Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιευκρινήσεις της Ιεράς Συνόδου για τον προσκυνηματικό τουρισμό

Διευκρινήσεις της Ιεράς Συνόδου για τον προσκυνηματικό τουρισμό

Σε απάντηση των όσων έχουν γραφεί και λεχθεί σχετικά με την συνεργασία μεταξύ των Συνοδικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών του υπουργείου Τουριστικής Αναπτύξεως και ΕΟΤ στην από κοινού προβολή του […]

Σε απάντηση των όσων έχουν γραφεί και λεχθεί σχετικά με την συνεργασία μεταξύ των Συνοδικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών του υπουργείου Τουριστικής Αναπτύξεως και ΕΟΤ στην από κοινού προβολή του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού και των Βυζαντινών<...>και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στα πλαίσια μάλιστα της διαδρομής που ακολούθησε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, η οποία κατά δήλωση της κυρίας υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης (30.9.2006) στοχεύει και “στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού ως της πλέον ανερχόμενης εναλλακτικής μορφής τουρισμού για 12μηνη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με αύξηση του ΑΕΠ στο 18%, δίνοντας απασχόληση σε 800.000 συμπολίτες μας”, η Ιερά Σύνοδος Εκκλησίας της Ελλάδος διευκρινίζει με χτεσινή της ανακοίνωση, τα ακόλουθα:


