Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιευκρινίσεις για την «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Διευκρινίσεις για την «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού

Με αφορμή στοιχεία τουριστικής κίνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα εξής…

Με αφορμή στοιχεία τουριστικής κίνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού, το Υπουργείο<...> Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα εξής:

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, όλοι οι δείκτες εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή, οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο που προκύπτει από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το παγκόσμιο κύμα ακριβείας, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ότι αντέχει, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, στην οποία εμφανίζεται αυξητική τάση σε όλα τα πεδία.

Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επίσημα και διαθέσιμα στοιχεία στο εξάμηνο Ιανουαρίου έως Ιουνίου του 2008 το σύνολο των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έχει αυξηθεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 3%.
  • Αντίστοιχα, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις του τουρισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2008 εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 3,2%.
  • Ενίσχυση παρατηρείται και στο κομμάτι της κρουαζιέρας. Το ποσοστό της αύξησης των προσεγγίσεων ξένων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, ενώ η αύξηση στο Yachting θα κυμανθεί από 9 έως 10%.
  • Η Ελλάδα δεν εμφανίζει διαρροές επισκεπτών προς χώρες – προορισμούς, που κινούνται με δολάριο, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο.
  • Αυξημένη είναι η εισροή επισκεπτών προς ελληνικούς προορισμούς, οι οποίοι προέρχονται από αγορές ανατολικών χωρών με κυριότερες αυτές της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η αύξηση από την Πολωνία θα κυμανθεί περίπου από 5% έως 7%, από τη Βουλγαρία η αύξηση είναι άνω του 15%, ενώ η αύξηση από τη Ρωσία αγγίζει το 33%. Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο που διανύουμε σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου – Ιουλίου του 2007. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι εκπροσωπούν πλέον πάνω από το 30% των επισκεπτών που επιλέγουν κατά κύριο λόγο τη Χαλκιδική και την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική και ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Όσον αφορά στην Μεγάλη Βρετανία και λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας στερλίνας- ευρώ, η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2007.
  • Για την Γερμανία σύμφωνα με πηγές της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και των μεγάλων tour operators η αύξηση είναι της τάξεως του 4% έως 5% με σημαντική ενίσχυση προορισμών, όπως η Κρήτη, η Σάμος, η Σαντορίνη και η Κως.
  • Από τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής η αύξηση αγγίζει το 15%.
  • Παράλληλα σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός πραγματοποιεί μια στροφή προς την ποιότητα και την εξειδίκευση και η διεθνής τάση κατευθύνεται στις ποιοτικές υπηρεσίες, παρατηρείται σε γενικές γραμμές αύξηση του ποιοτικού τουρισμού. ΣΆ αυτή την τάση δεν συνυπολογίζονται οι ευκαιρίες που δίνει ο Αναπτυξιακός Νόμος για τη δημιουργία νέων κλινών.

Βάσει των παραπάνω επίσημων στοιχείων το συμπέρασμα είναι ότι όχι μόνο δεν παρατηρείται «ελεύθερη πτώση» του τουρισμού, αλλά ούτε καν πτώση, καθώς σε όλα τα πεδία ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει αυξητική τάση και μάλιστα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική για την παγκόσμια οικονομία. Εκτιμήσεις της τουριστικής κίνησης που κάνουν λόγο για πτώση της τάξεως του 5% έως του 30% είναι αυθαίρετες, και ιδιοτελώς ή όχι παντελώς ανυπόστατες, κάτι που αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Τέτοια, δημοσιεύματα τροφοδοτούν κλίμα απαισιοδοξίας και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα για την θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024