Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑναμένοντας (;) ειδικό φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων
Τουρισμός και οικονομία

Αναμένοντας (;) ειδικό φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων

Ανθεί η σεναριολογία σχετικά με τον τουριστικό φόρο, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο εισπρακτικά μέτρα στο χώρο του τουρισμού, με ειδικό φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων και υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.

Σήμερα στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβουλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένονται να παρθούν αποφάσεις για νέα εισπρακτικά μέτρα στο χώρο του τουρισμού και των νησιών. Για το λόγο αυτό οι ξενοδόχοι είναι ανάστατοι και ο ΣΕΤΕ σε χθεσινή του, σχετική ανακοίνωση, δηλώνει ότι “δε γίνεται, υπό την πίεση των δανειστών, να εμφανίζονται συνεχώς διαφορετικά σενάρια σχετικά με το σχεδιασμό και την επιβολή νέων φόρων στον τομέα του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ειδικά χωρίς να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός”.

Οι ξενοδόχοι διευκρινίζουν ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όμως σε όλους ο φόρος αυτός αποδίδεται στους Δήμους για την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Σε καμία των περιπτώσεων ο φόρος αυτός δε συνδέεται ή αποδίδεται στο κράτος. Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει (Τέλος Παρεπιδημούντων), ο οποίος αποδίδεται στους Δήμους από τα τουριστικά καταλύματα. Μάλιστα, ακούστηκε ότι τίθεται και θέμα συνταγματικότητας, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για δεύτερο φόρο σε εισόδημα που θα έχει ήδη φορολογηθεί.

Η πρόταση που ακούγεται για το νέο φόρο φαίνεται να αποτελεί εναλλακτική της αρχικής σκέψης για φόρο πολυτελείας ανά διανυκτέρευση μόνο στα κοσμοπολίτικα νησιά, με πρώτα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του χώρου.

Αυτό που προτείνουν στον αντίποδα είναι να υπάρξει καλύτερος και εκτενέστερος έλεγχος στην απόδοση φόρων από τις τουριστικές επιχειρήσεις και να επιβληθεί η χρήση πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε πληροφορίες αναφορικά με αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος μόνο στα υπερπολυτελή καταλύματα, και όχι σε ξενοδοχεία τριών αστέρων. Εκτίμησε δε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αντί να πληρώσει κάποιος 1.000 ευρώ το βράδυ θα κληθεί να καταβάλει 1.040 ευρώ για το δωμάτιο.

Πάντως, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici ανέφερε ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 350 εκατ. ευρώ το 2015.

“Πλαστικό χρήμα” σε 23 νησιά
Σε 23 νησιά του Αιγαίου αλλάζει το φορολογικό καθεστώς και οι πληρωμές θα γίνονται μόνον με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτική κάρτα ή χρεωστική για κάθε είδους συναλλαγή άνω των 70 ευρώ. Και η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

Τα νησιά όπου θα γίνονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες είναι: Θάσος, Λήμνος, Λέρος, Λέσβος, Σκιάθος, Σκόπελος, Χίος, Σάμος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Νάξος, Μήλος, Σαντορίνη, Πάτμος, Κάλυμνος, Σύμη, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος και Ικαρία.

Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την πραγματοποίηση συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, σε 23 νησιά του Αιγαίου.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, είμαστε πολέμιοι της φοροδιαφυγής και της  οποιασδήποτε μορφής παράνομης δραστηριότητας η οποία αφενός δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφετέρου δημιουργεί τεράστιες οικονομικές απώλειες στο κράτος και στην κοινωνία. Όμως, η εξαγγελία διάταξης από τον κ. Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγές πάνω από ένα όριο (50 ή 70 ευρώ) θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, προκάλεσε την έκπληξή μας, όπως άλλωστε και του συνόλου του νησιωτικού επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά, δίνεται η εντύπωση ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτές οι καθημερινές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κάτοικοι και επιχειρηματίες, αλλά και τα πρακτικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτική περιφέρεια τα οποία θα καταστήσουν μια τέτοια  διάταξη, μη εφαρμόσιμη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο θα ισχύσει κατ’ αρχήν σε νησιωτικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Έτσι, με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο περιορίζονται περίπου στα 35. Αναφέρεται επίσης, ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το Υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές.

