Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ οικονομία της ‘καλής ζωής’ ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας
Τουριστική πολιτική

Η οικονομία της ‘καλής ζωής’ ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

Η υγειονομική ασφάλεια είναι η λέξη – κλειδί σήμερα, είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την απόφαση να κάνει κάποιος επισκέπτης το booking, επεσήμανε η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου σε διαδικτυακή συζήτηση.

“Η οικονομία της ‘καλής ζωής’ ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας” ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης με διοργανωτή το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ομιλητές τους κ.κ.: Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρο του ΕΟΤ, Γιώργο Βερνίκο, πρόεδρο Ο.Κ.Ε., γενικό γραμματέα ΣΕΤΕ και πρόεδρο Vernicos Yachts και Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθύνοντα σύμβουλο Sani & Ikos Resorts Group. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως υπογράμμισε εισαγωγικά η πρόεδρος του ΕΟΤ, το ευ ζην είναι κάτι που κατέχουμε χιλιάδες χρόνια, αλλά έχει γίνει τώρα και πάλι επίκαιρο. Εισάγοντας δε, στη συζήτηση, έννοιες όπως ο αειφόρος τουρισμός και ο ανθρωποκεντρικός τουρισμός, εστίασε στη συνέχεια στο θέμα των ημερών: “Η υγειονομική ασφάλεια είναι η λέξη – κλειδί σήμερα, είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την απόφαση να κάνει κάποιος επισκέπτης το booking. Τα νέα από τους Tour Operators, είναι ότι ‘θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα, είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά έχουμε ακόμη ανασφάλειες, φοβόμαστε λίγο'”, ανέφερε η κα Γκερέκου για να προσθέσει: “Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι ο τουρισμός φέτος δε θα είναι αυτός που θέλουμε, θα έχουμε σοβαρές απώλειες, αλλά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και να αδράξουμε την ευκαιρία για την επόμενη μέρα”, δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι “ο πρωθυπουργός ‘έχει πάρει πάνω του’ το θέμα του τουρισμού”. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΕΟΤ ζήτησε να υπάρξει ισορροπία της ασφάλειας από τη μια, και να μη χαθεί η χαρά των διακοπών στην Ελλάδα από την άλλη. “Ελλάδα ίσον χώρα του ευ ζην, να το κάνουμε παγκόσμιο brand” πρότεινε η κα Γκερέκου και εκμυστηρεύτηκε ότι σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί το Μαρμάρι, εκεί όπου γυρίσθηκε το βίντεο του state of mind.

Από την πλευρά του, ο κ. Βερνίκος, είπε: “Έχει σημασία να βγούμε δυνατότεροι από την πανδημία. Με λιγότερη ιδιοτέλεια. Να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια του ‘εγώ’ και του ‘εμείς’. Να έχουμε σταθερό στόχο στο διεθνή ανταγωνισμό η Ελλάδα να αποτελεί παράδειγμα ποιότητας και ‘καλής ζωής’. Στην πορεία αυτή ο τουρισμός αποτελεί όχι μόνο την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρέπει ν’ αποτελεί και τη βασική υποδομή της ‘καλής ζωής’ ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Ο τουρισμός έσωσε την ελληνική οικονομία την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μαζί με τη ναυτιλία και τις εξαγωγές. Διπλασίασε το ποσοστό του στο ΑΕΠ και δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Δε διεκδικεί κανένα προνόμιο. Διεκδικεί ισονομία και ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις άλλες χώρες”. Ο κ. Βερνίκος μετέφερε την αγωνία, όπως είπε, των οικονομικών παραγόντων για το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και για άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. “Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά”, τόνισε κλείνοντας.

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης, έστειλε το μήνυμα πως έχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής, έχουμε το ευ ζην, πρέπει να το αισθάνεται κάθε μόνιμος ή προσωρινός κάτοικος/ επισκέπτης. Αλλά, γύρω από το ευ ζην πρέπει να χτισθούν διάφοροι τομείς, όπως υποδομές, εθνικό σύστημα υγείας, καλύτερα αγροτικά προϊόντα, επικοινωνίες και μεταφορές. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη εξάλλου, καμία μικρή χώρα δεν άλλαξε το μοντέλο ανάπτυξης, γι’αυτό και πέτυχαν. “Η χρονιά έχει ουσιαστικά χαθεί, να είμαστε ειλικρινείς”, ανέφερε επί λέξει και συνέχισε εξειδικεύοντας: “Αν καταφέρουμε το 2021 να κάνουμε τα νούμερα του 2019, θα έχουμε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ”. Και για τις φετινές απώλειες, “αν σώσουμε το 25% του περυσινού τζίρου, που ήταν 18 δισ., αν κάνουμε 5 δισ., θα είμαι ικανοποιημένος”. Κατά συνέπεια, “6-7 μονάδες του ΑΕΠ θα χαθούν εκεί. Το αν το ΑΕΠ μας είναι στο -9% ή στο -7%, θα το δούμε, -10% δεν πιστεύω. Του χρόνου αυτές τις 6-7 μονάδες μπορούμε να τις πάρουμε πίσω”, εκτίμησε. Ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε ταυτόχρονα να κάνουμε τα καλύτερα πρωτόκολλα στον κόσμο, να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τις αφίξεις των ξένων: “Έχουμε μεγάλο δρόμο χωρίς ουσιαστικό έσοδο, αλλά μπαίνουμε στην πρώτη θέση για την επόμενη χρονιά, καθώς είναι πολύ λίγοι οι προορισμοί”. Κλείνοντας,  χαρακτήρισε πρωτοφανές το πόσο βαθιά έχει εμπλακεί ο σημερινός πρωθυπουργός και έχει πάρει πάνω του τα θέματα της πανδημίας και του τουρισμού. “Εγώ 30 χρόνια δεν έχω δει έναν πρωθυπουργό να μπαίνει μπροστά και να ρισκάρει βέβαια, αυτό μας δίνει ελπίδες”, τόνισε, καλώντας όλους, και την αντιπολίτευση, να στηρίξουν την εικόνα της χώρας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024