Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΞεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στη Χιλή από το φονικό σεισμό
Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο υπέστη σοβαρές ζημιές

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στη Χιλή από το φονικό σεισμό

Τουλάχιστον 300 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του […]

Τουλάχιστον 300 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που<...> εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου. Το τσουνάμι που προκάλεσε η δόνηση απειλεί τώρα τη Χαβάη και όλη την περιοχή του Ειρηνικού -περίπου το ένα τέταρτο του πλανήτη. Η δόνησης σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα Σαββάτου τοπική ώρα (08.34 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο περίπου 115 χλμ. από το Concepcion, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί. Κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Ο σεισμός διέλυσε κτίρια και προκάλεσε τσουνάμι -σεισμικά κύματα- που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά. Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο. Οι αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα. Σεισμικά κύματα ύψους 0,8 μέτρων έπληξαν τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας. Τα κύματα έπληξαν τη χερσόνησο Καμτσάτκα, βορειοανατολικά της Ιαπωνίας και τα νησιά Κουρίλες. Οι αρχές στις Φιλιππίνες διέταξαν περιορισμένη, προληπτική εκκένωση σε παράκτιες περιοχές σε 19 επαρχίες της χώρας στις ανατολικές της ακτές, μετά την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο, οι τερματικοί σταθμοί του οποίου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό που έπληξε τη Χιλή, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε 24 ώρες, παρόλο που η πίστα απογείωσης-προσγείωσης είναι άθικτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η χιλιανή τηλεόραση από το εσωτερικό του αεροδρομίου, η αίθουσα αναχωρήσεων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η ζώνη ελέγχου έχει υποστεί καθίζηση, ενώ και η γέφυρα των πεζών στο εξωτερικό του αεροδρομίου έχει καταρρεύσει. Ο υπουργός Δημόσιων Εργων της Χιλής Σέρζιο Μπιτάρ επεσήμανε ότι η πίστα προσγείωσης-απογείωσης είναι άθικτη και ότι είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος του πύργου ελέγχου, ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα θα γίνουν ανακοινώσεις για τις πιθανότητες επαναλειτουργίας του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον χιλιανό Τύπο, πηγές του αεροδρομίου επεσημαίνουν ότι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει πριν περάσουν 72 ώρες.

Λόγω του φονικού σεισμού, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες που ζουν στο Σαντιάγο και άλλες πληγείσες περιοχές. Όσοι θα ήθελαν να πληροφορηθούν την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210 368 1912, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024