Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Οι τουριστικές στατιστικές πάσχουν… και όχι μόνο στο θέμα των Αλβανών

ΙΤΕΠ: Οι τουριστικές στατιστικές πάσχουν… και όχι μόνο στο θέμα των Αλβανών

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τουριστικές στατιστικές πάσχουν, ενώ υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση – ανάλυση των στατιστικών και στην κατανόηση του ρόλου του τουρισμού στην οικονομική ζωή. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ […]

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τουριστικές στατιστικές πάσχουν, ενώ υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση – ανάλυση των στατιστικών<...> και στην κατανόηση του ρόλου του τουρισμού στην οικονομική ζωή. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) με τίτλο 'Περί Όνου Σκιάς' όπου αναφέρει τα εξής:

"Με αρκετή καθυστέρηση (ετών) διεπιστώθη από παράγοντες του τουριστικού τομέα, ότι οι ελληνικές τουριστικές στατιστικές πάσχουν. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ελληνικό φαινόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό ότι πολλοί έχουν δυσκολία στην ανάγνωση των στατιστικών του τουρισμού και στην κατανόηση του ρόλου του τουρισμού στην οικονομική ζωή. Ούτε περιορίζεται το πρόβλημα για τις ελληνικές στατιστικές στους Αλβανούς.

Το ΙΤΕΠ σε όλες του τις συνεντεύξεις επ' ευκαιρία των περιοδικών εκθέσεων και των μονογραφιών που εκδίδει προέβαινε, όπου ήταν δυνατόν, σε διόρθωση των στατιστικών, ώστε να προκύπτει η "πραγματική" τάση του αριθμού των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Το θεωρούσε αυτονόητο και όχι θέμα για δημιουργία θορύβου. Και θεωρούμε, επίσης αυτονόητο, ότι οι αρμόδιοι φορείς ασκήσεως της τουριστικής πολιτικής προκειμένου να σχηματίσουν στερεά αντίληψη για τις τάσεις του αλλοδαπού τουρισμού στη χώρα μας θα προβαίνουν στις σχετικές προσαρμογές. Αλίμονο, αν η άσκηση της οικονομικής πολιτικής συνέπιπτε με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις σκοπιμότητος, οι οποίες ελάχιστα επηρεάζουν τις πραγματικές εξελίξεις.

Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται αλλού και εκεί οφείλουν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους όσοι έχουν κατανοήσει τον δυνητικό ρόλο του τουρισμού και ειλικρινά ενδιαφέρονται για την προαγωγή του".

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024