Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΔιαμαρτυριών συνέχεια από τις ενώσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ΦΠΑ
Τουρισμός και οικονομία

Διαμαρτυριών συνέχεια από τις ενώσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ΦΠΑ

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, οι ξενοδοχειακές ενώσεις απευθύνονται για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση, με την αίτηση για μη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης: Ντόμινο καταστροφής με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό σε 23%

Η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή της στην αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 23%, αλλαγή την οποία η Κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

“Ως γνωστόν η εν λόγω αύξηση θα λειτουργήσει ως ντόμινο παρασύροντας στην καταστροφή όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκομένους στον τουρισμό, δηλαδή ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά και μια σειρά από επαγγέλματα και υπηρεσίες που άμεσα ή έμμεσα στηρίζονται στον τουρισμό.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό, μιας και είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας και όχι σπασμωδικές κινήσεις και μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του. Είναι γνωστό ότι ανάλογα βιαστικά μέτρα που έχουν παρθεί και κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις το μόνο που έχουν επιφέρει είναι την αύξηση της φοροδιαφυγής, την μείωση της απασχόλησης, και την εμφάνιση φαινομένων μαύρης εργασίας, ενώ παράλληλα οδήγησαν στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους μοιραία οδηγούνται σε κλείσιμο.

Στην παρούσα φάση αξίζει να αναφέρουμε πως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξαιρεθεί από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις από το καθεστώς της νησιωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο Αιγαίο, δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σαν αντιστάθμισμα της μειονεκτικότητας και ζητάμε να επεκταθεί το μέτρο και η ισονομία σε όλα τα νησιά.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μέτρα στήριξης και όχι από μέτρα εξόντωσης. Σαφώς και ο τουριστικός κλάδος, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι στην χώρα μας, δέχεται να στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης σε μια δύσκολη για την Χώρα κοινωνικό-οικονομική περίοδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να επωμισθεί το γιγάντιο οικονομικό βάρος που η Κυβέρνηση συζητά να ψηφίσει.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους φορείς πως ο τουρισμός στην Ελλάδα επιβάλλεται να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό προϊόν για την προσέλκυση κόσμου. Στην αντίθετη περίπτωση η καταστροφή της τελευταίας οικονομική πηγής που μας έχει απομείνει είναι προ των πυλών”.

Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου: Η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

“Έχοντας πληροφορηθεί την πιθανότητα της υπέρμετρης αύξησης του ΦΠΑ από 6,5% στο 23% στα ξενοδοχεία, στέλνουμε κραυγή αγωνίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Η συγκεκριμένη αύξηση, θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, με τεράστιες παρενέργειες στην οικονομία  και στην απασχόληση, ενώ παράλληλα θα χαθεί η δυναμική του τουρισμού μας, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

“Ύστερα από τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης σας, ότι οι όποιες φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, ΟΛΟΙ οι τουριστικοί επιχειρηματίες, κάτω από το βάρος της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, αναγκάστηκαν να μειώσουν με προσφορές τις τιμές τους, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αύξηση ξένων επισκεπτών στην χώρα μας.

Εάν οι παραπάνω φημολογίες επιβεβαιωθούν, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν, να ακολουθήσουμε τον ένα και μοναδικό δρόμο: Το κλείσιμο των επιχειρήσεών μας”.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει σε δική της επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Νομού Λαρίσης, Νομού Τρικάλων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου ότι “στη δύσκολη παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης προκειμένου, να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το άσχημο αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, χαιρετίζουμε την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην μη αποδοχή των σκληρών υφεσιακών μέτρων που προσπαθούν οι θεσμοί να επιβάλουν στη χώρα μας και ευχόμαστε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Από την πρώτη στιγμή τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανά μας, στο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, το σύνολο του τουριστικού τομέα θεώρησε και θεωρεί αποδεκτή, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%.

Η επιμονή την τελευταία στιγμή των δανειστών, αλλά και η απόκρυψη από εμάς της αρνητικής αυτής προοπτικής από τους κυβερνώντες στην μέση της τουριστικής περιόδου, μας οδηγεί να είμαστε παρατηρητές στον αργό επιχειρηματικό θάνατο και να παρακολουθούμε την ημερομηνία επιχειρηματικής λήξης μας.

Με την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% από 6,5% το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%.

Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό.

Η πίεση για την επιβολή αυτή θα οδηγήσει εκατομμύρια επισκεπτών τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση του 16,5% θα στερήσει τη μεσαία τάξη του Έλληνα από τις διακοπές του.

Σύσσωμοι, με μια συνδικαλιστική φωνή από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας, από την Αλόννησο έως τα Μετέωρα, φωνάζουμε ένα βροντερό όχι και καλούμε συγχρόνως και τους άλλους φορείς άμεσα να αντιδράσουν στην εν ψυχρώ δολοφονία του ελληνικού τουρισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, καθώς θα οδηγήσει αυτόματα, σε τεράστια αναστάτωση της τουριστικής αγοράς αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών που βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη χώρα μας τους επόμενους μήνες, ‘αιφνίδιο θάνατο’ για χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποστέρηση πολύτιμων εσόδων για το Δημόσιο και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός και τουριστικός Κλάδος, απευθύνει έκκληση να επικρατήσει σύνεση και λογική και να εγκαταλειφθούν προτάσεις μέτρων που το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι η καταστροφή του τελευταίου βιώσιμου και ελπιδοφόρου πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Έλεος ας σταματήσει ο παραλογισμός… που επιχειρείται το τελευταίο χρονικό όπου οι δανειστές οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα δίλημμα “Grexit ή αποδοχή ΦΠΑ 23% στον τουρισμό και τα νησιά”.

Ένωση Ξενοδόχων Χανίων: Η παραξενοδοχεία είναι μία τεράστια δεξαμενή άνω των 2 δισ. ευρώ

“Με βάση τις τελευταίες συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή σχετικά με την αύξηση ΦΠΑ, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η πιθανότητα αύξησης στο 23%, βάζει ‘ταφόπλακα’ στον τουρισμό μας. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα βγει εκτός ζήτησης, εκτός ανταγωνισμού, με οδυνηρές συνέπειες για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και την εθνική οικονομία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

“Θεωρούμε δε, ότι υπάρχει σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων (ΞΕΕ, ΣΕΤΕ), μία τεράστια δεξαμενή άνω των 2 δισ. ευρώ, η οποία δεν έχει αποδώσει ποτέ ΦΠΑ και εννοούμε την παραξενοδοχεία.

Φέτος το 2015, τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουμε ακόμα τις πληρότητες που περιμέναμε, ενώ είναι βέβαιο ότι οι τζίροι θα είναι χαμηλότεροι από πέρυσι.

Παρατηρούμε το οξύμωρο φαινόμενο, βασικά αεροδρόμια της χώρας μας να έχουν ελάχιστα μειωμένες αφίξεις από πέρυσι, ενώ άλλα αεροδρόμια, όπως τα Χανιά να παρουσιάζουν οριακές αυξήσεις.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα, όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λπ., τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά.

Θεωρώντας ότι πολύ εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα, αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας, ενημερώσαμε σχετικά με επιστολή, τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, για τις δικές τους ενέργειες, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα παραοικονομίας και να ελεγχθεί η διαμονή και ικανοποίηση των επισκεπτών μας, μέσω των νόμιμων τουριστικών μονάδων όλων των τύπων και κατηγοριών, ενώ παράλληλα τα δημόσια ταμεία θα έχουν άμεσα έσοδα, εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024