Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈλλειψη ντόπιων εργαζομένων και Διευθυντών από τα ξενοδοχεία της Κρήτης
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων

Έλλειψη ντόπιων εργαζομένων και Διευθυντών από τα ξενοδοχεία της Κρήτης

Σε ένα κόσμο που συνεχώς προσλαμβάνει νέες μορφές εξαιτίας των ραγδαίων οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτισμικών εξελίξεων, τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και των ταξιδίων πρέπει να εμφανίσουν συνέπεια και επιμονή στην ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός στις χώρες της Μεσογείου αυξάνει…

Σε ένα κόσμο που συνεχώς προσλαμβάνει νέες μορφές εξαιτίας των ραγδαίων οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτισμικών εξελίξεων, τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και των ταξιδίων πρέπει να εμφανίσουν συνέπεια και επιμονή<...>στην ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός στις χώρες της Μεσογείου αυξάνει ιδιαίτερα, ενώ διαπιστώνεται μια γενικότερη σταδιακή μείωση της μεσαίας τάξης πελατών, με αποτέλεσμα την αύξηση των φθηνών και των πολυτελών προορισμών.

Σε αυτές τις συγκρίσεις και προκλήσεις, “η Κρήτη υστερεί δραματικά και η ανάγκη νέων παρεμβάσεων είναι επιτακτική”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων. Σήμερα, επισημαίνεται η ποιότητα δεν αποτελεί καν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά ανταγωνιστική προϋπόθεση για την είσοδο και την παραμονή ενός προορισμού σε μια απαιτητική αγορά.

Από τα λιγότερα γνωστά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι τα παρακάτω:


  • Η απουσία ενός ανεξάρτητου φορέα για τον Τουρισμό που θα λειτουργεί πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, ενός φορέα απαραίτητου για τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής.

  • Η αλλοίωση της Κρητικής φιλοξενίας με την εισαγωγή αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, που έχει εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κυρίως στην μείωση της προσφοράς ντόπιων εργαζομένων λόγω της απαξίωσης του επαγγέλματος.

  • Η έλλειψη εξειδικευμένων Διευθυντών ή και η απουσία διορισμένου Διευθυντή σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης και όλης της χώρας.

  • Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κρήτης με ταυτόχρονη μη αξιοποίηση του υπάρχοντος πλούτου χλωρίδας και πανίδας.

  • Η απουσία ενός συλλογικού οργάνου για την προβολή της Κρήτης.

  • Η υποβάθμιση της Τουριστικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ελέγξει επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των επισκεπτών.

  • Οι συμπεριφορές μερίδας προσφερόμενων υπηρεσιών από «επαγγελματίες» όπως μπαρ, εστιατόρια, ταξί κλπ αλλά και γενικότερα η μεγάλη ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης που θα βελτιώσει την αντίληψη και την παιδεία γενικότερα του κοινωνικού ιστού που άμεσα η έμμεσα εμπλέκεται με τον τουρισμό.

  • Η έλλειψη επιστημονικών μελετών και έρευνες αγοράς για τον προσδιορισμό των μελλοντικών δυνατοτήτων για την μετάβαση στον Τουρισμό του μέλλοντος.


Όλοι οι παραπάνω προβληματισμοί απασχολούν πολύ έντονα τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων που πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης με τους εξής τρόπους:

  1. Συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού και σε όλους τους Φορείς που ασχολούνται με τον Τουρισμό.

  2. Συμμετοχή στα συμβούλια των Τουριστικών Σχολών.

  3. Διοργάνωση επιμορφωτικών εκδηλώσεων για τον Τουρισμό προς επιχειρηματίες-φορείς και γενικά εμπλεκομένους στον Τουρισμό (πρόθεση του Συλλόγου είναι να διοργανώσει ένα μεγάλο workshop όπου θα επεξεργασθεί προτάσεις και λύσεις).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024