Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕνώπιον της ελληνικής τουριστικής πολιτικής οι ανταποκριτές ξένου τύπου

Ενώπιον της ελληνικής τουριστικής πολιτικής οι ανταποκριτές ξένου τύπου

Τα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής που υλοποιεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τους κυρίαρχους στόχους της τουριστικής πολιτικής που προωθείται, ανέπτυξε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου…

Τα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής που υλοποιεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τους κυρίαρχους στόχους της τουριστικής πολιτικής<...> που προωθείται, ανέπτυξε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Η κ. Πετραλιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ο τουρισμός, η βιομηχανία των διακοπών, των ταξιδιών και του ελεύθερου χρόνου διανύει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα μας. Σε μια εποχή αυξανόμενου ανταγωνισμού στον τουρισμό, η Ελλάδα όχι μόνο διατηρεί, αλλά και αυξάνει σταθερά την απήχησή της ως τουριστικός προορισμός. Κατά καιρούς εκφράζονται ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ασφαλώς τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η επιχειρηματική κοινότητα στον τουρισμό λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις, τις προκλήσεις που το παρόν, αλλά και το μέλλον επιφυλάσσει για τον ελληνικό τουρισμό. Τα στοιχεία του 2005, αλλά και η πρώτη εικόνα που έχουμε από το 2006 επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά αντίθετα ισχυροποιείται μέσα στα πλαίσια τόσο του τοπικού, αλλά όσο και του διεθνούς ανταγωνισμού. Αυτή η ισχυροποίηση δεν προκύπτει τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας υψηλού επιπέδου συνεργασίας και θα έλεγα κυρίως διαρκούς συλλογικής προσπάθειας».

Αναφερόμενη στα βασικά σημεία της στρατηγικής που προωθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η υπουργός επισήμανε ότι «ο τουρισμός είναι ένας από τους νεώτερους, ισχυρότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, της διεθνούς οικονομίας. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των ταξιδιών έχει αυξηθεί 11 φορές περισσότερο τα τελευταία 50 χρόνια και πρόκειται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 14 χρόνια. Δηλαδή το 2020 ο αριθμός των αυξήσεων παγκοσμίως θα είναι πάνω από 22 φορές μεγαλύτερος.

Για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι ο μοναδικός δυναμικός κλάδος της διεθνούς οικονομίας στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και κατέχει και μια από τις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Παράλληλα η τουριστική βιομηχανία έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από τους περισσότερους άλλους οικονομικούς κλάδους. Ευνοείται από την παγκοσμιοποίηση χωρίς να επηρεάζεται από το κύμα μεταφοράς υπηρεσιών προς χώρες με χαμηλότερο κόστος. Δηλαδή οι τουριστικές υπηρεσίες εξαρτώνται από τον τόπο στον οποίο προσφέρεται. Μια δυτική χώρα που είναι προνομιακή για την ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις που ασκεί η παγκοσμιοποίηση στους περισσότερους άλλους οικονομικούς κλάδους.

Για όλους λοιπόν αυτούς τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των ταξιδιών, των διακοπών και του ελεύθερου χρόνου είναι το κλειδί για την μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη της Ελλάδας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού. Η Ελλάδα τελικά είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου. Προσφέρει τις πιο δυνατές συγκινήσεις και τις πιο ανεξίτηλες αναμνήσεις στον κάθε επισκέπτη. … Η καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε 3.000 νησιά και 5.000 χρόνια ιστορίας και ταυτόχρονα μπορούμε να προσφέρουμε σύγχρονες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους επισκέπτες μας.

Μόνον οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής έχουν φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Παντού στην Ελλάδα, από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα έως τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς πραγματοποιούνται επενδύσεις που εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα με σύγχρονες υποδομές και απεριόριστες δυνατότητες. Η Ελλάδα είναι επίσης μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον μονοπωλεί και πάλι αυτήν την περίοδο η περιοχή της Μέσης Ανατολής και η εμπόλεμη κατάσταση στο Λίβανο και θα ήθελα βεβαίως μ’ αυτήν την ευκαιρία να εκφράσω κι εγώ την ευχή για την επικράτηση των ψυχραιμοτέρων και για την επιστροφής της ειρήνης. Εκείνο όμως πάντως που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι και σε άλλες περιόδους έντονης αστάθειας στη Μέση Ανατολή ο ελληνικός τουρισμός δεν απειλήθηκε. Η Ελλάδα με την υπεύθυνη στάση της στα διεθνή δρώμενα, με τη διαρκή συμβολή της στην ειρήνη και τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία με όλους τους λαούς έχει κερδίσει το σεβασμό όλων των πλευρών. Όπως επιβεβαίωσαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι έγιναν στην Ελλάδα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ, η χώρα μας ήταν, είναι και θα παραμείνει μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για όλους τους πολίτες και φυσικά για όλους τους επισκέπτες της.

