Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧατζηδάκης: Συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Χατζηδάκης: Συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών

Παρά το γεγονός πως ξεκινήσαμε με ιδιαίτερη καθυστέρηση, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να επενδύουμε στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο, τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες ενέργειες με βάση την […]

Παρά το γεγονός πως ξεκινήσαμε με ιδιαίτερη καθυστέρηση, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να επενδύουμε στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο, τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες ενέργειες με βάση την κοινοτική εμπειρία, ώστε να καλύψουμε<...>το χαμένο έδαφος, επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου με θέμα «Χερσαίες Μεταφορές, Σιδηρόδρομος, Αυτοκινητόδρομοι».

Στόχος του Υπουργείου στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι αφενός η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και αφετέρου η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, προωθώντας, μεταξύ άλλων, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νόμου για τις ΣΔΙΤ.

Ήδη, με την αρωγή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελληνικό κράτος επενδύει σήμερα 5,5 δισ. ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Έτσι, προχωρούν τώρα τα δύσκολα έργα της Φθιώτιδας, και προχωρεί, παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση και η τηλεδιοίκηση της γραμμής Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Μέχρι το 2013, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο, η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι 3 ώρες και 20 λεπτά και, μέχρι το 2014, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα θα είναι λιγότερο από 2 ώρες.

Επίσης, έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντικός αριθμός επιμέρους έργων. Ενδεικτικά ο Υπουργός ανέφερε τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων Κόρινθος-Κιάτο με σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, καθώς και τους νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς Κιάτο και Μέγαρα. Επίσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απευθείας σύνδεση μέσω Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) με τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων προς Κόρινθο, καθώς και η ηλεκτροκίνηση της διπλής γραμμής Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο. Μέσα στο καλοκαίρι, η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα γίνεται σε 1 ώρα και 8 λεπτά.

Όσον αφορά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ο Υπουργός τόνισε πως είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για μια χώρα σαν την Ελλάδα που, εκ των πραγμάτων, διαθέτει περιορισμένους πόρους. “Δεν μπορούμε” ανέφερε “διαφορετικά να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή που αναδεικνύεται στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Έτσι λοιπόν και εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο των Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν από εμάς, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες, βελτιώνοντας παράλληλα τις παρεχόμενες στον πολίτη υπηρεσίες.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα στον τομέα αυτό. Υπάρχει ήδη το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δοκίμασαν τη μέθοδο αυτή με πολύ θετικά αποτελέσματα. Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε το ίδιο και στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό έχουμε συστήσει ειδική επιτροπή στο ΥΜΕ για τις ΣΔΙΤ, η οποία, σε μόνιμη συνεργασία με τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μελετά σε ποιους τομείς ενδείκνυται η υλοποίηση έργων με την ενίσχυση ιδιωτών”.

Για παράδειγμα, τόνισε ο κ. Υπουργός, “όσον αφορά τον προαστιακό της Αθήνας, είναι στις προθέσεις του ΥΜΕ, στα πλαίσια της προέκτασης Κορωπί-Λαύριο, να διερευνηθεί πιθανότητα χρήσης ΣΔΙΤ για την αποπεράτωση του δικτύου. Θέλουμε επίσης να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, η αξιοποίηση της οποίας φτάνει σήμερα μόλις το 0,3%. Και σε αυτόν τον τομέα, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης ΣΔΙΤ. Εκ των πραγμάτων, οι πόροι του ΟΣΕ είναι περιορισμένοι και ο δανεισμός του δεν μπορεί να αυξάνεται επ’ άπειρον. Χρειαζόμαστε λοιπόν καινοτόμες λύσεις για τα ελληνικά δεδομένα, όπως αυτή των συμβάσεων παραχώρησης σε εμπορευματικά κέντρα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024