Το μέτρο αυτό μας βρίσκει αντίθετους για τους εξής λόγους:

1. Αντιτίθεται σε βασικές συνταγματικές αρχές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις – και ειδικότερα α) στην αρχή της ισονομίας (αφού δεν θα ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά μόνο για ορισμένα νησιά) και β) στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου, ως προς το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και άρα να συναλλάσσεται ελεύθερα (άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος) – γεγονός που θα οδηγήσει σε προσβολή του από τα δικαστήρια.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, με ένα δραματικό ποσοστό από αυτές, να έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας.

Η δρομολογούμενη διάταξη θα επιβάλλει σε κάθε οικογένεια να εκδώσει πιστωτική κάρτα, άρα να επιβαρύνεται με χρεωστικούς τόκους και ετήσια έξοδα ανανέωσης, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και οι τράπεζες θα χορηγήσουν πιστωτικές κάρτες, αφού η πλειοψηφία των φορολογούμενων δεν συγκεντρώνει σήμερα τα ζητούμενα κριτήρια.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή της χρήσης χρεωστικής κάρτας, θα υποχρεώνεται ο πολύπαθος πολίτης, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικροκαταστηματάρχης, να ‘περνά’ τα λιγοστά του χρήματα από την Τράπεζα, για να κάνει μια αγορά 50 ή 70 ευρώ μέσω της κάρτας. Εάν έχει μια οφειλή σε καθυστέρηση από δόση δανείου ή εκκρεμή οφειλή από χρήση πιστωτικής κάρτας (που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο), τα χρήματα αυτά θα παρακρατούνται.

2. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευές POS επεξεργασίας καρτών λόγω περιορισμένου τζίρου, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τις προμηθευτούν, καθώς είναι ασύμφορο για τις Τράπεζες να χορηγούν αυτές τις συσκευές, εάν το ύψος των πωλήσεων δεν εξασφαλίζει κερδοφορία για αυτές. Συνεπώς, στην περίπτωση των πολύ μικρών και εποχιακών επιχειρήσεων των νησιών μας, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή αυτή η διάταξη.

3.Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας, που όπως προαναφέραμε είναι εποχιακές και πολύ μικρού μεγέθους, απασχολείται μόνο ένα άτομο – δηλαδή ο επιχειρηματίας – είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, να πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω καρτών, δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων που υπάρχουν και που θα επιδεινωθούν δραματικά στο νησιωτικό χώρο, από την μαζική μεταφορά data κατά την καταχώρηση συναλλαγών μέσω καρτών, στα pos των καταστημάτων.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι δραστηριότητες που φοροδιαφεύγουν, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο  και μετά την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, συνεπώς θα πρέπει να στοχεύσει προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτύχει αύξηση των δημοσίων εσόδων, αντί να δημιουργεί μία ακόμη πρόσθετη ταλαιπωρία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

5. Επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, θα κάνουν ‘κατάτμηση’ των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά του ορίου που θα καθορισθεί.

Για να κάνουμε περισσότερο κατανοητή την πρακτική αδυναμία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στη νησιωτική περιφέρεια, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μόνο από τα προβλήματα, ότι η καθημερινή τροφοδοσία των μικρότερων νησιών γίνεται με καΐκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναλαμβάνουν να μεταφέρουν – και να πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις μετρητοίς – εμπορεύματα από τα μεγαλύτερα νησιά. Σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά, δεν υπάρχουν τράπεζες και ΑΤΜ, συνεπώς η συναλλαγή με μετρητά είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος. Με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι συναλλαγές σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα πρέπει οι κάτοικοι των νησιών να εκδώσουν κάρτες στις ανύπαρκτες στα νησιά τους τράπεζες και στη συνέχεια να δίνουν στο ιδιοκτήτη του σκάφους τις κάρτες τους για πραγματοποιήσει αγορές για λογαριασμό τους από τα γειτονικά μεγαλύτερα νησιά;

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό είναι αδύνατο και είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να μην εφαρμοσθεί το υπό εξέταση μέτρο και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και να κατανοήσει ότι η πραγματικότητα για τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουν οι επισκέπτες κατά την περίοδο των διακοπών τους, αντίθετα, συνδέεται με καθημερινές, ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες που δεν είναι δυνατόν να φανταστεί ο κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024