Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΔιασύρεται διεθνώς ο θεσμός των εκθέσεων από τη στατική ανεπάρκεια του ΟΛΠ

Διασύρεται διεθνώς ο θεσμός των εκθέσεων από τη στατική ανεπάρκεια του ΟΛΠ

Αναστάτωση δημιουργείται στο θεσμό των εκθέσεων από την αναγκαστική αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο χώρο διοργάνωσης τριών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και η ‘δική μας’ xenia, εξ αιτίας του κλεισίματος των εκθεσιακών εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) λόγω στατικής ανεπάρκειας…

Αναστάτωση δημιουργείται στο θεσμό των εκθέσεων από την αναγκαστική αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο χώρο διοργάνωσης τριών εκθέσεων<...>, μεταξύ των οποίων και η ‘δική μας’ xenia, εξ αιτίας του κλεισίματος των εκθεσιακών εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) λόγω στατικής ανεπάρκειας.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων (Σ.Ε.Ο.Ε.Σ.) αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωση του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους οργανωτές των εκθέσεων που επλήγησαν από αυτή την ξαφνική “στατική ανεπάρκεια” του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ, ως και στους συνεργάτες τους εκθέτες.

“Κατά δήλωση των μελών μας” τονίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, “το πρόβλημα “ΟΛΠ” μέχρι στιγμής, ανέτρεψε τα δεδομένα των εκθέσεων “Τέχνημα & Λαϊκή Τέχνη”, “37η xenia”, “Food Snack & Coffee”. Πιθανόν δε, να υπάρξει και συνέχεια.”

“Ο Σ.Ε.Ο.Ε.Σ., πέραν από τη στήριξη στα θιγόμενα μέλη του, δηλώνει κατηγορηματικά ότι, θα εξαντλήσει κάθε μέσον για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας του θεσμού των εκθέσεων και θα αξιολογήσει τις παρενέργειες που δημιουργεί το προαναφερθέν πρόβλημα. Θα διερευνήσει σε βάθος την όλη υπόθεση κι εφ` όσον προκύψουν ευθύνες, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσον προκειμένου αυτές να αποδοθούν στους υπεύθυνους”.

Ανυπαρξία σύγχρονου μητροπολιτικού εκθεσιακού κέντρου

Το ξαφνικό αυτό πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια ξανά το θέμα της ανυπαρξίας σύγχρονου μητροπολιτικού εκθεσιακού κέντρου στην Αθήνα με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, οι Έλληνες οργανωτές εκθέσεων να πλήττονται κι ο θεσμός των εκθέσεων να διασύρεται διεθνώς, σύμφωνα με τον Σ.Ε.Ο.Ε.Σ.

“Οι υποσχέσεις δεκαετιών και οι εξαγγελίες για την επίλυση του προβλήματος, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ούτε και τώρα, όταν πλήθος Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παραμένουν αναξιοποίητες, καταρρέουν και μεταβάλλονται σε σκουπιδότοπους.

Μ` αυτή την τακτική που συμπτωματικά ταυτίζεται με το “πάγωμα” του Συνεδριακού Κέντρου στο TAE KWON DO, η εξέλιξη του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Τουρισμού οπισθοδρομεί”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο.Ε.Σ.

Τι λέει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)

Από την μεριά του ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα προβλήματα στατικής επάρκειας του εκθεσιακού του κέντρου οφείλονται σε παραλείψεις των διοικήσεων 1999-2003.

