Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Αυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Η Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Αυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας

Οι υπουργοί Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οριστική ανακήρυξη της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO […]

Οι υπουργοί Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για<...> την οριστική ανακήρυξη της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO ως Aυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας.

Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Aυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε στις 16 Νοεμβρίου το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Aυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας .

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε τα εξής: “Στις 16 Νοεμβρίου η UNESCO ενέκρινε την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Aυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας.Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από τη χώρα μας από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με την πεποίθηση ότι οι μεσογειακές κοινωνίες κατά την ιστορική τους διαδρομή διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πολιτισμός αυτός προκύπτει από τη φύση και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, καθώς και από κοινές αξίες και ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, όσο και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου. Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί την επιτομή των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής”.

Η Μεσογειακή Διατροφή κατοχυρώνεται πλέον ως ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μέθοδοι παραγωγής, το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, οι διατροφικές συνήθειες, η κοινωνικότητα, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση.

Η απόφαση της UNESCO ανοίγει ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας, αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και της τοπικής διατροφής των νησιών και των περιφερειών μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής υπαίθρου ως φιλόξενου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και των τοπικών, παραδοσιακών διατροφών που τη συνδιαμορφώνουν, όπως η ήδη καταξιωμένη κρητική διατροφή. Γιατί ο τόπος, που προσδιορίζει τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά της τοπικής διατροφής, υπαγορεύει ταυτόχρονα και αναπτυξιακούς στόχους.

To αγρόκτημα “Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα, που ανακηρύξαμε ήδη ως έδρα της χώρας μας για τη Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή, αποτελεί εφαλτήριο της πολιτικής μας για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων μας, στόχος που απαιτεί σύγκλιση, συλλογικότητα και συνέργειες όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας”.

Ο Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης η χώρα μας έχει κυρώσει τη σχετική Σύμβαση της UNESCO. Με αυτά τα νομικά εργαλεία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα προχωρήσει τόσο στην πολύπλευρη ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, όσο και στην κατάθεση προτάσεων για εγγραφή στον Κατάλογο της UNESCO και άλλων άυλων πολιτιστικών αγαθών που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα οργανώσουν στην Κορώνη, η οποία στο πλαίσιο της κοινής υποψηφιότητας ορίστηκε ως εμβληματική κοινότητα όπως αντίστοιχα ορίστηκαν η Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο), συναντήσεις γνωριμίας και διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή, θα σχεδιάσουν τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να καταστεί ταυτόσημη με τη Μεσογειακή Διατροφή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/09/2022
23/09/2022
22/09/2022
21/09/2022
20/09/2022
19/09/2022