Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίFedHATTA: Τρία μεγάλα εμπόδια και τρεις λύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα στον τουρισμό
Τουριστικά γραφεία

FedHATTA: Τρία μεγάλα εμπόδια και τρεις λύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα στον τουρισμό

Τα τουριστικά γραφεία παραμένουν εγκλωβισμένα στην κατάσταση ενός απόλυτα πληττόμενου, αλλά ανοικτού στην αγορά κλάδου, χωρίς να έχουν περιθώρια για οποιονδήποτε ελιγμό, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μέλλον που εν τέλει δεν μπορούν να κερδίσουν, καθώς η ωμή αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν να μην μπορούν να δουλέψουν ουσιαστικά.

Την κατάργηση του επιπλέον ελέγχου που απαιτεί η χώρα μας πριν την αναχώρηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών από τη χώρα προέλευσής τους, την άρση της απαγόρευσης των σχολικών εκδρομών και εκδρομών ΚΑΠΗ με όρους ασφάλειας και το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, ζητεί η FedHATTA, ως μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα η Πολιτεία, προκειμένου να μη χαθούν σοβαρά πλεονεκτήματα της σεζόν του 2022 και, αφετέρου, να καταφέρει ο κλάδος των τουριστικών γραφείων να δραστηριοποιηθεί σε ουσιαστικό επίπεδο στην αγορά.

Η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να διακόψει τα μέτρα στήριξης του κλάδου των τουριστικών γραφείων και των εργαζομένων του, με την αιτιολογία ότι η αγορά ομαλοποιείται πλέον και με την προσδοκία ότι αυτά θα μπορέσουν στο εξής να ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς.

Με τις ευρύτερες συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στον τομέα του τουρισμού στη χώρα μας, η προσδοκία αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα:

Τα τουριστικά γραφεία παραμένουν εγκλωβισμένα στην κατάσταση ενός απόλυτα πληττόμενου, αλλά ανοικτού στην αγορά κλάδου, χωρίς να έχουν περιθώρια για οποιονδήποτε ελιγμό, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μέλλον που εν τέλει δεν μπορούν να κερδίσουν, καθώς η ωμή αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν να μην μπορούν να δουλέψουν ουσιαστικά. Αυτό οφείλεται σε τρία μεγάλα εμπόδια:

1) Όπως είναι γνωστό, από την 1η Φεβρουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανόνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον αρχικό εμβολιασμό των ταξιδιωτών θα έχει διάρκεια 9 μηνών για ταξίδια εντός της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να το αποδέχονται.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα ταξιδιωτικά μέτρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να συντονίζονται, καθώς και να μην εμποδίζονται πλέον με περαιτέρω μέτρα και ελέγχους οι ταξιδιώτες που διαθέτουν έγκυρο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 λόγω αρχικού εμβολιασμού από τον οποίο δεν έχουν παρέλθει εννέα (9) μήνες ή λόγω αναμνηστικής δόσης εμβολίου ή λόγω νόσησης από την αρχή της οποίας έχουν παρέλθει 180 ημέρες ή μετά από PCR test εντός των προηγούμενων 72 ωρών ή rapid test εντός των προηγούμενων 24 ωρών πριν την άφιξη στη χώρα προορισμού τους.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ξεκινήσει να καταργούν τους επιπλέον ελέγχους και την υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες τους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια.

Η χώρα μας ακόμη επιμένει στον επιπλέον έλεγχο πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη από την χώρα προέλευσής του. Είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνική Πολιτεία να οριστικοποιήσει άμεσα την στάση της ως προς το συγκεκριμένο θέμα και να ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις της χωρίς χρονοτριβή.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό και την επιστροφή τους, αλλά και τα εκατομμύρια των ξένων ταξιδιωτών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Για όλους αυτούς, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η συνέχιση της υποχρέωσης να προβαίνουν σε επιπλέον ελέγχους σημαίνει περαιτέρω δαπάνες, χρόνο και ταλαιπωρία.

Για τους Έλληνες ταξιδιώτες, το “βασανιστήριο” του υποχρεωτικού προηγούμενου ελέγχου για την επιστροφή τους στη χώρα και τα επιπλέον έξοδα που επωμίζονται εξ αιτίας αυτού, ειδικά αν πρόκειται για ολόκληρη οικογένεια, καθιστά απαγορευτικό οποιοδήποτε ταξίδι τους στην Ευρώπη ή αλλού. Οι δε ξένοι ταξιδιώτες είναι ζήτημα χρόνου να στραφούν προς άλλους προορισμούς, με λιγότερες υγειονομικές απαιτήσεις, για τις διακοπές τους.

2) Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα, στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο, είναι το θέμα των σχολικών εκδρομών και των εκδρομών των ΚΑΠΗ.
Η αγορά, αλλά και η κοινωνική ζωή, βαίνουν προς ομαλοποίηση, όμως οι συγκεκριμένες εκδρομές παραμένουν απαγορευμένες. Τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ είναι οι σημαντικότεροι πελάτες πολλών τουριστικών γραφείων, ιδιαίτερα αυτή την εποχή του χρόνου και μέχρι την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Χωρίς αυτή την σημαντική δεξαμενή πελατών, πώς ακριβώς αναμένεται να δουλέψουν τα τελευταία;

Δεν εννοούμε, ασφαλώς, να διακινδυνεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο οι μαθητές των σχολείων μας ή οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας την υγεία τους, όμως πλέον ό,τι χρειάζεται για ασφαλή ταξίδια είναι διαθέσιμο σε όλους και το “άνοιγμα” των ταξιδιών θα πρέπει να αφορά όλους. Η συγκεκριμένη καθολική απαγόρευση είναι το ίδιο υπερβολική και εσφαλμένη όπως η μονομερής διακοπή των σχολικών εκδρομών από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πριν καν πάρει θέση η επιστήμη και η επίσημη Πολιτεία για το θέμα, στις αρχές της πανδημίας, η οποία δημιούργησε στη συνέχεια τόσα πολλά προβλήματα.

3) Τέλος, τεράστιο πρόβλημα, τόσο για τα τουριστικά γραφεία όσο και για τον τουρισμό της χώρας μας γενικότερα, συνιστά το γεγονός ότι οι κάτοικοι μεγάλου αριθμού χωρών, κυρίως της Λατινικής Αμερικής αλλά και άλλων, εξακολουθούν να μην μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, επειδή ακόμη δεν έχει αρθεί η σχετική απαγόρευση.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για όλες τις χώρες που είναι σημαντικές για τον τουρισμό μας, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους κατοίκους τους και με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Μας είναι αδιανόητο γιατί χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και άλλες δεν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη χώρα μας, με τον τρόπο που την έχουν για παράδειγμα η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ουρουγουάη ή η Χιλή.

Τώρα είναι η στιγμή που γίνονται διεθνώς οι κρατήσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο, και ίσως είναι ήδη αργά. Οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ανακατευθύνονται προς τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς που τους δέχονται (Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ και άλλους), και αυτό -αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί- θα επιφέρει ισχυρό χτύπημα στους αριθμούς που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε για τον τουρισμό μας το 2022.

Είναι απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να ξαναδεί συνολικά την πολιτική και τις αποφάσεις της όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό της και τις προϋποθέσεις του για την τουριστική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών, και να ανακοινώσει άμεσα και οριστικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στο εξής, έτσι ώστε να έχουμε και πάλι μία ικανοποιητική εικόνα εισροής τουριστών, που θα επιτρέψει την ομαλή και πραγματική ολική επαναφορά τόσο του ελληνικού τουρισμού το 2022 όσο και των τουριστικών γραφείων που τον διακινούν.

Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024