Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στον ελληνικό τουρισμό
ΙΤΕΠ: Η "επίδοση" το διάστημα Ιαν.-Σεπτ. 2008

Εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στον ελληνικό τουρισμό

`Αρχισαν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, στην παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ των θυμάτων της κρίσης αυτής και ο παγκόσμιος τουρισμός. Ο τελευταίος, παρά την αντοχή που…

`Αρχισαν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, στην παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ των θυμάτων της κρίσης αυτής και ο<...> παγκόσμιος τουρισμός. Ο τελευταίος, παρά την αντοχή που έχει επιδείξει στο παρελθόν στα διάφορα δυσμενή γεγονότα, όπως είναι η οικονομική κρίση, φαίνεται ότι δε θα μείνει αλώβητος. Η μέχρι σήμερα πορεία του διεθνούς τουρισμού σε διεθνές επίπεδο έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση αυτή. Η χώρα μας και οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία και την Κροατία, πλήττονται από τη διεθνή κρίση.

Για τη χώρα μας οι αφίξεις αλλοδαπών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 2008 σημείωσαν μείωση -1,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Για τις άλλες χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία, όπου το πρόσημο είναι αρνητικό, οι αφίξεις μόλις ξεπέρασαν το 0% μη έχοντας δυνάμεις να φθάσουν το 1%.

Σχετικά με την παραπάνω πορεία των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας πρέπει να κάνουμε τις εξής διευκρινίσεις:

Πρώτον, οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες αποτελούν το 80% των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας, σημείωσαν μείωση κατά το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 2008 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς και της Χίου, στα οποία σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων.

Δεύτερον, η εκτίμηση για ολόκληρο το 2008 μάλλον θα είναι χειρότερη, αφού το Σεπτέμβριο οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, με εξαίρεση 20/10/2008 2 ΙΤΕΠ αυτά της Χίου και της Σάμου, μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός που προοιωνίζεται ότι και για τους υπόλοιπους μήνες (Οκτ.-Δεκ.) του έτους η πορεία θα είναι αρνητική, αν και οι τελευταίοι τρεις μήνες έχουν μικρό ποσοστό στις αφίξεις τουριστών στο
σύνολο του έτους. Αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο το γεγονός της τουριστικής επίδοσης του μηνός Σεπτεμβρίου στους κατεξοχήν προσφιλείς και ποσοτικά σημαντικούς προορισμούς Κρήτης και Δωδεκανήσου, αλλά και της περιοχής των Ιονίων Νήσων. Οι αφίξεις στην Κρήτη σημείωσαν μείωση 2,8% έναντι 1,4% το 2007 και αύξησης 11,5% και 6,7% το 2005 και 2004 αντίστοιχα. Στη Δωδεκάνησο η μείωση είναι 7,3% έναντι αύξησης 2,6% και 4,8% το 2006 και 2005 αντίστοιχα. Για την περιοχή των Ιονίων Νήσων έχουμε μείωση 5,1% έναντι επίσης μείωση 0,2% το 2006 και αύξησης τα προηγούμενα χρόνια.

Τρίτον, την ένταση της παραπάνω αρνητικής πορείας ίσως μειώσουν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας με άλλα μεταφορικά μέσα εκτός αεροπλάνου, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν με θετικό πρόσημο έναντι των αντιστοίχων του 2007.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2007 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό και την έκταση της διαφαινόμενης κρίσης, το μέγεθος της αρνητικής πορείας του τουρισμού φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι πράγματι ο τουρισμός ανθίσταται στις κρίσεις. Ωστόσο, επειδή κανείς την στιγμή αυτή δεν μπορεί να εκτιμήσει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί ωστόσο να προβλέψει με βεβαιότητα ότι το 2009 θα είναι σημαντικά χειρότερο από το 2008. Η διαπίστωση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα για να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη επιδείνωση της διεθνούς οικονομίας, η οποία θα
επηρεάσει και τη δραστηριότητα του τουριστικού τομέα.

Το απαισιόδοξο τοπίο, το οποίο περιγράφεται παραπάνω έρχονται να ελαφρύνουν οι τουριστικές συναλλαγματικές εισπράξεις που σημειώθηκαν στη χώρα μας την περίοδο Ιαν.-Αυγούστου 2008. Πράγματι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις αυτές σημείωσαν αύξηση κατά 5% σε μια περίοδο, όπου η ασύμμετρη πορεία των αφίξεων και συναλλαγματικών εισπράξεων των τελευταίων χρόνων έχει έντονα προβληματίσει τους φορείς του τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024