Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΦάνη Πάλλη – Πετραλιά: Θα πάρουμε αποφάσεις χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος!

Φάνη Πάλλη – Πετραλιά: Θα πάρουμε αποφάσεις χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος!

Με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας αλλά και του καταδυτικού τουρισμού συνεδρίασε χθες στον Πόρο το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού υπό την προεδρία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά

Με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας αλλά και του καταδυτικού τουρισμού συνεδρίασε χθες<...> στον Πόρο το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού υπό την προεδρία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στην τοποθέτησή της η κυρία Πετραλιά κατέστησε σαφές ότι όποια απόφαση χρειαστεί να ληφθεί με στόχο την ανάπτυξη των παραπάνω μορφών τουρισμού, θα γίνει χωρίς να υπολογιστεί το όποιο πολιτικό κόστος.

Δρόμοι θαλάσσιου τουρισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακοίνωση που σχετίζεται με την υλοποίηση του προγράμματος «Οι δρόμοι του θαλάσσιου τουρισμού» που ουσιαστικά θα συνδέει περιοχές σημαντικής ιστορικής και πολιτικής σημασίας προκειμένου αυτές να γίνουν προσβάσιμες για τα σκάφη αναψυχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτεραιότητα θα αποτελέσει η σύνδεση των 16 μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς όπως τα έχει χαρακτηρίσει η Ουνέσκο, πχ Μυκήνες, παλαιά πόλη Ρόδου κ.α. Παράλληλα η κυρία υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό μερίδιο ευθύνης που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας, και ειδικότερα αναφέρθηκε στη σοβαρότητα που έχει η καθαριότητα και ο καλλωπισμός των πόλεων.

Επιπλέον, πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στάθηκε και στο εξειδικευμένο διαφημιστικό πρόγραμμα που θα εμπλουτίσει την διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «…σήμερα η Ελλάδα στις κρουαζιέρες διαθέτει μερίδιο αγοράς 5% στην Ευρώπη, ενώ στόχευση του υπουργείου είναι το νούμερο αυτό να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα…».

Εκταμίευση κονδυλίων

Με την εκταμίευση κονδυλίων από το Γ` ΚΠΣ, θα δημιουργηθούν 8 επιπλέον καταφύγια τουριστικών σκαφών, τα οποία θα προστεθούν στους 51 που ήδη υπάρχουν και εξυπηρετούν 15.000 σκάφη. «Ήδη στο Γ’ ΚΠΣ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχουμε εντάξει και είναι υπό κατασκευή 8 επιπλέον καταφύγια τουριστικών σκαφών, αλλά και στο σχεδιασμό μας για το Δ’ ΚΠΣ έχουμε συμπεριλάβει ικανό αριθμό καταφυγίων και αγκυροβολίων».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης αφού εξήρε το έργο της κυρίας Πετραλιά για την ανάπτυξη τουρισμού υπογράμμισε ότι το υπουργείο του θα συμβάλει με τη σειρά του στην προώθηση των τουριστικών πραγμάτων χαρακτηρίζοντας τουρισμό και ναυτιλία πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι κατάβαλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στο επόμενο ΚΠΣ η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός κρουαζιεροπλοίων και άλλων επαγγελματικών σκαφών.

Αρμόδιοι φορείς

Στο πεδίο της κρουαζιέρας τονίστηκε από τους αρμόδιους φορείς η σημασία της αμερικανικής αγοράς (το 85% των συμμετεχόντων σε κρουαζιέρες παγκοσμίως είναι Αμερικανοί) και ζήτησαν ενδυνάμωση της διαφημιστικής προβολής όπως επίσης και τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

5ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Τουρισμού

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκαν, από την κυρία Πετραλιά τα εγκαίνια του 5ου Διεθνούς Θαλάσσιου Συμποσίου Τουρισμού το οποίο διοργανώνετε στον Πόρο. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος καθώς και ο πρώην υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Γεώργιος Ανωμερίτης.

Η κυρία υπουργός στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σοβαρή δουλειά που γίνεται εκ μέρους της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων, στη ναυτική βάση του νησιού.

Ο πρόεδρος του HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου μιλώντας προς το TravelDailyNews, δεν έκρυψε την ευχαρίστησή του από το επίπεδο της έκθεσης. Παράλληλα έκδηλη ήταν η ικανοποίηση όλων των εκπροσώπων τουριστικών φορέων που παραβρέθηκαν.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024