Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕλληνικό: Νέο οικιστικό συγκρότημα ή δημόσιος ελεύθερος χώρος πρασίνου;
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ελληνικό: Νέο οικιστικό συγκρότημα ή δημόσιος ελεύθερος χώρος πρασίνου;

Την ανάγκη αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, αλλά και τη δημιουργία καινούργιων, προκειμένου να αποκτήσουμε περισσότερο πράσινο και καθαρό αέρα, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό, […]

Την ανάγκη αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, αλλά και τη δημιουργία καινούργιων, προκειμένου να αποκτήσουμε περισσότερο πράσινο και καθαρό αέρα, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό, υπογράμμισε<...>ο κ. Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετά την συμμετοχή του στην δενδροφύτευση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, στο πλαίσιο του πρώτου Forum για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ” ανέφερε ο κ. Κουβέλης, “κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2007 μια συνοπτική παρουσίαση της μελέτης για την προβλεπόμενη οργάνωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου”. “Ο χώρος αυτός”, όπως πρόσθεσε όμως, “εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», παρά το γεγονός ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις (που θα συνεχίσουν να λειτουργούν) όπως και οι νέες εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται, δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία, ότι στο τελικό «κοκτέιλ» που θα προκύψει θα είναι κυρίαρχος ένας μεγάλος και ελεύθερος χώρος υψηλού πρασίνου, δηλαδή ένα Μητροπολιτικό Πάρκο”. Από όσα αναφέρονται στις μελέτες, συνέχισε, προκύπτει ότι στο φερόμενο ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» προγραμματίζεται να δομηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις σε έκταση 300.000 τ.μ. Σε αυτό το νούμερο πρέπει να προστεθούν οι υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι, οπότε η έκταση ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα.

“Αυτό που σχεδιάζεται και προγραμματίζεται στον δημόσιο και αδόμητο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, δεν είναι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά ένα οικιστικό συγκρότημα. Μια νέα πόλη κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Αλαβάνος: Ο αγώνας των 4 δήμων και των πολιτών θα καταλήξει σε επιτυχία

Στους λόγους, για τους οποίους, ο αγώνας των 4 δήμων και των πολιτών των περιοχών γύρω από το Ελληνικό, θα καταλήξει σε επιτυχία και θα ματαιώσει τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέκος Αλαβάνος. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι υπάρχει μια πλατιά συνεργασία: Δεν είναι μόνον οι τέσσερις Δήμαρχοι, είναι οι Δημοτικές Παρατάξεις-απΆ ότι ξέρω όλες ή σχεδόν όλες- είναι επομένως όλο το κομματικό φάσμα, είναι οι πολίτες της περιοχής και, περισσότερο απΆ όλα, πιστεύω είναι η δύναμη των «τεθωρακισμένων» που βγήκε σήμερα το πρωί για να στηρίξει το Ελληνικό. Και αυτή η δύναμη των «τεθωρακισμένων» είναι οι χιλιάδες – δέκα χιλιάδες μου είπαν, δεν μπορώ να το πιστέψω – οι δέκα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που πήγαν να δενδροφυτεύσουν . Και αυτή η δύναμη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με την παρουσία της Υπερνομάρχη, του Νομάρχη, Δημάρχων από τον υπόλοιπο μητροπολιτικό χώρο της Αθήνας, του Λεκανοπεδίου. Έχει σημασία η υπόθεση του Μητροπολιτικού Πάρκου να αγκαλιαστεί όχι μόνον από τους γειτονικούς Δήμους αλλά από όλο το χώρο του Λεκανοπεδίου και να γίνει ένα μητροπολιτικό πρόβλημα.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει αυτό το «Πάρκο» όπως το βλέπει η κυβέρνηση και θα μείνει πραγματικό Πάρκο, όχι ένα «Πάρκο από τσιμέντο», είναι αυτός που αναφέρθηκε και από τον Επίτροπο, τον κ. Δήμα, ο οποίος έχει μια πολύ θετική δραστηριότητα και μια σωστή θέση σΆ αυτό το ζήτημα . Είναι το ότι ζούμε στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και, όπως όλοι στην Αθήνα αρχίσαμε να χτίζουμε αλλιώς τα σπίτια μας μετά τους σεισμούς του Ά81, με τον ίδιο τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι- ακόμη και ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος έβλεπε ότι εδώ μπορούν να γίνουν εμπορικά κέντρα και κατοικίες – να δούμε αλλιώς το θέμα αυτό, μετά και τις τεράστιες πυρκαγιές που ολοκλήρωσαν την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου γύρω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Και επειδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μπορούμε άμεσα να το ανατρέψουμε, να ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να ανατραπούν οι κυβερνητικές εκείνες πολιτικές, οι οποίες βάζουν σε προτεραιότητα κάποια συμφέροντα και κάποιες λογιστικές λογικές και όχι την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον στην Αθήνα.

