Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίEOT: Ανακριβείς οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για την αύξηση των τουριστών

EOT: Ανακριβείς οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για την αύξηση των τουριστών

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος σε επιστολή-απάντηση προς τον ΣΕΤΕ σχετικά με την συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου που δόθηκε πρόσφατα επισήμανε τα ακόλουθα: Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν […]

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος σε επιστολή-απάντηση προς τον ΣΕΤΕ<.> σχετικά με την συνέντευξη τύπου<...> του Συνδέσμου που δόθηκε πρόσφατα επισήμανε τα ακόλουθα:

Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για την τουριστική κίνηση της χώρας, τα οποία είναι δυνατό να δώσουν ‘λανθασμένη και παραπλανητική εικόνα’. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ ισχυρίστηκε ότι στα μεγέθη των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών, τα οποία τηρεί και εκδίδει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΕΣΥΕ, συνυπολογίζονται και οι οικονομικοί μετανάστες και ότι χωρίς τον συνυπολογισμό των μεταναστών τα μεγέθη των αφίξεων είναι σημαντικά μειωμένα.

Ο ΕΟΤ, όπως είναι προφανές, αποδέχεται και επεξεργάζεται περαιτέρω τα στοιχεία που του διαθέτει ο επίσημος κρατικός φορέας, δηλαδή η ΕΣΥΕ. Κρίνει όμως, σκόπιμο να παραθέσει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, που βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ακριβούς εικόνας για το θέμα.

Κατά το έτος 1999, καταγράφηκε από την ΕΣΥΕ αύξηση της εισροής αλλοδαπών τουριστών 11,4%. Η επίδραση της αύξησης των αφίξεων από την Αλβανία (που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χώρα υψηλής πιθανότητας συγκαλυμμένης μετανάστευσης) το έτος 1999 ως προς το 1998 είναι ελάχιστη (0,2), και η αύξηση φθάνει σε απόλυτο μέγεθος μόνο τις 86.879 αφίξεις. Ακόμη και χωρίς να συνυπολογισθούν οι αφίξεις από την Αλβανία, η τελευταία καταμετρημένη ετήσια αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών (1999) υπερβαίνει το 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία.

Αυτό συμβαίνει, διότι οι αυξήσεις των αφίξεων από τις έξι μεγαλύτερες αγορές είναι σημαντικές και υπερβαίνουν το 10% (κατά σειρά μεγέθους αγοράς: Γερμανία 14,7%, Ηνωμένο Βασίλειο 19%, Ιταλία 13,07%, Ολλανδία 12,49%, Γαλλία 11,84%, Αυστρία 11,42%).

Την περίοδο 1994-1999, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών από όλες τις χώρες ήταν 2,71%. Αν δεν συνυπολογισθούν οι αφιχθέντες από την Αλβανία, ο μέσος ρυθμός αύξησης έφθασε το 2,01%. Σε απόλυτα μεγέθη, η αύξηση μεταξύ 1994-1999, χωρίς συνυπολογισμό των προερχομένων από την Αλβανία, ήταν 10,45% (και όχι 8% όπως φέρεται ανακριβώς να υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική αυξητική τάση της εισροής τουριστών στην Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την είσοδο Αλβανών, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ρεύματος από τις κύριες τουριστικές αγορές της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν κανείς αποπειράται να αναγνώσει και στην συνέχεια να ερμηνεύσει στατιστικά στοιχεία, ιδίως όταν αυτά αφορούν τον ευαίσθητο χώρο του τουρισμού.

Η επιστολή του ΕΟΤ συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς ορισμούς (Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Eurostat) προς τους οποίους συμμορφώνονται οι περισσότερες χώρες υποδοχής τουρισμού, οι αποδεκτοί σκοποί ταξιδιού προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας ταξιδιώτης ως τουρίστας, δεν είναι μόνο η αναψυχή και οι διακοπές, αλλά επιπλέον και οι ακόλουθοι τέσσερις, α) επίσκεψη συγγενών και φίλων, β) επαγγελματικοί λόγοι, γ) περίθαλψη, και δ) θρησκευτικοί λόγοι. Είναι κατά συνέπεια παρακινδυνευμένο, και πάντως όχι δόκιμο, να σπεύδει κανείς να χαρακτηρίσει συλλήβδην ως οικονομικούς μετανάστες προερχόμενους από συγκεκριμένες χώρες υψηλής μετανάστευσης.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πάντως παράδοξο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να υποστηρίζει ότι στη συνολική αύξηση του τουριστικού ρεύματος της χώρας καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καταγραφές ως τουριστών ενδεχομένων οικονομικών μεταναστών, ενώ συγχρόνως όλοι οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες οι οποίοι συνεργάζονται με τις αγορές τέτοιων χωρών (τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων της Βορείου Ελλάδας κλπ) διαμαρτύρονται σε σταθερή βάση και με έντονο τρόπο για τους εξονυχιστικούς ελέγχους που ασκούν οι ελληνικές προξενικές υπηρεσίες προκειμένου να χορηγήσουν την αναγκαία τουριστική βίζα.

Θα παρακαλούσα, αναφέρει ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος προς τον ΣΕΤΕ, πριν την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση της τουριστικής κίνησης της χώρας και τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν σε βάρος μας από τους παράγοντες του ανταγωνισμού, να επικοινωνείτε, εφόσον νομίζετε, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΤ, ώστε να επιβεβαιώνουμε διασταυρώνοντας την ακρίβεια των δεδομένων. Είναι προφανές, ότι εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή, ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προχωρά στην ανάγνωση τους κατά τον τρόπο που ο ίδιος γνωρίζει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024