Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Στα αζήτητα' η δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών στην Ελλάδα
Γυμνιστικός τουρισμός

'Στα αζήτητα' η δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ προτείνει αρχικά την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του 'Γυμνιστικού Τουρισμού' και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση 'Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών' στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παρ’ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού ακολουθείται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, ειδικά στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Ρόδος, όπου συγκεκριμένες παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθιερώθηκαν ως “παραλίες γυμνιστών” απουσιάζει το θεσμοθετημένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα στα τελευταία χρόνια η χώρα μας να δυσφημείται στους λάτρεις αυτού του είδους εναλλακτικού τουρισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα της Ρόδου, “δημοκρατική”.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, η Ρόδος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία για τη δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών, ωστόσο όπως επισημαίνει, παρά τις υποσχέσεις της κας Έλενας Κουντουρά, ότι επρόκειτο να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού να χαθεί όχι μόνο για το νησί μας αλλά για όλη τη χώρα. Όπως ο ίδιος λέει, πλέον όλο και περισσότεροι δυνητικοί επισκέπτες της Ρόδου αναζητούν πληροφορίες για οργανωμένες παραλίες γυμνιστών, ακολουθώντας την τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως.

Η μόνη επίσημη παραλία γυμνιστών που υπάρχει στη Ρόδο (στην περιοχή Μαντώματα στο Φαληράκι), δε λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να εκφράζονται παράπονα απ’όσους την επισκέπτονται, καθώς δεν είναι λίγες φορές που διάφοροι επιτήδειοι ή περιεργοι συγκεντρώνονται γύρω από την παραλία δημιουργώντας διαφόρων ειδών προβλήματα ως και παρενοχλήσεις. Παράλληλα, το κενό της νομοθεσίας, επιτρέπει να παρουσιάζονται φαινόμενα, όπως στην παραλία της Τσαμπίκας, που αυθαίρετα ένα τμήμα της έχει μετατραπεί σε χώρο για γυμνιστές, όπου επίσης καταγράφονται τα ίδια προβλήματα. Όπως επισημαίνει ο κ. Τοκούζης, προκειμένου να λειτουργήσουν οργανωμένα κέντρα γυμνιστών σε παραλίες είναι απαραίτητο να περάσει η αρμοδιότητα του καθορισμού και της λειτουργίας τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το Υπουργείο Τουρισμού αδιαφορεί.

“Είναι απαραίτητο τα οργανωμένα κέντρα γυμνιστών να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και αφού το Υπ. Τουρισμού δεν δείχνει ενδιαφέρον, προτείνουμε να περάσει η αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δημιουργηθούν οργανωμένα κέντρα γυμνιστών. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να βρίσκονται εντός περιφραγμένων χώρων ώστε οι οπαδοί του γυμνιστικού τουρισμού, να μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα και σεβασμό προς τους υπόλοιπους παραθεριστές”.

Μάλιστα σε σχετική επιστολή του προς την τέως υπουργό Τουρισμού ο κ. Τοκούζης, είχε επισημάνει πως “εξ’όσων γνωρίζουμε, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά τον ‘γυμνιστικό τουρισμό’ απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ξενοδοχεία και camping, δυστυχώς όμως όχι και στα καταλύματα του κλάδου μας, όπου υπό ειδικές προϋποθέσεις κάποιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘Κέντρα παραθερισμού Γυμνιστών’. Προτείνουμε λοιπόν, αρχικά την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του ‘Γυμνιστικού Τουρισμού’ και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση ‘Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών’ στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδικές εγκαταστάσεις σε απόμερες παραλίες ή κόλπους και θα απευθύνονται αυστηρά στο κοινό αυτό. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα των επισκεπτών και θα καλύπτονται οι επισιτιστικές τους ανάγκες. Την ευθύνη λειτουργίας των κέντρων αυτών θα μπορούσαν να δοθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είτε σε ιδιώτες”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024