Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕμφαση στις υποδομές και στην προώθηση νομοσχεδίων ειδικών μορφών τουρισμού
Ομιλία του Π. Γερουλάνου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011

Εμφαση στις υποδομές και στην προώθηση νομοσχεδίων ειδικών μορφών τουρισμού

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ένα από τα υπουργεία που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής…

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σημείωσε<...> ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ένα από τα υπουργεία που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης. “Πριν από ένα χρόνο δεσμευθήκαμε για ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Βασισμένο στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Αυτή ακριβώς τη λογική ακολούθησε η κυβέρνηση, όταν ένωσε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Με τον πολιτισμό δώσαμε μια πολύ πιο ισχυρή ταυτότητα στον τουρισμό μας. Με τον τουρισμό δώσαμε μία νέα, αναπτυξιακή δυναμική στην αξιοποίηση του πολιτισμού. Ο κάθε τομέας από μόνος του είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Μαζί όμως, μπορούν να αποδειχθούν σε κεφαλαιώδη κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Θα περίμενε κανείς ότι μια συνεργασία τέτοιου μεγέθους χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει τη δυναμική της. Είμαστε περήφανοι που, μόλις ένα χρόνο μετά τη συνένωση των δύο υπουργείων, η επιλογή αυτή έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα που τονώνουν και τους δύο τομείς”, δήλωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ΕΟΤ. “Στον ΕΟΤ καταφέραμε μέσα σΆ ένα χρόνο να μειώσουμε το χρέος των 120 εκατ. προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης στα 55 εκατ. ευρώ, και να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους. Και ο ΕΟΤ έγινε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πλεονασματικός”.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα τα οποία αφορούν τόσο σε υποδομές, όσο και σε ενισχύσεις επιχειρήσεων του τουρισμού, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθΆόλη τη διάρκεια του έτους. “Και εδώ κληρονομήσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Συνδέσαμε όμως τους φορείς διαχείρισης των δύο υπουργείων για να μεταφέρουμε τεχνογνωσία από το επιτυχημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Πολιτισμού στο ατροφικό του τουρισμού. Ίσως όμως το σημαντικότερο που πετύχαμε στο Υπουργείο ήταν να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν το έργο που έχουμε μπροστά μας. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και φέραμε σε επαφή όλους εκείνους τους που πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη του προγράμματός μας”.

Μέσα στο υπουργείο:
– Η ΕΡΤ για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον ΕΟΤ,
– ο ΟΠΑΠ συνεργάζεται με τις Εφορείες αρχαιοτήτων,
– και οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνεργάζονται κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα που θα έχει αποτελέσματα και στον Τουρισμό.

Αλλά και με εξωτερικούς φορείς:
– ο ΕΟΤ συνεργάζεται συστηματικά με τους ανθρώπους του κλάδου, τον απόδημο και τους ανθρώπους της διαφήμισης,
– το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την πόλη της Θεσσαλονίκης,
– οι φορείς του ΥΠΠΟΤ με τους ιδιώτες για να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός, με πιο απτό παράδειγμα τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου,
– η τοπική αυτοδιοίκηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

“Με το Οικονομικών προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5% –το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχει ληφθεί σΆαυτήν τη χώρα εδώ και χρόνια στον τουρισμό. Με το Θαλάσσιων Υποθέσεων, δρομολογούμε το τέλος της στρέβλωσης που επέβαλε το καμποτάζ και ανοίγουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Με το Εξωτερικών, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση βίζα σε επισκέπτες από ραγδαία ανερχόμενες τουριστικές αγορές. Και ενώ οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία μειώθηκαν, τις αναπληρώσαμε από την Ρωσία, τη Σερβία και το Ισραήλ. Αν η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά συμμαζέματος, η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι η χρονιά που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την ανάπτυξη. Προσβλέπουμε:

  • Στην επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
  • Στην υλοποίηση τριών προγραμμάτων προβολής και ανάπτυξης του Τουρισμού: ένα για την Αθήνα, ένα για την Θεσσαλονίκη, ένα για την περιφέρεια συνολικά.
  • Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των μνημείων.
  • Στην επένδυση χρημάτων στον οπτικοακουστικό τομέα χάρη στα φορολογικα κίνητρα και στο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο.
  • Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματός μας για το βιβλίο και τον εκδοτικό τομέα με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια.

  • Προσβλέπουμε επίσης:

  • Στην πλήρη ανάπτυξη των νέων εργαλείων ηλεκτρονικής προώθησης του ΕΟΤ αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
  • Στη δημιουργία συνθηκών μέσα από προγράμματα για την ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την χώρα, όλο το χρόνο.
  • Στην υλοποίηση διαφορετικών προγραμμάτων προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε χώρα ξεχωριστά.
  • Στην αξιοποίηση της περιουσίας μας αλλά και συγκεκριμένων ακινήτων, όπως το Tae Kwon Do, σκοπός του οποίου θα είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
  • Αλλά και στην ευρύτερη αξιοποίηση της Ολυμπιακής περιουσίας μας από φορείς και οργανώσεις που ψάχνουν στέγη.

  • Μέσα στη χρονιά που έρχεται θα οργανώσουμε και θα αναπτύξουμε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη.
    – Με αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου σε κάθε Περιφέρεια μέσα από έναν νέο Οργανισμό,
    – Με ένα νέο πρόγραμμα λειτουργίας και ανάπτυξης των ΔΗΠΕΘΕ,
    – Με ενισχυμένες δομές ελέγχου και πιστοποίησης τουριστικών υπηρεσιών.

    Το 2011 θα εντείνουμε επίσης την προσπάθειά μας να μπει τέλος σε εκκρεμότητες, ώστε να δοθεί μια νέα προοπτική ανάπτυξης:
    – Με το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση του Χωροταξικού του τουρισμού.
    – Με το ΥΠΕΚΑ και την ΕΑΧΑ θα ξαναδώσουμε ζωή στο όραμα της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
    – Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υγείας και το Δικαιοσύνης αλλά και τον Δήμο Αθηναίων θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του νοσούντος αστικού ιστού της Αθήνας.
    – Με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούμε το νομοσχέδιο για τον αγροτουρισμό
    – Και με το Υγείας συνεργαζόμαστε για τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον τουρισμό υγείας.

    Την χρονιά που έρχεται θα φέρουμε προς συζήτηση νομοσχέδια για:
    – τον Αθλητισμό με ειδική έμφαση στην βία και το ντόπινγκ
    – τον Ιαματικό τουρισμό
    – Τον Καταδυτικό τουρισμό
    – Τη μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις τουρισμού”.

    Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    19/04/2024
    18/04/2024
    17/04/2024
    16/04/2024
    15/04/2024
    12/04/2024