Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & Προβολήguardian.co.uk: Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι ο τουρισμός της
Δημοσίευμα-κόλαφος για τη σημερινή κακή τουριστική εικόνα της Ελλάδας

guardian.co.uk: Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι ο τουρισμός της

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την περιφέρεια της Ευρώπης, με αποκορύφωμα εκθέσεις -τις οποίες κατηγορηματικά διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση- ότι η Αθήνα ετοιμάζεται εξέλθει από την ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή ως νόμισμά της, “χτυπά” στην καρδιά…

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την περιφέρεια της Ευρώπης, με αποκορύφωμα εκθέσεις -τις οποίες κατηγορηματικά διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση- ότι<...> η Αθήνα ετοιμάζεται εξέλθει από την ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή ως νόμισμά της, “χτυπά” στην καρδιά της πληγείσας από το χρέος χώρας. Ένα χρόνο μετά τη λήψη δανείου διάσωσης, ύψους 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να εξορκίσει την οικονομική κατάρρευση. Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, guardian.co.uk.

Η συντάκτρια Helena Smith περιγράφει χαρακτηριστικά την κατάσταση του αρχαίου χώρου της Δήλου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην έλλειψη προσωπικού: “Με σκουπίδια να επιπλέουν σε μια `λωρίδα` βρωμιάς στις παραλίες, το πωλητήριο του αρχαίου χώρου πλημμυρισμένο και κλειστό και τους θησαυρούς – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα διάσημα λιοντάρια του νησιού- να βρίσκονται σε ένα κτίριο βεβαρημένο από ρωγμές, ιστούς από αράχνες και σκουριασμένες σκαλωσιές,είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τα σημάδια της κρίσης”.

“Η Δήλος είναι ένας χώρος παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά έχει μόνο τρεις φύλακες για να τον προστατεύσουν το βράδυ και τρεις κατά τη διάρκεια της ημέρας” αναφέρει ο δήμαρχος της Μυκόνου, κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας. “Για χρόνια, λέει, οι ντόπιοι κάνουν αιτήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και των ναών που `βλέπουν` στο αρχαίο λιμάνι του νησιού. Αν προχωρούσε η αποκατάσταση και διοργανώνονταν εκεί παραστάσεις, η Δήλος, το νησί του Απόλλωνα, θα μπορούσε να ζωντανέψει ξανά. Εμείς οι Έλληνες μπορεί να μην έχουμε πολλά χρήματα, αλλά έχουμε υπερηφάνεια. Η αρχαία μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας και μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν απορρίψει την πρόταση της εξόδου από το ευρώ ως “αστείο”, η απάντηση βρίσκεται κοντά τους – στον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει μία στις πέντε θέσεις εργασίας και 18% του ΑΕΠ. Ακόμη και μέρη όπως η Δήλος που παλεύει να κάνει το καλύτερο για τις αρχαιοτήτες και τα μουσεία τηςς, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση του γεγονότος ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε έναν τομέα που για πάρα πολύ καιρό είχε βασιστεί μόνο στους τουριστικούς πράκτορες και τα φθηνά μαζικά ταξίδια. Και προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες, υπάρχει μια αίσθηση ότι για πρώτη φορά το έθνος πρέπει να αξιοποιήσει τη τεράστιο πολιτιστικό του πλούτο – μια κληρονομιά που πολύ συχνά παραμελείται – καθώς και τη φυσική του ομορφιά.

“Στις επαρχιακές πόλεις και τα νησιά, τα μουσεία έχουν κλείσει. Σε μέρη όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, στην καρδιά της Αθήνας, οι πόροι είναι τόσο ισχνοί, που οι υπεύθυνοι είναι ανίκανοι να τοποθετήσουν ακόμη και μια πινακίδα με τα βασικά πληροφοριακά στοιχεία. Με την Ελλάδα βυθισμένη σε μια ύφεση, τέτοια που είχε να δει από την επαναφορά της δημοκρατίας το 1974, και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να μαστίζεται από το έγκλημα, που ακόμα και ο δήμαρχος τοης πόλης πρόσφατα να παραδεχθεί ότι αισθάνεται ανασφάλεια να περπατά τη νύχτα στους δρόμους, οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού να φαντάζουν μακρινό όνειρο”.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυποργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. “Όμως, ο αμερικανοτραφής πρωθυπουργός έχει φιλοδοξίες. `Η Ελλάδα`, λέει, `θα πρέπει να αποσκοπεί να γίνει ένα από τους 10 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο`. Για το σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό”.

Και συνεχίζει: “Πέρυσι, η κυβέρνηση διέκοωε την υποχρέωση βίζας για τους πολίτες εκτός ΕΕ, έκοωε τα τέλη προσγείωσης και απογείωσης για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια σε εθνικό επίπεδο και έλαβε μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων σε έναν τομέα που, όπως και τόσοι άλλοι, έχει πληγεί από τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και την έλλειψη της ανταγωνιστικότητας – τα δεινά που γονάτισαν την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σχέδια μείωσης της τιμής των δαπανηρών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Σε μια αντιστροφή μιας περιόδου “ισχνών αγελάδων”, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών μιας καλής τουριστικής σεζόν, με δημοφιλή νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, να αναφέρουν αύξηση κατά 200% του αριθμού των επισκεπτών το Πάσχα. Οι κρατήσεις από τους Βρετανούς εκτοξεύθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με την Thomas Cook, καθώς οι τουρίστες που θα πήγαιναν κανονικά στην Αίγυπτο και την Τυνησία επέλεξαν αντ`αυτών τα νησιά του Αιγαίου.

Για πρώτη φορά, επίσης, η χώρα φαίνεται ότι θα πολιορκηθεί από επισκέπτες της γειτονικής Τουρκία, καθώς και από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, μετά την άρση των περιορισμών βίζας. Παρά τα δεινά δημόσια οικονομικά της, η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Special Olympics, ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που αναμένεται να φέρει περίπου 40.000 τουρίστες για διάστημα πέραν των δύο εβδομάδων τον Ιούνιο στη χώρα.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα εδώ εδώ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024