Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ αισχροκέρδεια και ο πληθωρισμός πλήττει τον τουρισμό

Η αισχροκέρδεια και ο πληθωρισμός πλήττει τον τουρισμό

Οι τάσεις αισχροκέρδειας και η αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις τουριστικές, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε πολλά προϊόντα, έχουν έντονες επιπτώσεις και στον κλάδο του […]

Οι τάσεις αισχροκέρδειας και η αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις τουριστικές, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας<...>, σε πολλά προϊόντα, έχουν έντονες επιπτώσεις και στον κλάδο του τουρισμού.

Οι καταγγελίες για υπερβολικές αυξήσεις τιμών σε βασικά καλοκαιρινά είδη και υπηρεσίες, όπως το εμφιαλωμένο νερό και η διασκέδαση, βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα έως και 33% διάφορα προϊόντα, ενώ αύξηση ως και 75% σημειώθηκε στα απορρυπαντικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στις τουριστικές περιοχές πολλές επιχειρήσεις πωλούν ένα μπουκάλι νερό μέχρι και 2 ευρώ.

Σε ελέγχους του ΣΔΟΕ<.> σε περίπου 5.800 επιχειρήσεις από τις 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, εντοπίστηκαν 2.000 παραβάτες. Οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος, μέχρι και την 31 Ιουλίου του 2002, έφθασαν τις 8.023.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” στα νησιά Κρήτη, Κέρκυρα, Κως και Ρόδος, παραβάτες είναι πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες που ελέγχθηκαν. Στις Κυκλάδες, πρώτοι σε παραβάσεις είναι οι Μυκονιάτες και οι Παριανοί και τελευταίοι οι επιχειρηματίες της Άνδρου. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, στέλεχος του ΣΔΟΕ, τα ποσοστά αυτά είναι “φουσκωμένα”, επειδή καταγράφονται στην αρχή της τουριστικής περιόδου, που τα συνεργεία επικεντρώνονται στα σημεία αιχμής της τουριστικής κίνησης. Εκτιμάται ότι μετά τον Σεπτέμβριο που θα έχει ολοκληρωθεί το θερινό σχέδιο δράσης της υπηρεσίας, ο μέσος όρος των παραβατών ανά νησί δεν θα εμφανίζει τόσο ακραίες αποκλίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πιο τουριστικός είναι ο προορισμός τόσο πιο μεγάλα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρουσιάζει.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο τέλος του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού να προσφέρουν πιο ελκυστικά από άποψη τιμών πακέτα διακοπών και να μην προχωρούν σε αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις σε χώρους εστίασης -οι οποίες να σημειώσουμε ότι παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στις τιμές που δίνονται στους Έλληνες τουρίστες και συνήθως είναι υπερπολλαπλάσιες των τιμών που δίνονται στους tour operators του εξωτερικού- οι οποίες έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό αλλά και στην τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
06/02/2023
03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023