Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντιδρά η ΚΕΕΕ στην δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου

Αντιδρά η ΚΕΕΕ στην δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου

Την πλήρη αντίθεσή της στην δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ)…

Την πλήρη αντίθεσή της στην δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ)<...>, για μια ακόμα φορά με σχετικό δελτίο τύπου. Την αντίθεσή της αυτή έχει εκφράσει τόσο με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπουργούς, όσο και με ανακοινώσεις της στον τύπο κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό.

Την ίδια στιγμή, κοινή είναι η των θέση των δώδεκα φορέων που εκπροσωπούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις και συμμετέχουν στην προσπάθεια ίδρυσης του Τουριστικού Επιμελητηρίου ότι δεν καλύπτονται από την συμμετοχή τους στα τοπικά επιμελητήρια.

Στο κείμενο που συνυπέγραψαν για την δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου αναφέρεται σχετικά με τα Τοπικά Επιμελητήρια μεταξύ άλλων ότι «Προκειμένου να εξασφαλισθεί στήριξη προς τα λειτουργούντα τοπικά επιμελητήρια και να διασφαλισθεί η περιφερειακή / τοπική εκπροσώπηση του τουριστικού τομέα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο (δεδομένου ότι τα τοπικά επιμελητήρια δεν εκπροσωπούν τον τουριστικό τομέα) προβλέπεται ότι τα Επιμελητήρια του Ν. 2081/92 είναι δυνατό να ιδρύουν Τμήματα Τουρισμού με κατάλληλη οργάνωση και αντιπροσωπευτικό αριθμό μελών των επαγγελματικών κλάδων που συμμετέχουν στο ΤΕΠΕ.
Τα τμήματα αυτά αποτελούν παραρτήματα του ΤΕΠΕ και για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους, λαμβάνουν από το ΤΕΠΕ επιχορήγηση, η οποία είναι δυνατό να ανέρχεται ετησίως σε ποσοστό έως και ..% του συνόλου των εισφορών των προερχόμενων από τον χώρο της τοπικής αρμοδιότητας των μελών του ΤΕΠΕ. Τα Τμήματα Τουρισμού έχουν τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζονται εκάστοτε με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΠΕ. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ορίζονται τα των σχέσεων μεταξύ ΤΕΠΕ και Επιμελητηρίων του Ν. 2081/92, τα της άσκησης των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των Τμημάτων Τουρισμού, αφενός ως οργανικών μονάδων των τοπικών Επιμελητηρίων και αφετέρου ως παραρτημάτων του ΤΕΠΕ.
Έτσι εξασφαλίζεται η συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια εφ’ όσον βεβαίως και αυτά από την πλευρά τους συνεισφέρουν έμπρακτα και ουσιαστικά στον τουρισμό και πάψουν να αποτελούν απλώς εισπρακτικούς μηχανισμούς όπως συμβαίνει σήμερα.»

Η ΚΕΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι «η πολυδιάσπαση, σε Επιμελητηριακό Επίπεδο, του επιχειρηματικού κόσμου, μόνον τα συμφέροντα των παραγωγικών τάξεων και της εθνικής οικονομίας δεν υπηρετεί, αφού:

  • Αποδυναμώνει την «φωνή» του επιχειρηματικού κόσμου.
  • Αυξάνει το κόστος λειτουργίας των φορέων εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, προσθέτοντας στον χώρο αυτό ένα ακόμη Ν.Π.Δ.Δ.
  • Δυσχεραίνει την χάραξη μιας ενιαίας και συντονισμένης οικονομικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη του συνόλου των παραγωγικών μας κλάδων.

Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις του τουριστικού μας τομέα εκπροσωπούνται κατά τρόπο ορθολογικό και αντιπροσωπευτικό, μέσα από τις Διοικήσεις των Εμπορικών, Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, στους κόλπους των οποίων τα επί μέρους αιτήματα συζητούνται αναλυτικά και προβάλλονται δυναμικά.»

Για τους λόγους αυτούς η ΚΕΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης, ΄Ακη Τσοχατζόπουλο (σσ. οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά για την ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου) να αποφύγουν «βεβιασμένες ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ισχυροποίηση των ήδη λειτουργούντων Επιμελητηρίων, με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους και την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στην χάραξη και υλοποίηση της αναπτυξιακής μας οικονομικής πολιτικής. Τα υπάρχοντα επιμελητήρια έχουν την υποδομή για πιστοποίηση, έκδοση αδειών κ.α. που δεν θα είναι σε θέση ένα νέο Ν.Π.Δ.Δ. να ανταποκριθεί άμεσα.»

Η ΚΕΕΕ καταλήγοντας σημειώνει ότι «Τουριστικό Επιμελητήριο δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της διεύρυνσης της Ενωμένης Ευρώπης, η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρών, δυναμικών και εξωστρεφών Επιμελητηρίων.»

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024