Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιμερής συμφωνία ρύθμισης σιδηροδρομικών διασυνοριακών συνδέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας
Σημαντική μείωση του χρόνου μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων

Διμερής συμφωνία ρύθμισης σιδηροδρομικών διασυνοριακών συνδέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας

Συμφωνία-ορόσημο που απλοποιεί, αναβαθμίζει, εκσυγχρονίζει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, υπεγράφη χθες, Πέμπτη 12 Μαρτίου, από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και το […]

Συμφωνία-ορόσημο που απλοποιεί, αναβαθμίζει, εκσυγχρονίζει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, υπεγράφη χθες, Πέμπτη 12 Μαρτίου, από τον<...> υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και το Βούλγαρο υπουργό Μεταφορών κ. Petar Mutafchiev στην Κομοτηνή του νομού Ροδόπης.

Η υπογραφή της Διασυνοριακής αυτής Συμφωνίας για τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές των δυο χωρών, καθιστά την Ελλάδα, και τυπικά πλέον, το νοτιότερο σιδηροδρομικό άκρο της Ευρώπης. Η Συμφωνία καθορίζει απόλυτα το πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας ενώ με την παράλληλη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, οι διαδικασίες όχι μόνο θα απλοποιηθούν, αλλά και θα παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στις μετακινήσεις των επιβατών και των εμπορευμάτων.

Το ιστορικό της συμφωνίας
Το Μάιο του 2006, όταν η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της SEECP (South East Europe Cooperation Process / Συνεργασία Νοτιοανατολικής Ευρώπης), με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όλοι οι υπουργοί Μεταφορών των Βαλκανικών χωρών είχαν υπογράψει Συμφωνία για τη Δημιουργία Σιδηροδρομικού Δικτύου Υψηλών Προδιαγραφών στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Η πρώτη Συμφωνία με το γειτονικό κράτος είχε υπογραφεί το 1965 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, καθώς και μεταξύ των τότε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους) και των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων (BDZ). Σήμερα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, ως κοινοτικοί πλέον εταίροι, υπογράφοντας αυτή τη Διασυνοριακή Συμφωνία για τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές, βάζουν πρώτες από όλες τις βαλκανικές χώρες τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των παρεχομένων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Τα οφέλη από τη Συμφωνία αυτή εστιάζονται κυρίως:
α) Στη διενέργεια διοικητικών ελέγχων όλων των εμπορευματικών μεταφορών στον τόπο προορισμού τους και κατά συνέπεια,
β) Στη σημαντική μείωση του χρόνου μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, έτσι ώστε, όσον αφορά στις εμπορευματικές μεταφορές ευπαθών προϊόντων, να μπορούν να τηρούνται με συνέπεια οι χρόνοι που εγγυώνται την φθορά ή αλλοίωσή τους.

Η Συμφωνία, εκτός των άλλων, καθορίζει:
1) Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας όχι μόνο των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και των υπευθύνων για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας.
2) Τον τρόπο διευκόλυνσης της μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων με την Εφαρμογή Κανόνων Ασφαλείας για τις Μεταφορές αλλά και Χορήγησης Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας για το ανθρώπινο δυναμικό των Σιδηροδρόμων και,
3) Τα σιδηροδρομικά μεθοριακά σημεία ανάμεσα στις δυο χώρες, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι αναγκαίες διαδικασίες, καθώς και τον τρόπο πρόσβασης των τρένων και αλλαγής μηχανών στους συγκεκριμένους αυτούς σταθμούς. Ειδικότερα, ορίζεται ότι όλες οι αναγκαίες σιδηροδρομικές διαδικασίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία θα υλοποιούνται μεταξύ των σταθμών
– Kulata – Προμαχώνας
– Svilengrad – Δίκαια

4) Τέλος, ορίζεται ότι στους σταθμούς Kulata και Svilengrad προβλέπεται παρουσία εκπροσώπου από την πλευρά του Ελληνικού Σιδηροδρόμου για την διασφάλιση των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ των σταθμών αυτών και των αντίστοιχων Ελληνικών (Προμαχώνας και Δίκαια).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024