Ειδικότερα, το ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αναλύοντας το ιστορικό της κατάστασης αναφέρει τα εξής:

«Από τη Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι, βάσει της γνωμοδότησης τριμερούς επιτροπής καθηγητών του Πολυτεχνείου και της νέας στατικής μελέτης της Διεύθυνσης Έργων του Οργανισμού, αποφασίσθηκε η άμεση υλοποίηση εργασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η στατική επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του Εκθεσιακού Μεγάρου για το 2006.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με ευθύνη και απόλυτο σεβασμό στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΟΛΠ έναντι των εκθετών και των επισκεπτών, αλλά και με γνώμονα την αξιοπιστία του Οργανισμού, για την ασφαλή λειτουργία του Εκθεσιακού Μεγάρου που οδηγήθηκε σ’ αυτή την κατάσταση, λόγω παραλείψεων, λαθών και επιζήμιων για τον ΟΛΠ ενεργειών, των προηγουμένων Διοικήσεών του, κατά τα έτη 1999-2003.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Εκθεσιακό Μέγαρο διέθετε άδεια στατικής επάρκειας και λειτουργίας του για τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο 2003 έως Οκτώβριο 2006, η δε Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε κατά τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθώντας με κάθε επιμέλεια την εξέλιξη της διάβρωσης των τενόντων ανάρτησης της στέγης απεφάσισε προληπτικά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Εκθεσιακού Κέντρου, μόλις διαπιστώθηκε επιδείνωση της διάβρωσης στους τένοντες, όπως καταγράφεται στο πόρισμα που διενήργησαν οι τεχνικές Υπηρεσίες.

Οι εργασίες για τη λήψη όλων των απαιτουμένων προληπτικών μέτρων που θα εγγυώνται και θα εξασφαλίζουν με απόλυτη στατική επάρκεια το Εκθεσιακό Κέντρο, θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Οι ενέργειες της Διοίκησης του Οργανισμού ήταν από την πρώτη στιγμή (07-12-05) που έλαβε γνώση της μελέτης των τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΛΠ Α.Ε., άμεσες αποφασιστικές και υπεύθυνες.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών περιλαμβάνεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του κτιρίου, η οποία αποφασίσθηκε προληπτικά και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

Μετά τους σεισμούς του 1999 το Εκθεσιακό Κέντρο αντιμετωπίσθηκε κατά τρόπο πρόχειρο, αδιαφανή, επιπόλαιο και κατά συνέπεια επιζήμιο για τον Οργανισμό, αφού μέχρι το 2003 σπαταλήθηκε ποσό ύψους περίπου 9.000.000 € με απευθείας αναθέσεις χωρίς να αντιμετωπισθεί επί της ουσίας το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, τη διετία 1999 – 2000 η τότε διοίκηση του Οργανισμού προέβη σε διαδοχικές απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό, εργασιών ενίσχυσης του φέροντος Οργανισμού του Εκθεσιακού Κέντρου συμπεριλαμβανομένης και μελέτης επισκευής και προστασίας των τενόντων ανάρτησης της στέγης, συνολικού ύψους 6.812.000,00 €, χωρίς όμως να εκτελεστούν ουδέποτε οι απαραίτητες εργασίες ενίσχυσης των τενόντων αυτών.

Στις 08-11-1999 η διεύθυνση έργων ζήτησε με έγγραφό της από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πραγματογνωμοσύνη για εκτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς του κτιρίου και των προκληθεισών βλαβών κατά τον σεισμό στις 07-09-1999 καθώς και την υποβολή προτάσεων για την αντισεισμική ενίσχυση του κτιρίου.

Η πραγματογνωμοσύνη προς τον ΟΛΠ (25-11-99), χαρακτήριζε τις παρατηρηθείσες βλάβες σοβαρότατες και την αντισεισμική συμπεριφορά το κτιρίου ως μη ικανοποιητική. Ακόμη η έκθεση του Ε.Μ.Π εκτιμούσε ότι ήταν απαραίτητη η λήψη κατάλληλων μέτρων σε επίπεδο δομικών παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 2741/99 για τη εκτέλεση έργων από το Δημόσιο τα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις ή Οργανισμούς η προϋπολογιζόμενη δαπάνη η οποία υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000.000 δρχ. διενεργείται έλεγχος νομιμότητας της οικίας συμβάσεως πριν από τη σύναψη της από κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν δεν διενεργηθεί ο έλεγχος, η σύμβαση που συνάπτεται είναι άκυρη.

