Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαφήμιση, φορολογία, εργασιακό κόστος, τράπεζες, αστέρια, αεροδρόμιο απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

Διαφήμιση, φορολογία, εργασιακό κόστος, τράπεζες, αστέρια, αεροδρόμιο απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

“Με σημαντικά προβλήματα και δυσοίωνες προβλέψεις ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος. Η χώρα μας είναι πλέον πλήρες μέλος της ΟΝΕ και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού δεν μπορεί […]

"Με σημαντικά προβλήματα και δυσοίωνες προβλέψεις ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος<...>. Η χώρα μας είναι πλέον πλήρες μέλος της ΟΝΕ και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού δεν μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της άσκησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Σε μια ύστατη στιγμή που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων, η ασκούμενη πολιτική δεν φαίνεται να υποβοηθά την προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού στα νέα δεδομένα"
. Αυτά αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ<.>) μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε.

Στη γενική Συνέλευση της ΠΟΞ τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι όροι λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Α) Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά τη θεωρητική έναρξη της υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίες πραγματοποίησης κανενός έργου και ο αναπτυξιακός νόμος που καλείται να συμβάλλει αποφασιστικά στην απορρόφηση των διαθέσιμων για τον κλάδο μας πόρων, να μην έχει τροποποιηθεί ακόμη σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλλει στα συναρμόδια υπουργεία.

Β) Σε μία χρονική στιγμή που η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς, δεν είναι η αναμενόμενη, η διαφημιστική προσπάθεια της χώρας, θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όμως, η έλλειψη θεσμοθετημένων πόρων της τάξης των 20 δισ. όπως έχουμε κατ' επανάληψη προτείνει και η κρατική γραφειοκρατία, δεν έχουν επιτρέψει ακόμη να ξεκινήσει ουσιαστικά η εφετινή διαφημιστική προσπάθεια.

Γ) Να προωθηθούν άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Δ) Να συγκρατηθεί το εργασιακό κόστος στα επίπεδα του αναμενόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι η μακροχρόνια βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα είναι αμελητέα.

Ε) η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τραπεζών και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθυστερεί ανεπίτρεπτα, καθώς οι Τράπεζες ακύρωσαν στην πράξη την εκφρασμένη Κυβερνητική βούληση για οριστική επίλυση του θέματος της υπερχρέωσης των λογαριασμών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα φέρει εντός των ημερών μια νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημα και ταυτόχρονα θα αποκαθιστά τη νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και την τραπεζική πίστη.

ΣΤ) Το νέο διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων που παραδίδεται αυτές τις ημέρες αποτελεί αναμφίβολο έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε την ατελή υποδομή στις οδικές προσβάσεις. Το πλέον ανησυχητικό όμως, στην υπόθεση του νέου αεροδρομίου είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και οι πιθανές παρενέργειες που θα έχει στον τουρισμό μια υπέρμετρη αύξηση στο κόστος των υπηρεσιών που παρέχει, πράγμα που είχε επισημάνει έγκαιρα το ΙΤΕΠ.

Η) Για την επανακατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων σε αστέρια, είχαμε πλησιάσει σε μία ικανοποιητική λύση, μέχρι που η πολιτική ηγεσία του τουρισμού, επανέφερε ξαφνικά το θέμα συσχέτισης της κατηγορίας του ξενοδοχείου με τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, τόσο για λόγους αρχής, όσο και για λόγους ουσίας διότι μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει τροχοπέδη στη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Είναι ανώφελο να επαναλαμβάνουμε αυτάρεσκα τη σημασία του τουρισμού στην Εθνική Οικονομία. Όμως, το έλλειμμα συντονισμού που παρατηρείται στην χάραξη κυβερνητικής πολιτικής και η αδυναμία λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της μετά ΟΝΕ εποχής, υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024