Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιτάχυνση των ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης ζητάει ο ΣΕΤΕ
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Επιτάχυνση των ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης ζητάει ο ΣΕΤΕ

Παρά το ότι τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προόδου στον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας στο άμεσο μέλλον…

Παρά το ότι τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προόδου στον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες, που μπορεί<...>να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας στο άμεσο μέλλον. Η Κυβέρνηση, που επανειλημμένα έχει διακηρύξει την πίστη της στον πρωτεύοντα ρόλο του τουρισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, οφείλει, κατά τον Σύνδεσμο, να επιταχύνει άμεσα τους ρυθμούς της.

Το 2007, ήταν ακόμα μια θετική χρονιά, μετά το 2005 και το 2006. Σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, καταγράφεται νέα αύξηση περίπου 5%, μειωμένη όμως σε σχέση με το 9,6% του 2005 και το 8,7% του 2006.

Σε επίπεδο εσόδων, για το διάστημα Ιαν. – Σεπ. 2007, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 10.106,5 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 10.001,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος για το 2006, δηλαδή οριακή αύξηση 1,05%. Οι αντίστοιχες αυξήσεις για το 2005 ήταν 4,71% και για το 2006 5,08%.

Σε ότι αφορά στα διαρθρωτικά και διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει:


  • Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το τελικό περιεχόμενό του και ο ΣΕΤΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, αλλά και την λύπη του για τη μέχρι σήμερα πλήρη απουσία διαλόγου.
  • Το χρονίζον πρόβλημα της λειτουργικής νομιμοποίησης των τουριστικών μονάδων και εγκαταστάσεων, οφείλει να επιλυθεί άμεσα και πάντως πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της πολεοδομικής νομιμοποίησης των ιδίων αυτών χώρων.
  • Στο επίπεδο των αερομεταφορών είναι απαραίτητη η χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων και την προσέλκυση περισσότερων αερομεταφορέων. Τα ιδιαίτερα επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) πρέπει να εφαρμοσθούν και στην ανάπτυξη και λειτουργία των κύριων περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και λιμένων της χώρας. Σε ότι αφορά στο θέμα της Ολυμπιακής, η θέση του ΣΕΤΕ είναι σαφής: ελεύθερος ανταγωνισμός με ίσους όρους για όλους και αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων.
  • Το επίπεδο στατιστικής παρακολούθησης και επιστημονικής υποστήριξης του τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ τόσο οι Δορυφορικοί Λογαριασμοί Τουρισμού, όσο και η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών για τον τουρισμό εξαγγέλλονται κάθε τόσο, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να έχουν υλοποιηθεί.


Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής επιστημονικής τεκμηρίωσης για τη διαμόρφωση των θέσεων του Συνδέσμου και της ανάπτυξης του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024