Το τρίτο σημείο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που προωθούμε για να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.

Τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν στον τουρισμό περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει οποιαδήποτε άλλη διετία. Από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης χαράξαμε και υλοποιούμε τη νέα στρατηγική. Με βάση αυτή τη στρατηγική σήμερα επιταχύνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν ήδη υποβληθεί 480 επενδυτικά σχέδια και έχουν εγκριθεί τα περισσότερα, με προϋπολογισμό πάνω από 560 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια της αναθεώρησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» αυξήθηκαν οι πόροι για τον τουρισμό σχεδόν κατά 20%.

Η απορροφητικότητα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ένα πρόγραμμα στο οποίο ο τουρισμός έχει ένα μεγάλο μερίδιο, στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο μπορώ να σας πω σήμερα εδώ ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο μερίδιο, αλλά στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΠΑΝ, του προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας τον Μάρτιο του 2004 είχαμε 8% απορροφητικότητα και σήμερα 46% και ήδη κάνουμε έναν αγώνα δρόμου ώστε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουμε και στις απορροφήσεις άλλων ωρίμων έργων.

Θεσμοθετήσαμε τις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που ανοίγει μεταξύ άλλων νέες προοπτικές για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη αξιοποίηση όχι μόνον των τουριστικών ακινήτων, αλλά και γενικότερα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Και επιπλέον είμαστε εκείνη η κυβέρνηση η οποία ανατρέπει την απραξία μιας ολόκληρης 25ετίας και προωθεί τώρα τις διαδικασίες για το γενικό χωροταξικό σχέδιο της χώρας, αλλά αυτό που κυρίως εμάς μας ενδιαφέρει και αυτό μας ενδιαφέρει, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Είμαστε λοιπόν εμείς που τραβάμε μια καθαρή διαχωριστική γραμμή με το χθες, βάζουμε τάξη στον χάρτη κι έτσι θα απελευθερώσουμε τις μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αλλάξει εντυπωσιακά το καθεστώς αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο βάζουμε οριστικό τέλος στη γραφειοκρατία που έχει τόσο πολύ ταλαιπωρήσει τον κλάδο.

Σε όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα πρέπει να προσθέσω και θεσμικές τομές, πολύ σημαντικές για την προώθηση των νέων μορφών τουρισμού και αναφέρομαι στον τουρισμό των πόλεων, στον αγροτουρισμό, στο θαλάσσιο τουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και να ενισχύσουμε τις τουριστικές επιλογές που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας, έτσι ώστε να είναι ένας ισχυρός μαγνήτης για τους Έλληνες επισκέπτες αλλά και για τους ξένους επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο για ορισμένους μήνες του καλοκαιριού.

Και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και θα πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι όπως και στην οικονομία στο σύνολό της έτσι και στο πεδίο του τουρισμού όλες οι πρωτοβουλίες μας έχουν σκοπό, πρώτον να απελευθερώσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία από τις νοσηρές δεσμεύσεις ενός αναχρονιστικού κρατισμού.

Και δεύτερον, να δημιουργήσουμε ένα νέο σαφές πλαίσιο κανόνων, που επιτρέπουν την προώθηση των επενδύσεων και την αξιοποίηση του ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος σε όλη τη χώρα, σε όλο το χρόνο και με όλες τις μορφές τουρισμού.

Με τις προσπάθειές μας, με τις νέες επενδύσεις και τις ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές και ασφαλώς με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, θα πετύχουμε να ανεβάσουμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμα πιο ψηλά.

Μόλις προχτές δημοσιεύτηκαν τα τελικά στοιχεία για το 2005 και είδαμε ότι είχαμε μια αύξηση 10,5% στις αφίξεις σε σχέση με το 2004. Το 2005 ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000 περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με το 2004.

Μια ανάλογη αύξηση της τουριστικής κίνησης διαφαίνεται και το 2006 σε σχέση με το 2005. Αυτά όμως θα τα πούμε μετά την τουριστική περίοδο, γιατί τότε θα κάνουμε το «ταμείο».

Καταλήγοντας η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός τουρισμός απογειώνεται προς το μέλλον και πιστεύω απόλυτα ότι η τέχνη της φιλοξενίας είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο που περνά θα βρίσκει στην Ελλάδα την πιο εξελιγμένη, την πιο ανθρώπινη και την πιο ελκυστική έκφρασή της».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024