Όμως η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΛΠ σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας της δαπάνης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν ότι το έργο ενίσχυσης φέροντος Οργανισμού ΕΚ/ΟΛΠ είναι τελείως διάφορο εκείνου της αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό και ως εκ τούτου δεν ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έτσι η Διεύθυνση Έργων με το 16450/26-11-99 έγγραφό της πρότεινε για λόγους κατ’ επείγοντος και σύμφωνα με την παράγραφο 2γ άρθρο 4 του Ν. 1418/84 την απευθείας ανάθεση του έργου με συνολική δαπάνη – εργασιών και μελετών ύψους 950.000.000 δρχ. (η σύνταξη των μελετών χωρίς επιπλέον κόστος προέβλεπε :

  • στατική μελέτη για την ενίσχυση του φέροντος Οργανισμού προκύπτουσα από επανέλεγχο της συνολικής στατικής επάρκειας και αντισεισμικής συμπεριφοράς του κτιρίου.
  • μελέτη επισκευής ή αντικατάστασης των τενόντων ανάρτησης του κελύφους.
  • ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για το σύνολο του κτιρίου και
  • την υπογραφή σύμβασης που περιλαμβάνει την επισκευή προστασία των τενόντων χωρίς επιπλέον κόστος.

Κατά τη διάρκεια δε εκτέλεσης του έργου ενεκρίθη με την υπ’ αριθμόν 166/14-7-2000 Απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΠ κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Έργων του Οργανισμού και εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών επιπλέον δαπάνης 449.810.940 δρχ.

Ωστόσο, η ενίσχυση και προστασία των τενόντων ανάρτησης της στέγης δεν έγινε ποτέ καθώς η εργοληπτική εταιρεία «ΓΕΚ Α.Ε.» επικαλέσθηκε πλήθος γνωματεύσεων βάσει των οποίων δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση της εργασίας αυτής παρά μόνο η αντικατάσταση των τενόντων, εργασία που απαιτούσε εξειδικευμένη μελέτη και δεν περιλαμβανόταν κατά την άποψή της στις υποχρεώσεις της για το συγκεκριμένο έργο.

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ εξέδωσε σχετική διαταγή προς την «ΓΕΚ Α.Ε.» για τήρηση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.

Η εργολήπτρια εταιρεία προσέφυγε τότε στο 5μελές Εφετείο Πειραιώς και δικαιώθηκε δικαστικά. Το εφετείο έκρινε με την υπ’ αριθμόν 559/2004 Απόφαση του, ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε καλώς το έργο της και δεν είχε την υποχρέωση να προβεί στις εργασίες πλήρους αποκατάστασης των τενόντων ανάρτησης της στέγης του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ.

Σημειώνεται τέλος ότι με την υπ΄ αριθμόν 240/23-10-2000 το Δ.Σ. του ΟΛΠ ενέκρινε την κατακύρωση του έργου διαρρύθμισης Η/Μ εγκαταστάσεων Εκθεσιακού Κέντρου μετά από διαγωνισμό στην «ΚΑΤΗΦΕΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ» με συμβατική δαπάνη 1.305.990,00 Ευρώ. Επίσης με την υπ’ αριθμόν 131/29-05-2003 Απόφαση της η Διοίκηση του ΟΛΠ ενέκρινε την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών ύψους 608.182,00 Ευρώ. Το έργο αυτό περιέλαβε κυρίως την εγκατάσταση κλιματισμού και της Η/Μ υποδομής του (με ενίσχυση
ρευματοδότησης) σε όλο το κτίριο.

Κατόπιν αυτών προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη επισκευών και συντηρήσεων του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ κατά τη χρονική περίοδο 1999-2003 ανήλθε στο ποσό των 8.726.744,00 Ευρώ, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί αναγκαίες και απαραίτητες εργασίες που θα εξασφάλιζαν μακροπρόθεσμα τη στατική επάρκεια του Εκθεσιακού Κέντρου.»

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024