Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση Παπαγιαννάκη για την τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο
Βουλευτής Β` Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ερώτηση Παπαγιαννάκη για την τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Eξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης χαρακτηρίζει την σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο του δήμου Ιτάνου (Νομού Λασιθίου), από την βρεταννικήεταιρία «Loyalward Ltd» ο […]

Eξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης χαρακτηρίζει την σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο του δήμου Ιτάνου (Νομού Λασιθίου), από την βρεταννική<...>εταιρία «Loyalward Ltd» ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η επένδυση αυτή, όπως τόνισε ο βουλευτής, περιλαμβάνει 6 τουριστικά συγκροτήματα (ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο), 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί καθώς και εκτάσεις που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια του προγράμματος NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων.

Για το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης (ιδίως της ανατολικής αλλά και σε τμήματα της δυτικής) υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, επεσήμανε, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η κατασπατάληση νερού στο μαζικό τουρισμό (ένας τουρίστας καταναλώνει 6-12 φορές περισσότερο νερό από έναν ντόπιο) εντείνει τον κίνδυνο ερημοποίησης, ιδίως αν συνδυαστεί με τα σχεδιαζόμενα γήπεδα γκολφ, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10-12.000 κατοίκων.

Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την ακύρωση της Κ.Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο».

Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της εν λόγω επένδυσης και τις πιθανότατα βαρύτατες συνέπειές της για την ευρύτερη περιοχή, Ο Κ. Παπαγιαννάκης έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:


 1. Αν έχουν ουσιαστικά και πολιτικά αξιολογήσει την επένδυση.

 2. Αν έχουν σοβαρά εξετάσει τις δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων αειφόρου ανάπτυξης όπως:

  • `Αμεση λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000

  • Ενίσχυση μικρών οικοτουριστικών – αγροτικών υποδομών

  • Αξιοποίηση των ήπιων μορφών και εξοικονόμηση ενέργειας

  • Στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες ντόπιων προϊόντων

  • Αναστήλωση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/09/2022
22/09/2022
21/09/2022
20/09/2022
19/09/2022