Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων θέτει σε κίνδυνο τον τουρισμό, λένε οι Κερκυραίοι ξενοδόχοι
Τουρισμός και οικονομία

Η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων θέτει σε κίνδυνο τον τουρισμό, λένε οι Κερκυραίοι ξενοδόχοι

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας καλεί την ΚΕΔΕ να απαιτήσει από το κράτος να λάβετε μέρος των εσόδων του από το ήδη υπερφορολογημένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, διότι 'η υλοποίηση της αύξησης του φόρου παρεπιδημούντων θα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό'.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας επισημαίνει ότι με την πρόθεση αύξησης της φορολόγησης των ξενοδόχων, προκύπτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού διότι ο δημοτικός αυτός φόρος αγγίζει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε μορφής, δεν αγγίζει όμως καμία εκμετάλλευση της λεγόμενης νέας οικονομίας του διαμοιρασμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Παρατηρούμε την αγωνία σας να επαναφέρετε την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων και να προχωρήσετε σε αύξηση ακόμη και του χρόνου
παραγραφής οφειλών από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στα 20. Δεν ξαφνιαζόμαστε από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά από
το γεγονός ότι αυτή σας η πρόθεση είναι καθαρά μια πράξη που θέτει σε κίνδυνο τον τουρισμό μας.

Γιατί και εσείς γνωρίζετε ότι στην παγκόσμια κρίση που περνά η οικονομία του καταναλωτή, η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται κυρίως από το κόστος της παροχής υπηρεσιών του τουριστικού προϊόντος.

Από τα ετήσια στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού κάθε χρόνο προκύπτει ότι Ελλάδα υπερφορολογεί την τουριστική δραστηριότητα. Σας διαφεύγει, από την ταχύτητα της πρόθεσης για να αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων, ότι ως αυτό ορίστηκε στον αρχικό Συλλογισμό του Νομοθέτη, άλλαξε όπως αναφέρουν και οι διατάξεις του Ν.658/1977 Α/-214, και από ‘τέλος παρεπιδημούντων’ έγινε φόρος και ζητάτε σήμερα στην κυριολεξία την αύξηση ενός φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στα ακαθάριστα έσοδα.

Με την πρόθεση αύξησης της φορολόγησης μας, προκύπτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού διότι ο δημοτικός αυτός φόρος αγγίζει τις ξενοδοχειακές μας επιχειρήσεις κάθε μορφής, δεν αγγίζει όμως καμία εκμετάλλευση της λεγόμενης νέας οικονομίας του διαμοιρασμού. Η πρόθεση αύξησης του φόρου θα πλήξει ξανά εμάς τους νόμιμους επαγγελματίες του τουρισμού και στην ουσία καμία εκμετάλλευση της μαύρης οικονομίας που προκαλεί αιμορραγία στα έσοδα σας και στην εθνική οικονομία.

Ξεχνάτε ότι ο φόρος αυτός βαρύνει τον διαμένοντα πελάτη, ο οποίος ήδη πληρώνει έναν ακόμη φόρο για την διαμονή του και είναι αυτός ο άδικος φόρος διαμονής.

Σας ενδιαφέρει μόνο η αύξηση των εσόδων σας, διότι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φόρου παρεπιδημούντων, που προτίθεστε να αυξήσετε, είναι ότι ο φόρος αυτός δε συναρτάται με την υποχρέωση παροχής ειδικής ωφέλειας προς τους βαρυνόμενους με την επιβολή του, όπως ισχύει για τα ανταποδοτικά τέλη (ΣΤΕ 2817/2000), στην ουσία δηλαδή προτίθεστε να αυξήσετε τον φόρο χωρίς να λάβει ο τουρισμός μας πίσω κάτι από εσάς.

Ελάχιστοι δήμοι που μετριούνται ανά την επικράτεια στα δάκτυλά του ενός χεριού έχουν υποδομές ή παροχές που να ικανοποιούν τους επισκέπτες μας.

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Σας καλούμε να απαιτήσετε από το κράτος να λάβετε μέρος των εσόδων του από το ήδη υπερφορολογημένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, διότι η υλοποίηση της αύξησης του φόρου παρεπιδημούντων θα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό και με μαθηματική ακρίβεια, δε θα υπάρχουν ελληνικά ξενοδοχεία μετά από 20 χρόνια για να παραγραφούν οι οφειλές τους. Ο τουρισμός είναι υπόθεση Όλων μας και δίκη σας ευθύνη είναι η προστασία του”.

Ενημέρωση για τον COVID-19
Ακόμη, τη Δευτέρα 24 Φεβρουααρίου, έγινε στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας μια συνάντηση των παραγωγικών φορέων του νησιού, με σκοπό την ενημέρωση – πληροφόρηση για την πορεία και την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού COVID-19 παγκοσμίως, αλλά και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην τουριστική βιομηχανία, εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ.κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης και Σπυρίδων Ρόκας, ο Α’
αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Χειρδάρης, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Εστίασης κ.κ. Νίκος Βεργέτη  και Γιάννης Βλάχος, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Σπύρος Μικάλεφ και οι κ.κ. Τάσος Διαβάτης εκ μέρους της AOCTA και Τάσος Μπαλανίκας εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Έγινε μια ενδελεχής και λεπτομερής ενημέρωση από τον επιστημονικό σύμβουλο της Π.Ι.Ν. κ. Γιώργο Μηλιό, γενικό ιατρό. Οι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν για την κατάσταση ετοιμότητας που υπάρχει σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Κυβέρνησης στις πύλες εισόδου του νησιού, αλλά και την ετοιμότητα του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας. Τέλος, για τα προληπτικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

“Σε γενικές γραμμές σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται πανικός και ιδιαίτερη ανησυχία εκ του γεγονότος ότι ο κορονοϊός έχει χτυπήσει την πόρτα της γειτονικής χώρας της Ιταλίας, αλλά μόνο σωστή ενημέρωση και προφύλαξη. Τέλος καταλήξαμε ότι αυτές οι τόσο χρήσιμες πληροφορίες καλό θα ήταν να γίνουν γνωστές σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού, εν όψει της τουριστικής περιόδου. Γι’αυτό αποφασίσαμε να γίνει μια ενημερωτική ημερίδα για το θέμα αυτό στο Επιμελητήριο ανοικτή σε όλους τους επιχειρηματίες της Κέρκυρας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024