Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση των Σιδηροδρόμων, Αεροδρομίων, και Αστικών Συγκοινωνιών

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση των Σιδηροδρόμων, Αεροδρομίων, και Αστικών Συγκοινωνιών

Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα `Σιδηρόδρομοι – Αεροδρόμια – Αστικές Συγκοινωνίες`, που χρηματοδοτείται από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής […]

Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα `Σιδηρόδρομοι – Αεροδρόμια – Αστικές Συγκοινωνίες`, που χρηματοδοτείται από το<...> Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, ανάπτυξη και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφορών στην Ελλάδα καθώς και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα που είναι ένα από τα 11 τομεακά και 13 περιφερειακά προγράμματα για την περίοδο 2000-2006, που υποστηρίζεται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Ταμείο Συνοχής και τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Κοινής Πολιτικής των Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτέλεσμα της ανάπτυξης και υλοποίησης της Κοινής Πολιτικής θα είναι η δημιουργία αποτελεσματικών και οικονομικών δικτύων μεταφορών για αγαθά και επιβάτες, υπό τις καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον, τη κοινωνία και την κατανάλωση ενέργειας. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνολικού κόστους 2.938 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατανέμεται στις επιμέρους παρεμβάσεις με συνολικό κόστος για τις σιδηροδρομικές παρεμβάσεις 2.000 εκατ. ευρώ, τα αεροδρόμια 263 εκατ. ευρώ, τις αστικές συγκοινωνίες 642 εκατ. ευρώ και την οδική ασφάλεια και τεχνική βοήθεια 32 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα αποτελείται από έξι άξονες προτεραιότητας. Οι τρεις πρώτοι άξονες αφορούν τις σιδηροδρομικές παρεμβάσεις, ο τέταρτος αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, ο πέμπτος αφορά τα αεροδρόμια και ο έκτος την οδική ασφάλεια.

Όσον αφορά τις σιδηροδρομικές παρεμβάσεις του προγράμματος αυτές αφορούν, αρχικά την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ. Στόχος του Προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ και η μετεξέλιξή του σε ανταγωνιστική επιχείρηση παροχής σιδηροδρομικού έργου. Επίσης, προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Στόχος είναι η αναβάθμιση της γραμμής σε άξονα υψηλών ταχυτήτων. Η διπλή γραμμή κανονικού εύρους Πάτρα – Αθήνα μήκους 200 χλμ. θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Οι μέγιστες ταχύτητες της γραμμής θα είναι 160-200 χλμ. μειώνοντας το χρόνο διαδρομής από 4.30 ώρες σε 2.30 ώρες. Η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μήκους 520 χλμ. θα είναι ηλεκτροκινούμενη και εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Οι μέγιστες ταχύτητες θα είναι της τάξης των 200 χλμ./ώρα μειώνοντας το χρόνο διαδρομής από 5.30 ώρες σε 3.50 ώρες. Τέλος, αναφορικά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο στόχος του προγράμματος αποτελεί η αναβάθμιση και ολοκλήρωση των προαστιακών μετακινήσεων προς το Αεροδρόμιο `Ελ. Βενιζέλος` και προς τους γειτονικούς νομούς της Αττικής, Κόρινθο, Βοιωτία, και Εύβοια.

Ο τέταρτος άξονας αναφέρεται στην βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Στην επέκταση, βελτίωση, και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου αναφέρεται ο πέμπτος άξονας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί επέκταση του υπάρχοντος διαδρόμου για το αεροδρόμιο `Μακεδονία` και επέκταση του υφιστάμενου αεροσταθμού στο αεροδρόμιο `Ν. Καζαντζάκης` (κατασκευή νέου κτιρίου αφίξεων και αναχωρήσεων) με παράλληλη διαμόρφωση του άμεσου προς το κτίριο περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος, ο έκτος άξονας του προγράμματος αναφέρεται στην οδική ασφάλεια, ενώ κύριος στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη κατασκευή και τον εξοπλισμό 6 πιλοτικών κέντρων εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων και τακτικών οδηγών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024