Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρναουτάκης: Κάθε απώλεια από το Γ` KΠΣ θα είναι αδικαιολόγητη
Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αρναουτάκης: Κάθε απώλεια από το Γ` KΠΣ θα είναι αδικαιολόγητη

Ανάσα φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση από την παράταση (ολική ή μερική) σε 14 από τα 25 Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ’ KΠΣ, αφού έως και σήμερα, 6 μήνες από την […]

Ανάσα φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση από την παράταση (ολική ή μερική) σε 14 από τα 25 Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ’ KΠΣ, αφού έως και σήμερα, 6 μήνες από την προβλεπόμενη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2000-2006, η απορροφητικότητα<...>των κονδυλίων παραμένει στο 81,6%. Δηλαδή 4,22 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,4% του συνόλου των κοινοτικών πόρων της τρίτης προγραμματικής περιόδου 2000-2006. Tα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κα. Danuta Hubner σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠA.ΣO.K., κ. Σταύρου Aρναουτάκη για την πορεία υλοποίησης του Γ’ KΠΣ.

Συγκεκριμένα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να απορροφηθούν 860 εκατ. ευρώ από τα Επιχειρησιακά προγράμματα, των οποίων η προθεσμία για την επιλεξιμότητα των δαπανών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Tο ίδιο ισχύει και για τα 58 εκατ. ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους των Κοινοτικών πρωτοβουλιών EQUAL, LEADER και URBAN. H παράταση που κατάφερε να πάρει η χώρα λόγω των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού δίνουν μια ευκαιρία ενός χρόνου για την αξιοποίηση σημαντικών πόρων, αφού η επιλεξιμότητα για ορισμένα από τα Επιχειρησιακά προγράμματα μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο του 2009.

Tα ποσά που δεν έχουν απορροφηθεί από αυτά τα προγράμματα ανέρχονται στα 3,4 δισ. ευρώ. Παράταση επιλεξιμότητας για το σύνολο του προγράμματος ή για ορισμένους άξονες προτεραιότητας έχουν πάρει τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα: «Εκπαίδευση και αρχική επαγγελματική κατάρτιση», «Ε.Π. Υγεία και Πρόνοια», «Αγροτική Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου», «Ε.Π. Αλιείας», «Ε.Π. Ανταγωνιστικότητας», «Σιδηρόδρομοι, αστικές συγκοινωνίες, αεροδρόμια», «Οδικοί `Αξονες, Λιμένες, Αστική Ανάπτυξη», «Κοινωνία της Πληροφορίας», «Περιβάλλον», «Τεχνική Bοήθεια», τα ΠΕΠ Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας.

Mε αφορμή την απάντηση της Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής κ. Aρναουτάκης δήλωσε: «Μπορεί να είμαστε η μοναδική χώρα που ζήτησε και πήρε παράταση για την περίοδο υλοποίησης μέρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων λόγω της τεράστιας καταστροφής του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να μην σχολιαστεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης, έφτασε 6 μήνες πριν το τέλος της προγραμματικής περιόδου χωρίς να έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τους σημαντικούς πόρους που είχε στην διάθεση της για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Είναι πλέον τεράστια η ηθική υποχρέωση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι περιφέρειες και ιδιαίτερα οι πυρόπληκτες, προβλήματα που χρησιμοποιηθήκαν για να δικαιολογήσουν την παράταση, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Γ’ KΠΣ. Το οφείλει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες. Κάθε απώλεια θα είναι αδικαιολόγητη».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024