Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕπαφές της Όλ. Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου στη Ρωσία
Τουριστική πολιτική

Επαφές της Όλ. Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου στη Ρωσία

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ανέρχονται σε 32,5 δισ. δολ., κάνοντας τη συγκεκριμένη αγορά την 7η πολυτιμότερη τουριστική αγορά του κόσμου. Η Ελλάδα έχει το 4,51% μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας (στοιχεία του 2012).

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη θα αναχωρήσει την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου για τη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Vladimir Medinskiy και υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης. Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρωσία, η υπουργός Τουρισμού θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Aleksandr Radkov και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Evgeniy Pisarevskiy. Σε αυτές τις συνομιλίες της θα επισημάνει ότι η Ελλάδα σήμερα προσφέρει μια ισχυρή και αξιόπιστη πρόταση στον θρησκευτικό, τουρισμό στον θαλάσσιο, τον αθλητικό και στον τουρισμό υγείας.

Η κα Κεφαλογιάννη θα έχει συναντήσεις επίσης με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ανέρχονται σε 32,5 δισ. δολ., κάνοντας τη συγκεκριμένη αγορά την 7η  πολυτιμότερη τουριστική αγορά του κόσμου. Η Ελλάδα έχει το 4,51% μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας (σύμφωνα με στοιχεία του 2012).
 
Η Ρωσία είναι για την Ελλάδα μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά. Δεν παρουσιάζει απλώς μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο αλλά η κατά κεφαλή δαπάνη είναι διαρκώς αυξανόμενη όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
 

Ταξιδιωτικές εισπράξεις σε εκατ. ευρώ  από Ρωσία (Ιανουάριος – Ιούλιος)

2011

2012

% Μεταβολή

2013*

% Μεταβολή

369,4

446,8

20,9

591,5

32,4

Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013, σύμφωνα με το Γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Μόσχα προκύπτουν τα ακόλουθα: Για το μήνα Αύγουστο ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων Visa ανήλθε στις 176.560, σημειώνοντας αύξηση 40,59%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012.

Σε ότι αφορά στο α’ οκτάμηνο του 2013 (Ιαν.-Αυγ.), ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων ανήλθε στις 776.732 έναντι 495.312 για το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2012, που αποτελεί αύξηση 56,81%.
Τα στοιχεία της  ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012 δείχνουν οτι:

 • Ο συνολικός αριθμός αφίξεων:874.786 τουρίστες
 • Η μέση διάρκεια παραμονής ανά ταξίδι: 10,9 ημέρες
 • Η μέση τουριστική δαπάνη ανά άτομο στη χώρα μας είναι 1.079  ευρώ
 • Το ενδεικτικό κόστος οργανωμένου ταξιδιού για 5 ημέρες στη χώρα μας είναι 1.300 ευρώ.

Προφίλ τουριστών

 • Το 85% των τουριστών ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής.
 • Τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και ο ελληνικός τρόπος ζωής και διασκέδασης.
 • Επιθυμούν να επισκέπτονται αξιοθέατα και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις
 • Προτιμούν  προορισμούς που έχουν φτηνές πτήσεις και η διαδικασία απόκτησης visa έχει απλοποιηθεί ή εξαλειφθεί
 • Προτιμούν παραθαλάσσια resorts.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ανταγωνιστής της χώρας μας (ήλιος-θάλασσα) και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφημιστική προβολή στη Ρωσία. Από τις ευρωπαϊκές χώρες ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από Ισπανία και Ιταλία.

Νέοι προορισμοί που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ρώσους είναι η Ταϊλάνδη, η Νότια Κίνα, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες μετά την απόκτηση απευθείας πτήσεων.

Στη Ρωσία εκτός των παραδοσιακών θερινών διακοπών (Ιούλιος – Αύγουστος) ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση που παρατηρείται στα τέλη Οκτωβρίου, λόγω σχολικών διακοπών διάρκειας 8 ημερών. Η χώρα μας είναι κατεξοχήν καθιερωμένη ως προορισμός μαζικού τουρισμού, κυρίως λόγω του καλού κλίματος και της σχετικής εγγύτητας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς λόγω κλίματος προορισμούς. Όμως τελευταίο παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται τη χώρα μας μεμονωμένα. Αυτό οφείλεται στην πιο ευέλικτη πολιτική που εφαρμόζεται σε θέματα χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.
 
Σε συνδυασμό με το μεγάλο πλεονέκτημα του καλού κλίματος και της θάλασσας όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να προωθηθούν στη Ρωσία με κυριότερες τις παρακάτω:

 • Υγεία–Ευεξία, κυρίως εάν συνδεθεί και με το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας. Το κρύο κλίμα της Ρωσίας σε συνδυασμό με τη χαμηλής ποιότητας παροχών υγείας μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση σε αυτό το είδος του τουρισμού. Οι Ρώσοι που επιλέγουν ξένες χώρες για περίθαλψη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο.
 • Πολιτιστικός τουρισμός σε συνδυασμό με καλοκαιρινές διακοπές.
 • Ο τουρισμός πόλεων είναι σίγουρα τομέας ο οποίος με την περαιτέρω ανάπτυξη του μπορεί να  έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Αθήνα διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης για τους Ρώσους αφού το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δίνει μεγάλη βαρύτητα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και η Αθήνα αποτελεί βασικό συστατικό αυτού. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη με τη βυζαντινή της παράδοση και αρχιτεκτονική των εκκλησιών της, τα εστιατόρια, την αγορά και παραλία, κ.ά. και με την εγγύτητα της σε πόλεις όπως η Καστοριά και η Καβάλα αποτελεί ήδη ένα καθιερωμένο από τους Ρώσους δρομολόγιο ακόμα και το χειμώνα.
 • Θρησκευτικός Τουρισμός. Με τη Ρωσία μας συνδέουν ιστορικοί θρησκευτικοί δεσμοί και συνεπώς, θεωρείται βέβαιο ότι μπορούν να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα για προώθηση αυτού του είδους τουρισμού. Η απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης visa για θρησκευτικό τουρισμό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022
25/11/2022
24/11/2022