  1. Για τον σχεδιασμό και την απαιτούμενη προεργασία για την ανάδειξη των προσκυνηματικών Μνημείων και προορισμών, από πλευράς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε ήδη συσταθεί το έτος 2001, Συνοδικό Γραφείο Αναπτύξεως Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. (Κατόπιν υποδείξεως του τότε Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και έτυχε της ευρείας αποδοχής όλων των Τουριστικών φορέων).
  2. Πρωταρχικός στόχος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν η δια της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών, εκμάθηση των θησαυρών του Eλληνορθόδοξου πολιτισμού και η εντρύφηση στην ζωή και το έργο του μεγάλου Αποστόλου Παύλου. Για το σκοπό αυτό διοργάνωσε, κατά το σχολικό έτος 2005-2006, τον πρώτο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Απόστολος Παύλος -Απόστολος της Ελλάδος – Απόστολος της Ευρώπης”, ο οποίος κατόπιν προτάσεως της Ι.Συνόδου τέθηκε στις 25-10-2005 υπό την αιγίδα του αρμοδίου υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο εν λόγω διαγωνισμός στην συνέχεια, στις 10-1-2006, τέθηκε και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Το εν λόγω υπουργείο, υλοποιούσε ήδη στο πρόγραμμα ( ΕΠΑΝ) δράση με τίτλο “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” με στόχο την ανάδειξη των τόπων που πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα, ώστε να καταρτιστεί προσκυνηματική διαδρομή, την οποία συνεχίζει και σήμερα να υλοποιεί. Το όλο εγχείρημα του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού αποσκοπούσε στο να αναδείξει ως κεντρικό πυρήνα τη γνώση για το βίο και το έργο του Αποστόλου Παύλου, και εκ παραλλήλου τους τόπους που πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να προβληθεί και αυτή η προσκυνηματική διαδρομή την οποία θα εγκαινίαζαν οι αριστεύσαντες, στον Μαθητικό Σχολικό Διαγωνισμό, μαθητές.
  3. Η Ιερά Σύνοδος για την αρτιοτέρα διεξαγωγή του ως άνω Πρώτου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού, ενέκρινε την σύσταση της Ειδικής πολυμελούς εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων, Επιστημονικής Επιτροπής. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους, κατόπιν της ιδιαίτερης επιτυχίας και αυξημένης συμμετοχής μαθητών από την Ελλάδα (6.000), αξιολόγησαν τις εργασίες και παρουσίασαν τα αποτελέσματα στην Ιερά Σύνοδο η οποία και βράβευσε την αξιέπαινη προσπάθεια από κοινού με τα Υπουργεία Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης.
  4. Στη συνέχεια με την συνδρομή του ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Προσκυνηματικός Διάπλους από 29.9.06 -1.10.06, σε Πάρο, Κύθηρα και Τήνο και το εν πλω συνέδριο, με θέμα: “Tην Αξία και την ανάδειξη του Προσκυνηματικού τουρισμού, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού”. Την επιτυχή διοργάνωση και προσπάθεια επισφράγισαν με την παρουσία τους, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Πετραλιά, η οποία εγκαινίασε την έκθεση των βραβευθέντων μαθητικών έργων, και προήδρευσε του εν πλω συνεδρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, εξέχουσες προσωπικότητες, δημοσιογράφοι και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς.
  5. Για την διεξαγωγή του Διάπλου αυτού, όπως αναφέρεται και στοδελτίο τύπου τηςυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κας Πετραλιά, στις 12.4.2007 το ως άνω υπουργείο πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και επέλεξε μεταξύ των τριών ναυτιλιακών εταιριών την εταιρία “Louis” για την πραγματοποίηση του πρώτου αυτού Προσκυνηματικού Διάπλου με χρηματοδότηση του ΕΟΤ.
  6. Δεδομένης της διάθεσης της Εκκλησίας να συνεισφέρει περαιτέρω στο παιδαγωγικό έργο και την προβολή του έργου του Αποστόλου Παύλου, και να συνδράμει την Πολιτεία στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό στην χώρα μας, αλλά και λόγω της επιτυχίας της πρώτης διοργάνωσης του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού και του Διάπλου αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, το Νοέμβριο του 2006, κατόπιν εισηγήσεως του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ενέκρινε τη διοργάνωση και δεύτερου Μαθητικού Διαγωνισμούγια τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ των μαθητών που φοιτούν στα Ελληνικά Σχολεία ευθύνης του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό συγκρότησε νέα Επιστημονική Επιτροπή για την αξιολόγηση και υλοποιήσή του.
  7. Λόγω του Πανευρωπαϊκού χαρακτήρα του Διαγωνισμού – αφού σε αυτόν συμμετέχουν μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού – ζητήθηκε η συνδρομή των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών, Τουριστικής Αναπτύξεως και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο διαγωνισμός ετέθη υπό την αιγίδα τους. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμώντας να λάβει μέρος στον διαγωνισμό αυτό, εξεφράσθη θετικώς για την συμμετοχή ικανού αριθμού σχολείων και μαθητών της, καθότι ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κύπρο και ίδρυσε και την εκεί Εκκλησία και έθεσε και αυτή τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα των συναρμοδίων υπουργείων της.
  8. Στο στάδιο των προπαρασκευαστικών επαφών, για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν, η Ιερά Σύνοδος, σε προηγούμενη συνεδρίασή της ενημερώθηκε, ότι: α) Στο νέο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 17 χώρες και περίπου 1.700 Ομογενείς μαθητές από σχολεία ευθύνης των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου, και β) για το υποβληθέν σε Αυτήν προσχέδιο Προγράμματος Προσκυνηματικού Διάπλου, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές την Ιστορία και τους τόπους όπου διήλθε ο Απόστολος Παύλος και να έλθουν σε επαφή με την Πολιτιστική Ταυτότητα της κάθε περιοχής. Γι αυτό το σκοπό, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργικών φορέων και του Συνοδικού Γραφείου, προχώρησαν σε μια κατ ΄αρχήν διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης του ως άνω Διάπλου και ζήτησαν από τις υπάρχουσες ναυτιλιακές εταιρίες να υποβάλουν αρχικές προσφορές. Η διερεύνηση έγινε με σκοπό να εξεταστούν: α) ποιούς τόπους θα ήταν εφικτό να επισκεφθούν οι συμμετέχοντες μαθητές, οι καθηγητές τους και ο συνοδεύων γονέας, β) σε ποιά κατάλληλη χρονική περίοδο και διάρκεια και γ) το ύψος του κόστους του Διάπλου και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητάς του.
  9. Η εταιρία “Louis” με την οποία ο ΕΟΤ, είχε ήδη πραγματοποιήσει τον πρώτο Διάπλου, απέστειλε στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων την από 1.3.2007 ενδεικτική προσφορά της, ύψους 1.250.000 ευρώ, για την πραγματοποίηση του Διάπλου, αναφέροντας όμως ρητά σε αυτήν, τα ακόλουθα: “Η παρούσα επιστολή είναι ενδεικτικός προϋπολογισμός και όχι επίσημη προσφορά. Για την επίσημη προσφορά μας θα αναμένουμε την επικοινωνία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι και θα αναλάβουν την σύναψη σχετικής συμφωνίας. Αναμένουμε την σχετική αίτηση των απαιτουμένων υπηρεσιών εγγράφως”.
  10. Βάσει της οικονομικής αρχικής “ενδεικτικής” αυτής προσφοράς και εκείνων που τυχόν ακολουθήσουν, αλλά και της συνεκτίμησης από πλευράς των εμπλεκομένων φορέων όλων των παραμέτρων, θα καταρτισθεί το τελικό σχέδιο των εκδηλώσεων και του Διάπλου, το οποίο και θα υποβάλει το αρμόδιο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων προς έγκρισιν τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Εξωτερικών. Ήδη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το οριστικό σχέδιο και ανάλογη απόφαση.
  11. Εκ των ανωτέρω, καθίσταται σαφές, πως, δεδομένης και της μη αρμοδιότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στην χρηματοδότηση του νέου Διάπλου, όσο και στην τελική επιλογή του φορέα υλοποίησης του, μόνο σε σύγχυση θα μπορούσε, και ιδιαίτερα καλόπιστα μάλλον να αποδοθεί, η εμπλοκή από μερίδα των ΜΜΕ, της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Προέδρου της Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024