock όσο και του κ. Raab έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχόλια του υπουργού, υπεύθυνου για τον εμβολιασμό Nadhim Zahawi, ο οποίος μόλις πριν από μια εβδομάδα είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια εισαγωγής διαβατηρίων εμβολίων, ισχυριζόμενη ότι αυτό θα προκαλούσε διαχωρισμό.

Εν τω μεταξύ, η ακτοπλοϊκή εταιρεία Brittany Ferries ζήτησε την υιοθέτηση “εμβολιαστικών διαδρόμων ταξιδιού”, για να επιτραπεί στις διακοπές να υπάρξουν αυτό το καλοκαίρι. Ο CEO της εταιρείας Christophe Mathieu είπε: “Η διάδοση του εμβολιασμού κινείται με ταχύ ρυθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στο NHS, τους εθελοντές και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ η Γαλλία και η Ισπανία είναι λίγο πίσω, η αύξηση κερδίζει σημαντική δυναμική. Όλοι πιστεύουμε ότι τα εμβόλια είναι η διέξοδος από αυτήν την τρομερή κρίση. Έτσι, μέχρι την άνοιξη, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σαφής περίπτωση για υιοθέτηση ταξιδιωτικών διαδρόμων με εμβολιασμό -ή στην περίπτωσή μας θαλάσσιες λωρίδες- που επιτρέπουν τις διακοπές να διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι και για να επιστρέψει η ελπίδα”.

Παρά τους ισχύοντες αυστηρούς περιορισμούς και την αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες που επικαλείται η κυβέρνηση, η ταξιδιωτική βιομηχανία στη Βρετανία ξεκινά από σήμερα εκστρατεία με στόχο να πείσει τους πολίτες να κάνουν κρατήσεις για θερινές διακοπές.

Στην εκστρατεία με τίτλο “Σώστε το καλοκαίρι μας” – Save Our Summer/(SOS)” συμμετέχουν περίπου 120 ταξιδιωτικοί όμιλοι και επιχειρήσεις. Οι εταιρείες αυτές απαιτούν από την κυβέρνηση να επιτρέψει τα ταξίδια από τον Μάιο, όταν πιστεύεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι του Ην. Βασιλείου άνω των 50 ετών, ώστε να αποτραπεί η απώλεια έως 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Προσφέρουν σε οποιονδήποτε αξιοποιήσει τις προσφορές του προγράμματος SOS επιστροφή χρημάτων ή δωρεάν αλλαγή ημερομηνιών για το ταξίδι σε περίπτωση ακύρωσης λόγω υγειονομικών περιορισμών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024