Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕλληνική Εταιρία Τουρισμού: ‘Η προβληματική της Τουριστικής Ορολογίας στην Ελλάδα’

Ελληνική Εταιρία Τουρισμού: ‘Η προβληματική της Τουριστικής Ορολογίας στην Ελλάδα’

Ημερίδα οργάνωσε στα πλαίσια της έκθεσης Money Show το περασμένο Σάββατο η Ελληνική Εταιρία Τουρισμού με θέμα ‘Η Προβληματική της Τουριστικής Ορολογίας στην Ελλάδα’. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ο καθηγητής […]

Ημερίδα οργάνωσε στα πλαίσια της έκθεσης Money Show το περασμένο Σάββατο η Ελληνική Εταιρία Τουρισμού με θέμα<...> 'Η Προβληματική της Τουριστικής Ορολογίας στην Ελλάδα'.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Ζαχαράτος, ο καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Ν. Ηγουμενάκης, ο καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Π. Λύτρας, και απηύθυνε χαιρετισμό η καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας Α. Πουλάκου-Ευθυμιάτου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ηγουμενάκης η Ελληνική Εταιρία Τουρισμού, ΕΛ.Ε.Τ.<.>, είναι επιστημονικό σωματείο με έδρα την Αθήνα με στόχο την έρευνα, μελέτη, και ανάλυση του τουριστικού φαινομένου και των εξελίξεων του, την συμβολή στην τουριστική εκπαίδευση, και την εκπόνηση τουριστικών μελετών υποβάλλοντας προτάσεις. Ο καθηγητής Ηγουμενάκης τόνισε την αξία του τουρισμού και τα οικονομικά του οφέλη, αναφέροντας ότι δημιουργεί 205εκατ. θέσεις εργασίας, και συμβάλει κατά 11% στο εγχώριο εισόδημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως όπως είναι γνωστό δεν αποτελεί πανάκεια και βασικός στόχος είναι η παράπλευρη ανάπτυξη του μαζί με τους άλλους οικονομικούς κλάδους. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι ο τουρισμός στερείται οικονομικού υπόβαθρου και υπάρχει σύγχυση της τουριστικής ορολογίας.

Ο καθηγητής Ζαχαράτος τόνισε ότι ο τουρισμός έχει καθιερωθεί ως κλάδος υπηρεσιών γεγονός που δύσκολα αποβάλλεται. Έτσι δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά υπάρχει πίσω από το τουριστικό συνάλλαγμα ως προϊόντα. Επίσης, δεν μπορούμε να ερευνήσουμε τις επιπτώσεις στην παραγωγή. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ζαχαράτος τόνισε ότι οι δείκτες και οι εθνικοί λογαριασμοί υπολογίζουν λαθεμένα και συμπεριλαμβάνουν στην εγχώρια κατανάλωση και την κατανάλωση των τουριστών. Πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό υπόβαθρο για να μετρηθεί η τεράστια κατανάλωση των τουριστών στην χώρα μας. Το γεγονός αυτό προέρχεται από την έλλειψη σαφούς καθορισμού της ορολογίας.

Ο καθηγητής Λύτρας ανέφερε ως παράδειγμα, με στόχο να τονίσει την ανάγκη αποσαφήνισης της τουριστικής ορολογίας, το πρόβλημα με τον εναλλακτικό τουρισμό και την πολλαπλή χρήση του όρου, που πολλές φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα. Στόχος της ΕΛ.Ε.Τ. είναι η δημιουργία μιας 13μελούς επιστημονικής επιτροπής που θα αποσαφηνίσει την ορολογία. Ο χρονικός ορίζοντας υπολογίζεται σε 9-12 μήνες, ενώ η επιτροπή θα αποτελείται από 5 καθηγητές ΤΕΙ, 2 καθηγητές ΑΕΙ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, 2 καθηγητές ΑΕΙ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου του τμήματος Περιβάλλοντος και από το Πολυτεχνείο, 1 καθηγητή από την ΑΣΤΕΡ ή την σχολή του Αγ. Νικολάου, 1 επιχειρηματία, και 2 δημοσιογράφους που διαδίδουν την τουριστική ορολογία στο ευρύτερο κοινό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024