Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈκδοση της πολιτιστικής πρωτεύουσας «Πάτρα 2006»

Έκδοση της πολιτιστικής πρωτεύουσας «Πάτρα 2006»

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια της Αχαΐας”, που περιλαμβάνεται στις Εκδόσεις της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάτρα 2006”, έγινε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων […]

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια της Αχαΐας”, που περιλαμβάνεται στις Εκδόσεις της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάτρα 2006”, έγινε<…> την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Οργανισμού “Πάτρα 2006”.

Ως ένα εκ των θετικών στοιχείων που προσφέρει ο Θεσμός της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας” στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη έκδοση ο Συντονιστής του Οργανισμού “Πάτρα 2006”, κ. Χρήστος Ροϊλός, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τον πρόλογο του επόμενου κύκλου του Καλλιτεχνικού Προγράμματος “Θρησκεία και Τέχνη”.

Με αφορμή την θεματολογία του συγκεκριμένου βιβλίου, που αφορά στην περιγραφή των κειμηλίων, των εικόνων και της ιστορίας των περισσότερων μοναστηριών της Αχαΐας, ο κ. Ροϊλός υπεστήριξε ότι η Πάτρα αποτελεί ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη Θρησκευτικού Τουρισμού “και αυτό το βιβλίο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, “είναι εξαιρετικό γιατί πέραν του ότι είναι στηριγμένο στην επιστημονική έρευνα, μπορεί να οδηγήσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες – αφού έχει εκδοθεί και στα Αγγλικά – σε μονοπάτια με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές όπου βρίσκονται τα μοναστήρια της Αχαΐας, να τους αποκαλύψει τον πλούτο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και κειμηλίων και να τους ξεναγήσει στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής”.

Για τις δυσκολίες της έκδοσης, την επιλογή, οργάνωση και παρουσίαση των 34 συνολικά μοναστηριών που εμπεριέχονται στο βιβλίο, μίλησε η επιστημονική επιμελήτρια της έκδοσης και Επίτιμος Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μυρτώ Γεωργοπούλου -Βέρρα.

“Όταν μου ζητήθηκε από τον Οργανισμό “Πάτρα 2006″ να επιμεληθώ μια έκδοση για τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια της Αχαΐας, μου φάνηκε απλή υπόθεση, καθώς το θέμα αποτελούσε ένα από τα αντικείμενα της ενασχόλησης μου. Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην πορεία, αφορούσαν κυρίως στην επιλογή και την ένταξη των μοναστηριών σε ομάδες. Κριτήριο επιλογής αποτέλεσε η ιστορική και αρχαιολογική αξιολόγηση τους αλλά και η κατάσταση διατήρησης τους δηλ. η χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις της αρχικής μορφολογίας τους από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Τα μοναστήρια που επελέγησαν ομαδοποιήθηκαν κατά περιοχές και διαδρομές που θεωρήσαμε ότι θα συνιστούν πόλο έλξης των επισκεπτών, ενώ στην επιλογή του υλικού επιδιώχθηκε η παρουσίαση, παράλληλα με την ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, με στόχο την ανάδειξη των πλέον σημαντικών στοιχείων της κάθε μονής”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024