Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαράδεκτη η εικόνα λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
Μαρία Δαμανάκη

Απαράδεκτη η εικόνα λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων κατέθεσε χτες η Πολιτική Εκπρόσωπος Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Β΄Αθήνας, κα Μαρία Δαμανάκη, αφού όπως υποστήριξε “έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουνίου…

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων κατέθεσε χτες η Πολιτική Εκπρόσωπος Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Β΄Αθήνας, κα Μαρία Δαμανάκη, αφού<...>όπως υποστήριξε “έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουνίου και πολλά κεντρικά Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν με «χειμερινό» ωράριο και να παραμένουν κλειστοί τις ώρες μεγάλης επισκεψιμότητας”.

Φήμες εκπορευόμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν πως στο τέλος αυτής της εβδομάδας όλα θα έχουν τακτοποιηθεί και Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν πλέον ως τις 7 το απόγευμα. Σχετικά η κα Δαμανάκη ανέφερε: “Πώς θα γίνει αυτό κανείς δεν ξέρει”.

Και συνέχισε: “Πράγματι το Υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοφανή καθυστέρηση προσέλαβε με προβληματικές διαδικασίες τις τελευταίες μέρες 370 άτομα για θέσεις εκτάκτων και ωρομισθίων φυλάκων. Έχουν ξεκινήσει επίσης οι προσλήψεις 900 εποχικών και θα ακολουθήσουν σε συνέχεια 300 ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο, το προσωπικό αυτό είναι φανερό πως δεν προλαβαίνει ούτε στοιχειωδώς να εκπαιδευτεί, ενώ ταυτόχρονα προ των πυλών της αποχώρησης βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στις ίδιες ή και άλλες αναγκαίες για τη λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ειδικότητες, που παρά την πολυετή υπηρεσία τους οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν επέτρεψαν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για μια κυριολεκτικά τραγελαφική κατάσταση που έχει οδηγήσει στη φετινή απαράδεκτη εικόνα στη λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων της χώρας. Μια κατάσταση, που δυσφημεί την Ελλάδα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού και κατ΄επέκταση στην οικονομία ολόκληρων περιοχών, που βασίζουν το εισόδημά τους στον τουρισμό.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, παρ΄ότι φέτος ξεπέρασε κάθε όριο. Το καθεστώς χειμερινού και θερινού ωραρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ισχύει πολλά χρόνια και η πρόσληψη των αναγκαίων σε αριθμό αρχαιοφυλάκων δεν έχει ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό ΥΠΠΟ. Κάθε χρόνο, λοιπόν, απολύονται οι προηγούμενοι και προσλαμβάνονται νέοι που χρειάζονται εκ νέου εκπαίδευση ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Είναι φανερό πως αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται. Η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει για τα Μουσεία και τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους επίπεδο λειτουργίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών“.

Επειδή η εποχική διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις, ούτε μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επισκεπτών από μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, η κα Δαμανάκη ρώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς αν:

  1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση του θερινού ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων όλη τη διάρκεια του χρόνου κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών χωρών;
  2. Προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ του αναγκαίου μονίμου προσωπικού με τα ενδεδειγμένα απαιτούμενα προσόντα, εμπειρία αναβαθμιζοντας έτσι τους όρους λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων;

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024