Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈντονες αντιδράσεις και επεισόδια για την ιδιωτικοποίηση των σπηλαίων του Δυρού

Έντονες αντιδράσεις και επεισόδια για την ιδιωτικοποίηση των σπηλαίων του Δυρού

Στο θερμόαιμο χαρακτήρα των Μανιατών απέδωσε η ΕΤΑ Α.Ε. με ανακοίνωσή της τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων του Οιτύλου Μάνης και αστυνομικών των ΜΑΤ όταν οι πρώτοι θέλησαν να επισκεφθούν…

Στο θερμόαιμο χαρακτήρα των Μανιατών απέδωσε η ΕΤΑ Α.Ε. με ανακοίνωσή της τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ<...> κατοίκων του Οιτύλου Μάνης και αστυνομικών των ΜΑΤ όταν οι πρώτοι θέλησαν να επισκεφθούν τη διοίκηση του προεδρείου της εταιρίας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.”, στα γραφεία της στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ιδιωτικοποίηση των σπηλαίων του Δυρού.

Οι κάτοικοι του Οιτύλου επεδίωξαν να συναντηθούν με τη διοίκηση της ΕΤΑ, αλλά παρεμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς και τελικά περιορίστηκαν σε μια στοά στην οδό Βουλής κάτω από τα γραφεία της ΕΤΑ, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν και χρήση δακρυγόνων.

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε στην περιοχή και της αποδέσμευσης των δακρυγόνων, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και παρουσιάστηκαν αναπνευστικά προβλήματα σε πολλά άτομα κυρίως παιδιά και γυναίκες.

Οι κάτοικοι της Μάνης διαμαρτυρήθηκαν στους δημοσιογράφους για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και τόνισαν ότι δεν έπρεπε να κάνουν χρήση δακρυγόνων, αφού ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους υπήρχαν γυναίκες και παιδιά.

Τα επεισόδια, που άρχισαν στις 11 το πρωί, έληξαν μια ώρα αργότερα και στις 2 το μεσημέρι επιτροπή των διαμαρτυρομένων ανέβηκε στα γραφεία της ΕΤΑ και παρέδωσε το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λακωνίας το οποίο ζητούσε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις σχετικές διαδικασίες και συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: “Είναι γεγονός, πως η παγκόσμια οικονομική πολιτική, από 15ετίας και πλέον, έχει προσανατολιστεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με σταδιακή αποκρατικοποίηση.

Και ενώ κανείς, κατ` αρχάς, δεν μπορεί να είναι αντίθετος στο ούτως ή άλλως επικρατούν σήμερα “μοντέλο” της οικονομικής ανάπτυξης, εύλογες είναι οι αντιρρήσεις ή οι αμφιβολίες των τοπικών κοινωνιών, όταν αγνοούνται παντελώς ή δεν πληροφορούνται εγκαίρως και λεπτομερώς για τις εξελίξεις που αφορούν τη γεωγραφική περιοχή τους ή τα ίδια τα μέλη τους.

Τα “Σπήλαια Διρού” που λειτουργούσαν υπό την εποπτεία και διοίκηση του ΕΟΤ για 10ετίες έχουν δημιουργήσει ένα δεδομένο περιβάλλον απασχόλησης και οικονομίας για την περιοχή του Δήμου Οιτύλου.

Σήμερα, η ΑΕ Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα προχωρά με δημοπρασία στην εκμίσθωση των Σπηλαίων σε ιδιώτες. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας ομόφωνα διαμαρτύρεται και είναι αντίθετο σε όποια περαιτέρω ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, πριν διασφαλισθεί η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις σχετικές διαδικασίες και αποφάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις σύγχρονες οικονομικές αντιλήψεις, η συναίνεση και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας στις επενδυτικές προσπάθειες, αποτελούν κρίσιμη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία τους.

Είναι επίσης γεγονός πως η Λακωνία εξαιτίας της έλλειψης υποδομών έχει ελάχιστες ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης βασίζεται στην Παρουσία του Κράτους και στις Υπηρεσίες του (Νοσοκομεία Σπάρτης-Μολάων, Κέντρα Υγείας, Αρχαιολογικοί και Βυζαντινοί τόποι, Σπήλαια Διρού, κλπ).

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το συναίσθημα της αβεβαιότητας στους κατοίκους της περιοχής και υπό την έννοια αυτή, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ομόφωνα συντάσσεται με τη θέση του Δήμου Οιτύλου για την παραχώρηση κατ` αρχάς της εκμετάλλευσης των Σπηλαίων Διρού στο Δήμο Οιτύλου.

Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα θελήσετε να αγνοήσετε την τοπική κοινωνία και να θέσετε σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη προσπάθειά σας”.

Τελικά η επιτροπή μετά από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση και τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΤΑ απέσπασε την υπόσχεση ότι δεν θα απολυθεί κανένας από τους 55 εργαζόμενους στα σπήλαια Δυρού, ενώ οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των σπηλαίων θα λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις της δημοτικής αρχής που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν τα σπήλαια Δυρού.

Η ΕΤΑ με ανακοίνωσή της βεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας θα έχουν την ευθύνη του ελέγχου των επενδύσεων αναβάθμισης καθώς και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ εγγυήθηκε επενδύσεις ύψους τριών εκατομμυρίων Ευρώ για την ανάδειξη των σπηλαίων, τη δημιουργία τουριστικού και αλιευτικού καταφυγίου και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με την ΕΤΑ, τα έργα που θα εκτελεστούν και η εν γένει λειτουργία του Σπηλαίου θα είναι πάντα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού (πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο), το οποίο θα καθορίσει τις προδιαγραφές επίσκεψής του.

Στο σχετικό διαγωνισμό έλαβαν μέρος τα παρακάτω επιχειρηματικά σχήματα:

  1. Α. ΣΥΚΑΡΗΣ Α.Ε
  2. EVEREST A.E
  3. ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ Α.Ε.-ΓΗΓΕΡΤΟΝ Α.Ε
  4. ΤΕΚΜΑ Α.Ε
  5. POWERLINE ΕΠΕ- ΠΑΡΚΟΜ Α.Ε
  6. Π. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
  7. Ι. ΑΝΑΪΠΑΚΟΣ-Α. ΔΙΓΕΝΗΣ

Η ΕΤΑ Α.Ε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “παραμένει σταθερή στις απόψεις της για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη εμφανή στην Αττική (Λυκαβηττός, Οργανωμένες Ακτές, Μαρίνες κλπ.). Όλα αυτά γίνονται με την συναίνεση των Τοπικών Κοινωνιών.”

Ο υπεύθυνος του τομέα τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος καυτηριάζοντας τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν ανέφερε ότι “Τα τραγικά αδιέξοδα της Κυβέρνησης Σημίτη την οδηγούν σε επικίνδυνη απώλεια ψυχραιμίας. Η πρωτοφανής σκληρότητα που επέδειξε σήμερα κατά πολιτών, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά την αντίθεσή τους στις επιλογές της ΕΤΑ Α.Ε για την αξιοποίηση του Σπηλαίου του Δυρού, καταδεικνύει απύθμενη αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία”.

Τόνισε δε ότι “Για μία ακόμη φορά έγινε σήμερα φανερό το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της η Κυβέρνηση, όταν δεν υιοθετούνται οι επιλογές της για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με θολές και αδιαφανείς διαδικασίες. Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να χαρακτηρίσει τέτοιου είδους πρακτικές”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024