Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή‘Ομοβροντία’ αντιδράσεων για την αύξηση στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων
Τουρισμός και οικονομία

‘Ομοβροντία’ αντιδράσεων για την αύξηση στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων

Τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας – ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια ελέω απώλειας των Ελλήνων ταξιδιωτών, υποστηρίζει η ΓΕΠΟΕΤ, ενώ ο Τ.Ο.Π. εκτιμά ότι σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δε θα επιτρέψουν ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στον τουρισμό και δε θα ενδώσουν στην όποια αρνητική μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το Υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων, αν τελικά εφαρμοστεί. Οι δε συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% κρίνονται ως απόλυτα παράλογες. Τα παραπάνω υποστηρίζει η ΓΕΠΟΕΤ, σε σημερινή ανακοίνωσή της.

“Τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας – ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια ελέω απώλειας των Ελλήνων ταξιδιωτών – καθώς τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις – μετακινήσεις – ξεναγήσεις – επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια ταμεία θα ακριβύνουν. Και καθώς αυτά τα πακέτα έχουν ήδη τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού, τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Καλούμε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσουν τη στάση τους, καθώς υπό το κράτος πιέσεων οδηγούνται σε καταστροφικές επιλογές για την ελληνική οικονομία, με μακροχρόνιες συνέπειες”.

Ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην απασχόληση χαρακτηρίζει και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες. “Η διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, σε επίπεδα ανάλογα των κύριων ανταγωνιστριών χωρών της Νότιας Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία για τη χώρα μας την καταγραφή εντυπωσιακών μεγεθών τόσο στις αφίξεις εισερχόμενων τουριστών όσο και στα έσοδα. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης και κατά συνέπεια σε μείωση εσόδων για τις επιχειρήσεις και το Κράτος.

Μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα σήμαινε ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζει ο εισερχόμενος τουρισμός και για τα επόμενα έτη στη χώρα μας και παράλληλα την αναχαίτιση της τεράστιας συμβολής του τουριστικού κλάδου στον τομέα της απασχόλησης.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκτιμά ότι σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δε θα επιτρέψουν ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στον τουρισμό και δε θα ενδώσουν στην όποια αρνητική μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ. Το αντίθετο θα σήμαινε την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τόπο μας, την πλήρη ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024