Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΦοιτητικός διαγωνισμός για την ανάπλαση πύλης εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Φοιτητικός διαγωνισμός για την ανάπλαση πύλης εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διεξαγωγή ενός πανελλήνιου, φοιτητικού, αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με στόχο την ανάπλαση της πύλης εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, υπέγραψαν χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας…

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διεξαγωγή ενός πανελλήνιου, φοιτητικού, αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με στόχο την ανάπλαση της πύλης εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, υπέγραψαν χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης<...>Σπηλιωτόπουλος, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιος Αηδόνης. Με τον διαγωνισμό αυτό θεσμοθετείται το βραβείο «`Αρη Κωνσταντινίδη», στο πλαίσιο της αναγόρευσης του 2008 ως «έτους `Αρη Κωνσταντινίδη», εις μνήμην δηλαδή του μεγάλου αρχιτέκτονα, αλλά κυρίως ενός εξαιρετικού στελέχους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το κόστος της όλης εργασίας είναι περίπου στις 50.000 ευρώ, ενώ το πρώτο βραβείο θα είναι 5.000 ευρώ, το δεύτερο 4.000 ευρώ και το τρίτο 3.000 ευρώ. Όπως όμως εύστοχα σημείωσε και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, “το μεγαλύτερο βραβείο θα είναι κυρίως η τιμή που θα δοθεί από την πολιτεία στην ομάδα των φοιτητών που θα κερδίσει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο. Το να είσαι φοιτητής και να ξέρεις ότι με τη δική σου ιδέα αναμορφώνεται η είσοδος του ιστορικότερου και πιο γνωστού Δήμου σε όλο τον κόσμο, που είναι ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Είναι το μεγαλύτερο εφαλτήριο για μια σημαντική πρόοδο κατά τέτοιο τρόπο ώστε, όταν θα φιλοξενήσουμε πια ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες, να μην είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε ότι θα κάνουμε διαγωνισμό να κερδίσει πάλι ο κ. Καλατράβα”.

“Η πρωτοβουλία αυτή” τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, “ξεπερνά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, δεν είναι στο δικό μας πλαίσιο, δεν είναι αν θέλετε στο δικό μας χώρο ευθύνης η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και πολύ περισσότερο δεν είναι στο χώρο ανάληψης ευθύνης ο επιμερισμός κόστους. Από την άλλη πλευρά όμως, ως πολίτες, έχουμε χρέος να δώσουμε ένα παράδειγμα. Και το παράδειγμα που σήμερα θέλουμε να δώσουμε, πάνω απ’ όλα ως πολίτες και λιγότερο ως πολιτικοί είναι ότι η χώρα μας μπορεί να αλλάξει εάν ο καθένας από εμάς καταθέσει το δικό του λιθαράκι, τις δικές του μικρές δυνάμεις. Η σημερινή μας πρωτοβουλία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα μήνυμα συμμετοχικής κοινωνίας, ένα μήνυμα εγρήγορσης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης -που πρωτίστως είναι δική τους ευθύνη, η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και δευτερευόντως όλων των πολιτών- ότι ο καθένας μπορεί να φέρει ένα ποιοτικά καλύτερο αποτέλεσμα, να φέρει ένα, αισθητικά, περισσότερο άρτιο και καθαρό αποτέλεσμα. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε είναι πιο γοητευτική, πιο φιλόξενη και πάνω απ’ όλα πιο όμορφη”.

Η εκπομπή ενός τέτοιου μηνύματος“ κατά τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης δεν θα μπορούσε να γίνει, παρά μόνο σε έναν τόσο ιστορικό Δήμο, όπως ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένας Δήμος με ιστορία αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας Δήμος με αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο. Ένα Δήμο, που σε λίγο καιρό θα φιλοξενήσει, όπως κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται, την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία τελετής της Αφής της Φλόγας της Αρχαίας Ολυμπίας και αυτό είναι ένα πολιτισμικό γεγονός, που τιμά την Ελλάδα, αλλά την κάνει και ευρέως γνωστή, μεταφέροντας την εικόνα της παντού, σε όλο τον κόσμο”.

Η εικόνα της πόλης, η εικόνα των δήμων, η εικόνα των περιοχών της Ελλάδας, η κάθε γωνιά της πατρίδας μας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση τουριστικής κίνησης. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί μ’ αυτούς τους τρόπους κινητροδοτούμε τους νέους ανθρώπους. Διότι δε φτάνουν τα λόγια, πολλές φορές, στους νέους ανθρώπους πρέπει να δίνουμε με τις πράξεις μας σωστό παράδειγμα, να δείχνουμε ότι, εκτός από τα λόγια οι πράξεις είναι εκείνες, οι οποίες δημιουργούν μια εθελοντική συμμετοχική κοινωνία. Ας δώσουμε λοιπόν μ’ αυτό τον τρόπο, τον καλύτερο εαυτό μας για να γίνει μια περιοχή όπως τη θέλουμε και να μεγαλώσουμε σε αυτήν, όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως η νέα γενιά που έρχεται” κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Συγκινημένος από την πρωτοβουλία του Υπουργείου, αλλά κυρίως του κ. Σπηλιωτόπουλου δήλωσε με τη σειρά του ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αηδόνης, ειδικά σε μια χρονιά που όλοι τιμούμε τον `Αρη Κωνσταντίδη, ο οποίος έχει στην Ολυμπία τρία κτίρια. Το ένα εκεί που είναι σήμερα το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο, το παλιό ξενοδοχείο ΣΠΑΠ και βέβαια το “ΞΕΝΙΑ” της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου από τις 24 Μαρτίου θα φιλοξενεί το δημαρχείο της πόλης. “Ο ΕΟΤ” υπενθύμισε ο κ. Αηδόνης “έχει πάρει απόφαση για τη δημιουργία Γραφείου και θα είναι και το πρώτο στο Νομό Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία μέσα στο Μάρτιο. Επίσης έχει ήδη βρεθεί το κονδύλι, ούτως ώστε το ομορφότατο αυτό μονοπάτι του Παυσανία από την Ολυμπία στην Αρχαία Ίλιδα να είναι σε λίγους μήνες γεγονός”.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο“ ανέφερε ο πρύτανης του, κ. Μουτζούρης, ακόμα μια φορά ανταποκρίνεται θετικά σε κάλεσμα της ελληνικής πολιτείας, για να συμβάλλει με τις γνώσεις του, με την εμπειρία του, με το κύρος του σε επίλυση συγκεκριμένου, τεχνολογικού προβλήματος της χώρας. Στη διαμόρφωση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, που όπως ξέρουμε όλοι όσοι την έχουμε επισκεφτεί, πάσχει. Δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν η Ολυμπία και αυτό που θέλουμε να είναι”.

“Η συγκεκριμένη πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού” πρόσθεσε “έγινε με διπλή χαρά αποδεκτή από το Πολυτεχνείο. Πρώτον, διότι αφορά σ’ ένα θέμα που αφορά σε όλη την ελληνική κοινότητα, αλλά και όλο τον κόσμο: τη διαμόρφωση της Ολυμπίας. Αλλά και πολύ περισσότερο διότι προέρχεται από τον `Αρη Σπηλιωτόπουλο. Η λύση που βρήκαμε να δώσουμε στο Πολυτεχνείο, ήταν να βάλουμε τους νέους αρχιτέκτονες, τους αριστείς φοιτητές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του Πολυτεχνείου, να αφήσουν αχαλίνωτη τη σκέψη τους. Να προτείνουν σκέψεις και οι καθηγητές τους να επιλέξουν τις καλύτερες και να προτείνουν προς το Δήμο και προς το Υπουργείο”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024