Ο τρίτος λόγος που πιστεύω ότι δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι γιατί οι ισχυρισμοί που έχουν προβληθεί από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του, είναι ανόητοι. Είπε, παραδείγματος χάριν, η κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει ένα «πράσινο ταμείο» και γιΆ αυτό θα φωνάξει διάφορους εδώ να κάνουν εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις και να πουλάνε διαμερίσματα, γιατί είναι άδικο σΆ αυτές τις προνομιακές περιοχές να υπάρχει μεγάλο πάρκο και να υπάρχουν οι δυτικές συνοικίες χωρίς πάρκο. Έχει αυτή τη λογική η κυβέρνηση; Την έχει. Ωραία. Τότε, γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες το μισό Ζάππειο και τον μισό Εθνικό Κήπο που είναι δίπλα στην Ηρόδοτου Αττικού, που είναι οι πιο ακριβές ζώνες της Αθήνας; Γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες, για το «πράσινο ταμείο», τη μισή Πλατεία Κολωνακίου; Γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες το μισό Σύνταγμα που έχει από πάνω τον Εθνικό Κήπο;

Με αυτήν την έννοια, όλο το εγχείρημα της κυβέρνησης στηρίζεται σε ευτελείς, θα έλεγα, σοφιστείες, που, όπως και σε άλλα θέματα, για παράδειγμα στα εργασιακά, αποσκοπούν στο να διαιρέσουν τους πολίτες, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να περάσει.

Τέταρτος λόγος που δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο: Διότι, μετά και την παρέμβαση του ευρωβουλευτή μας, του Δ. Παπαδημούλη, και σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την Επίτροπο κα. Χούμπνερ, είναι δυνατή η διατήρηση του συνολικού χώρου του Ελληνικού ως πρασίνου και η ανάπτυξή του, σαν τέτοιου, μέσω των κοινοτικών δαπανών. Και ας μην μας μιλάνε για προτεραιότητες των δαπανών αυτών και για άλλες ιεραρχήσεις. Γιατί το πώς γίνονται οι ιεραρχήσεις στις κοινοτικές δαπάνες το είδαμε τώρα που έχει ανοίξει η υπόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πέμπτος λόγος που δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο: Γιατί ανάμεσα στους δημάρχους είναι και ο Χρήστος Κορτζίδης. Και όχι μόνον ο Κορτζίδης, ως άτομο, αλλά και όλο αυτό το κίνημα στο Ελληνικό, που το αγκάλιασε και ο `Αλιμος, και η Αργυρούπολη, και η Γλυφάδα, το αγκαλιάσαμε οι πάντες και το οποίο δείχνει ότι όταν υπάρχει αγωνιστική παρουσία των πολιτών για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα ή να κερδίσουν πράγματα τα οποία χάσανε. Και εδώ υπερασπιζόμαστε κεκτημένα, αυτόν τον «ελεύθερο χώρο», και προηγουμένως κερδίσαμε πράγματα που ήδη είχαμε χάσει, όπως την πρόσβαση στην παραλία του Αγ. Κοσμά.

Και, τέλος, θέλω να πω το εξής: Ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Κάποτε – και σήμερα παραμένει αυτό – το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου σήμαινε ότι δίνεις μάχη απέναντι στον εισβολέα, σΆ αυτόν που θέλει να σου πάρει το χωράφι, να πάει να ρίξει την εκκλησία σου, να μπει μέσα στα νεκροταφεία, κ.λ.π. Σήμερα, το να υπερασπιστείς αυτές τις ελεύθερες ζώνες γης σε χώρους οι οποίοι έχουν υπερκορεστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να τις υπερασπιστείς και να κρατήσεις τη σημαία του Ελληνικού, την ελληνική σημαία, για να μην ανεβεί εδώ ούτε η σημαία του Mall του κ. Λάτση, ούτε η σημαία της Marfin Investment Bank, ούτε η σημαία του Ντουμπάι, είναι οικολογικό, είναι πατριωτικό, είναι δημοκρατικό και γιΆ αυτό τον λόγο το Πάρκο θα μείνει Πάρκο».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024