Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιχειρηματική συνάντηση για την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και στην Κάλυμνο
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου - ΔΕΤΑΠ

Επιχειρηματική συνάντηση για την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και στην Κάλυμνο

Την ευκαιρία συνάντησης με στελέχη της ΔΕΤΑΠ και συζήτησης των ευκαιριών που προκύπτουν από την εφαρμογή του Σήματος Αειφορίας Τουριστικών Επιχειρήσεων «ΙΣΤΟΣ» είχαν πριν λίγες μέρες οι επιχειρηματίες της Καλύμνου, […]

Την ευκαιρία συνάντησης με στελέχη της ΔΕΤΑΠ και συζήτησης των ευκαιριών που προκύπτουν από την εφαρμογή του Σήματος Αειφορίας Τουριστικών Επιχειρήσεων «ΙΣΤΟΣ» είχαν πριν λίγες μέρες οι επιχειρηματίες της Καλύμνου, αξιοποιώντας<...>την σχετική πρόσκληση του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού Καλύμνου.

Στην συνάντηση παρευρίσκονταν ο κ. Γιώργος Ρούσσος, Δήμαρχος Καλύμνου, ο κ. Γιώργος Χαλκιδιός, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, η κα. Νομική Μάγκου, Μέλος του ΔΣ της ΔΕΤΑΠ, η κα. Κατερίνα Κλωνάρη, Πρόεδρος ΔΟΤ Καλύμνου και η κα. Ειρήνη Χαλκίτη, Αντιπρόεδρος του ΔΟΤ Καλύμνου. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη τεχνική συνάντηση που πραγματοποιείται με πρώτη αυτή του νησιού της Κω στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ στα πλαίσια της ενημέρωσης των επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί και μια τρίτη συνάντηση στην Ρόδο.

Το Σήμα Αειφορίας «ISTOS» απονέμεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν καθορισμένες προδιαγραφές και εφαρμόζουν συγκεκριμένες διαδικασίες επιχειρησιακής λειτουργίας με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική κουλτούρα και με κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων μέσω της βέλτιστης χρήσης τους. Το Σήμα παρά το σχετικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι προϋποθέτει κάποιες επενδύσεις, μετατροπές και βελτιώσεις στις υποδομές, στον εξοπλισμό, στα συστήματα οργάνωσης λειτουργίας και διαχείρισης, εξασφαλίζει τη δημιουργία τόσο βραχυχρόνιων όσο και μακροχρόνιων οφελών για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν αλλά και την γενικότερη εικόνα και κατάσταση της Δωδεκανήσου.

Μέσω της υιοθέτησης του Σήματος οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στον σχεδιασμό στρατηγικών εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης κατανάλωσης πρώτων υλών και νερού άρα και άμεση μείωση των λειτουργικών εξόδων, μείωση των παραγομένων αποβλήτων (στερεών, υγρών, αέριων) και μείωση της χρήσης χημικών ουσιών. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μέσα από τη βελτίωση των διοικητικών και παραγωγικών μεθόδων που εφαρμόζει η επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται τακτικές προώθησης και διάδοσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθώς η επιχείρηση επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για τον προορισμό, τον πολιτισμό αλλά και τους άλλους τοπικούς επιχειρηματίες.

Γίνεται πλέον αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα της τουριστικής βιομηχανίας ότι η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνο από το είδος και την ποιότητα του προϊόντος τους, έμμεσα οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από την ανταπόκριση που παρουσιάζεται στον ίδιο τον προορισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών αυτών μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα τόσο για τον τουρισμό όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους. Τα οφέλη λοιπόν που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις από την υιοθέτηση του Σήματος δεν προέρχονται μόνο από τη βελτίωση της οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης τους όπως αυτή θα προκύψει από την εφαρμογή των πρακτικών του Σήματος αλλά και από τη γενικότερη αναβάθμιση του προορισμού και τη ποιοτική διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024