Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαράδεκτη η κατάσταση στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών του τουρισμού
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων

Απαράδεκτη η κατάσταση στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών του τουρισμού

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής απέστειλε προς τους υπουργούς Εργασίας, Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, κ.κ. Α. Λοβέρδο, Π. Γερουλάνο και Α. Διαμαντοπούλου αντίστοιχα,…

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής απέστειλε προς τους υπουργούς<...> Εργασίας, Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, κ.κ. Α. Λοβέρδο, Π. Γερουλάνο και Α. Διαμαντοπούλου αντίστοιχα, επιστολή σχετικά με την πρακτική άσκηση και μαθητεία των σπουδαστών των τουριστικών σχολών της χώρας

“Την ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τον θεσμό της πρακτικής άσκησης για χιλιάδες σπουδαστών των Τουριστικών Σχολών της χώρας μας (ΤΕΙ, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές) έρχεται να εντείνει η επαίσχυντη λειτουργία του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ, που ως σύγχρονος δουλέμπορος, αναλαμβάνει να μεσολαβεί ώστε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες- κύρια στην Κρήτη- να παραλαμβάνουν Ουκρανούς φοιτητές σε υποτιθέμενη πρακτική άσκηση, αμείβοντάς τους με 2 ευρώ την ώρα και με τις πιο άθλιες συνθήκες δουλειάς”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

“Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί φοιτητές υποχρεώνονται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφουν ορίζεται ότι θα παίρνουν 16 ευρώ μεροκάματο για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλεύουν περισσότερες ώρες `εφόσον συμφωνήσουν`. Πρακτικά, ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ότι του πει ο εργοδότης και να δουλεύει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι `εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας` η επιχείρηση `έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης`.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους Έλληνες σπουδαστές Τουριστικών Σχολών, που ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο παραδίδονται βορρά στους μεγαλοξενοδόχους της χώρας μας, με σκληρές συνθήκες δουλειάς, πολυαπασχόληση και ατελείωτα ωράρια, χωρίς άδειες και ρεπό, χωρίς ασφάλιση και με μισθούς ψίχουλα.
Καμία σχέση δεν έχουν οι συνθήκες αυτές με την ουσία της πρακτικής άσκησης και την εκπαιδευτική διαδικασία! Όλο και πιο καθαρά φαίνεται πως στόχος μέσα από την αξιοποίηση των θεσμών αυτών είναι η παράδοση στο τουριστικό κεφάλαιο, φθηνού εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν, το οποίο θα είναι `απαλλαγμένο` από κάθε είδους δικαίωμα-υποχρέωση για τον εργοδότη και που για λίγα ψίχουλα θα λέει και `ευχαριστώ`.

Αντίστοιχα η εκμετάλλευση των Ελλήνων και αλλοδαπών σπουδαστών με το πρόσχημα της πρακτικής, τη στιγμή που καλύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις την πλειοψηφία των οργανικών θέσεων, συμβάλλει και στην αύξηση της ανεργίας των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους από τις επιχειρήσεις, αντικαθίστανται με σπουδαστές.

Οι ευθύνες βαρύνουν τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχρονικά καθώς και την ΕΕ γιατί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα. Ανοίγουν τον δρόμο για την σκληρότερη εκμετάλλευση ακόμη και των παιδιών του Ελληνικού λαού, νομιμοποιώντας πρόσφατα και την παιδική εργασία, παραδίδοντας στο κεφάλαιο μέσω της μαθητείας ακόμη και παιδιά 15 χρονών.

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα τέλος στο «νόμιμο» δουλεμπόριο, χιλιάδων ελλήνων και αλλοδαπών φοιτητών και σπουδαστών, με το πρόσχημα τη «πρακτικής άσκησης» και να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τέτοιες είδους ενέργειες.

Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με 6ωρη απασχόληση και αποδοχές 8ωρου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024