Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνάγκη ανάδειξης του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος
Συνέδρια

Ανάγκη ανάδειξης του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος

Το συνέδριο Ecotourism CarbonTour Conference είχε ως στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης αποτελεσματικών τεχνολογιών και ασφαλών πρακτικών, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο Ecotourism CarbonTour Conference, που έγινε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, με θέμα την προώθηση της Aειφορίας στον Τουριστικό Κλάδο και διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το συνέδριο χαιρέτησαν οι: κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Αλέκος Ορουντιώτης, πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαος Καραχάλιος, γενικός γραμματέας ΕΟΤ, κ. Αποστολία Λύκου, αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για Τουρισμό, κ. Χριστίνα Καραϊτίδη, εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αντωνία Μοροπούλου, αντιπρύτανης ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ.

Το κύριο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία της καθ. Μαρίας Λοϊζίδου, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και με την επίκαιρη και καινοτόμα θεματολογία των 27 ακόμα εισηγητών από Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία αποτέλεσε πόλο έλξης για περίπου 500 ξενοδόχους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

  • Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο φιλοπεριβαλλοντικός χαρακτήρας του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να μπορέσει να προωθηθεί καλύτερα σε αγορές, όπως Σκανδιναβικές χώρες, ΗΠΑ, κ.λπ. και να διεκδικήσει καλύτερες τιμές.
  • Οι ξενοδόχοι μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική γνώση και αξιοποιώντας την μπορούν να προσδιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το λειτουργικό τους κόστος στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του LIFE+ έργου CARBONTOUR μπορεί να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Οι απαιτούμενες κάθε φορά παρεμβάσεις στα ξενοδοχεία δεν έχουν κατ’ανάγκη υψηλό κόστος, ενώ η ύπαρξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων βοηθά περαιτέρω στην αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων.
  • Το μάρκετινγκ και η χρήση των κατάλληλων μέσων προβολής είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Οι διαθέσιμες πιστοποιήσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη του περιβαλλοντικά φιλικού χαρακτήρα των τουριστικών καταλυμάτων και τη συμμόρφωση με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων.  
  • Πολλές παράπλευρες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και οι εκθέσεις τοπίου και κηποτεχνίας.

Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης αποτελεσματικών τεχνολογιών και ασφαλών πρακτικών, εστιάζοντας κυρίως στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή. Το Ecotourism CarbonTour Conference αποτέλεσε τόπο συνάντησης για ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, ταξιδιωτικούς πράκτορες, επιστήμονες και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπουργεία, νομαρχίες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνθέτοντας ένα forum για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε όλα τα επίπεδα του βιώσιμου τουρισμού.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε αναλυτικά το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου CΑRBONTOUR, με στόχο τη διευκόλυνση τόσο του προσωπικού όσο και των ιδιοκτητών των Τουριστικών μονάδων στη διαδικασία υπολογισμού και μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας αλλά και των εκπομπών CO2 κάθε καταλύματος γεγονός που θα οδηγήσει και στην εξοικονόμηση πόρων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024