Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈναρξη του νέου κύκλου σπουδών των Σχολών Ξεναγών ζητά η ΠΟΞΕΝ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Έναρξη του νέου κύκλου σπουδών των Σχολών Ξεναγών ζητά η ΠΟΞΕΝ

Οι ασταμάτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποδομούν το επάγγελμα του ξεναγού και οι παλινδρομήσεις στο ζήτημα των Σχολών Ξεναγών παρουσιάζουν μια εικόνα προχειρότητας που δε συνάδει με τις διακηρύξεις περί αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και εκθέτουν το Υπουργείο Τουρισμού, υποστηρίζει η ΠΟΞΕΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή στην υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και το γενικό γραμματέα του υπουργείο, κ. Αναστάσιο Λιάσκο, στην οποία ζητά να κληθούν η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχολών Ξεναγών και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στη συζήτηση για τη μείωση της διάρκειας σπουδών, ώστε να ενημερωθεί σωστά η Επιτροπή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού.

“Μόλις προ εξαμήνου διατυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η πολιτική βούληση του Υπουργείου Τουρισμού, οι Σχολές Ξεναγών να παραμείνουν, μαζί με τις υπόλοιπες τουριστικές σχολές, στην αρμοδιότητά του. Η κατάργηση του ΟΤΕΚ υπήρξε μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι άκαιρο και άτοπο να συζητείται ήδη, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η διαδοχή του ΟΤΕΚ, μια νέα μείζων μεταρρύθμιση“, αναφέρει η ΠΟΞΕΝ.

“Εκκρεμεί προ πολλού η έναρξη του νέου κύκλου των Σχολών Ξεναγών (διάρκειας 5 εξαμήνων) με τους επιτυχόντες να έχουν ήδη χάσει πολύ καιρό σε αναμονή (σχεδόν 1 χρόνο). Οποιαδήποτε συζήτηση τώρα για μείωση της διάρκειας σπουδών είναι απολύτως άκαιρη και άτοπη και θα προκαλέσει αισθήματα αδικίας και οργής στους -ακόμη εν αναμονή- επιτυχόντες, αλλά και την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη όταν εξαντληθεί η υπομονή τους.

Οι ασταμάτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποδομούν το επάγγελμα του ξεναγού και οι παλινδρομήσεις στο ζήτημα των Σχολών Ξεναγών παρουσιάζουν μια εικόνα προχειρότητας που δε συνάδει με τις διακηρύξεις περί αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και εκθέτουν το Υπουργείο Τουρισμού.

Πιστεύουμε ότι κάθε συζήτηση για τη διάρκεια σπουδών πρέπει να μετατεθεί για μετά την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου.

Η Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών στην οποία συμμετέχουν 5 καθηγητές ΑΕΙ της ειδικότητας των βασικών διδασκόμενων μαθημάτων και με πείρα στην εκπαίδευση των ξεναγών, έχει καταθέσει στο Υπουργείο Τουρισμού το πόρισμά της για το πρόγραμμα σπουδών. Η Επιτροπή σε 6 συνεδριάσεις μέσα στο 2012 προσάρμοσε το πρόγραμμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο για την εκπαίδευση των ξεναγών στο οποίο δίνεται έμφαση στην πρακτική άσκηση σε εκπαιδευτικές εκδρομές, όπου οι μέλλοντες ξεναγοί καλούνται να παρουσιάσουν μνημεία, μουσεία, οδικές διαδρομές, πεζοπορείες κ.λπ.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι πρόκειται για μια καθαρά επαγγελματική σχολή που καμία σχέση δεν έχει με το θεωρητικό πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ. Ζητάμε να κληθούν η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχολών Ξεναγών και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στη συζήτηση για τη μείωση της διάρκειας σπουδών, ώστε να ενημερωθεί σωστά η Επιτροπή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού για το σκεπτικό που οδήγησε στο πόρισμα αυτό μετά από 6 συνεδριάσεις και για την ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό πρότυπο για την εκπαίδευση των ξεναγών”.

Η ΠΟΞΕΝ καταλήγει στην επιστολή της: “Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων και την έναρξη του νέου κύκλου σπουδών των Σχολών Ξεναγών, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και η απρόσκοπτη παραγωγή επαγγελματιών ξεναγών υψηλού επιπέδου”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024