Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO και WHO: Τα ταξιδιωτικά μέτρα πρέπει να βασίζονται στην εκτίμηση κινδύνου
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

UNWTO και WHO: Τα ταξιδιωτικά μέτρα πρέπει να βασίζονται στην εκτίμηση κινδύνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν ζητήσει την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων καθώς δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική πίεση. Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν πάνω σε μια παγκόσμια 'αρχιτεκτονική' εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα.

Τις τελευταίες ημέρες, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους κανονισμούς τους για τις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Αυτές οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με τις τελευταίες συστάσεις του ΠΟΥ για ασφαλή διεθνή κινητικότητα, οι οποίες υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα των γενικών περιορισμών στον έλεγχο της μετάδοσης του COVID-19. Μια τέτοια τάση είναι επίσης συνεπής με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του UNWTO για τη μεγάλη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή βλάβη των περιορισμών.

ΠΟΤ και ΠΟΥ: Μια κοινή προσέγγιση
Στη Γενεύη, οι ηγέτες του ΠΟΤ και του ΠΟΥ συμφώνησαν στη σημασία της χαλάρωσης ή της άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Οι γενικοί περιορισμοί θα πρέπει να αντικατασταθούν με πολιτικές που βασίζονται σε τεκμηριωμένη αξιολόγηση κινδύνου.

“Με οδηγό τον UNWTO, ο παγκόσμιος τουρισμός ακολούθησε τις συμβουλές του ΠΟΥ από την αρχή αυτής της κρίσης”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili και υπογράμμισε την ανάγκη “να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και να ανοίξουμε ξανά, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, επιτρέποντας στον τουρισμό να προσφέρει τις μοναδικές του δυνατότητες ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR) του ΠΟΥ για τον COVID-19, όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στους διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται σε “αξιολογήσεις κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων των τεστ, της καραντίνας και των εμβολιασμών”. Επιπλέον, το οικονομικό βάρος τέτοιων μέτρων δε θα πρέπει να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

“Καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς, η υγεία πρέπει να παραμείνει η βασική προτεραιότητα. Βασίζοντας τις αποφάσεις τους σε στοιχεία και μια προσέγγιση βάσει κινδύνου προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένο πλαίσιο, οι χώρες μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των ανθρώπων, της προστασίας των μέσων διαβίωσης και της οικονομίας και της διατήρησης των ανοιχτών συνόρων”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili (αριστερα) με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν επίσης την ανάγκη για σαφείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την υγεία και τα ταξίδια. Υπάρχει ανάγκη για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας “αρχιτεκτονικής” εμπιστοσύνης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες στο πλαίσιο της πανδημίας, και υπάρχει μια “πραγματική ευκαιρία για τον τουρισμό να συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία, με τον UNWTO να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο”, δήλωσε ο δρ Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

Με τη σωστή διαχείριση, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως δύναμη ανάπτυξης και ευκαιριών, όπως τονίζεται στην ενισχυμένη συνάφεια του τομέα στην ευρύτερη αναπτυξιακή ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Προορισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρουν αυξημένο αριθμό τουριστικών αφίξεων λόγω της χαλάρωσης ή της άρσης των περιορισμών. Αυτή η τάση προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και επαναφέρει την πρόοδο της κοινωνικής ανάπτυξης σε τροχιά.

Μεταξύ των χωρών που έχουν αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς είναι η Ελβετία, ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, η οποία καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του UNWTO στην αρχή μιας εβδομάδας με σημαντικές συναντήσεις.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024