Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤουρισμός και αγροτική ανάπτυξη, ανθεκτικός τουρισμός χωρίς αποκλεισμούς, υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΞΕ
Κύπρος

Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη, ανθεκτικός τουρισμός χωρίς αποκλεισμούς, υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΞΕ

Η νέα Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό της Κύπρου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη πέραν των παραδοσιακών τουριστικών περιοχών και συγκεκριμένα στην ύπαιθρο και στην αγροτική περιφέρεια.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Χάρης Λοϊζίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού, δήλωσε: “Oι φετινοί εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27  Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρέασε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, πλήττοντας τον τομέα του τουρισμού και κατ’επέκταση τις οικονομίες των χωρών διεθνώς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) όρισε το 2020 ως Έτος Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στον περιορισμό της συγκέντρωσης πληθυσμού στα αστικά κέντρα. Στόχος του Οργανισμού είναι να ευαισθητοποιήσει για την αξία του τουρισμού σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Στις αγροτικές περιοχές ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για ανάκαμψη, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο όπου οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη πέραν των παραδοσιακών τουριστικών περιοχών και συγκεκριμένα στην ύπαιθρο και στην αγροτική περιφέρεια.

Αναμφίβολα κάθε κρίση κρύβει και ευκαιρίες. Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι ότι η κρίση που πυροδότησε ο κορωνοϊός είναι μια ευκαιρία να μετρήσουμε ξανά τη συμβολή του τουρισμού και να οικοδομήσουμε καλύτερα ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς ανθεκτικό τουρισμό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επίσημοι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού θα φιλοξενηθούν από ομάδα χωρών και όχι μόνο από ένα κράτος-μέλος του UNWTO. Ειδικότερα, η διασυνοριακή συνεργασία Αργεντινής, Βραζιλίας, Παραγουάης, Ουρουγάουης και της Χιλής που έχει καθεστώς παρατηρητή στέλνει το μήνυμα της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας με στόχο την επανεκκίνηση μετά την πανδημία“.

Ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι στην Κύπρο η τουριστική βιομηχανία λειτούργησε επί σειρά ετών ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης, συμβάλλοντας μάλιστα καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση του 2013. Δυστυχώς, ο τουρισμός έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία, με τα πράγματα να εξελίσσονται με βάση το χειρότερο σενάριο. “Σε αυτές τις συνθήκες, η στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία από το κράτος ήταν μείζονος σημασίας και μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Από τη δική μας πλευρά, ως Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα εντείνουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την Πολιτεία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην χαθεί εντελώς η χρονιά και για να επανέλθουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς από το 2021.

Είναι έντονη πεποίθησή μας ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην τουριστική βιομηχανία, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τους στόχους που έχουμε θέσει για επένδυση στην ποιότητα και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Κύπρος και για ανάδειξη της χώρας μας ως ολόχρονου τουριστικού προορισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024