Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Νοτοπούλου: Η Κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει συντεταγμένα σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης
Τουριστική πολιτική

Κ. Νοτοπούλου: Η Κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει συντεταγμένα σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης

'Με την κάλυψη ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών την περίοδο της πανδημίας οι επιχειρήσεις απλά κέρδισαν λίγο χρόνο. Η κάλυψη του Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, η επιδότηση μη επιστρεπταίας, η επιδότηση εργασίας ή τηλεργασίας… όλα αυτά ήταν μέτρα σε θετική κατεύθυνση, τα οποία προφανώς πρέπει να συνεχιστούν για όσο υπάρχει η πανδημία', σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνάντησή της με εκπροσώπους του Τύπου κατά τη φετινή Philoxenia, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι εάν σήμερα το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιηθεί, οι πόροι του ΕΣΠΑ ταυτόχρονα για την τουριστική εκπαίδευση, τις υποδομές και κυρίως την επιβίωση των επιχειρήσεων, τότε θα έχουμε τεράστιες απώλειες, και μακροπρόθεσμες και, προφανώς, άμεσες.

Σε ερώτηση για την απάσχόληση στον τουριστικό τομέα, στο ότι πολλοί τουρίστες δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης στη χώρα μας, σε συνάρτηση με την τουριστική εκπαίδευση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Νοτοπούλου δήλωσε: “Οι εργαζόμενοι είναι το έμψυχο δυναμικό, αλλά και ο πλούτος κάθε επιχείρησης, είναι αυτοί που πρέπει πρωτίστως να στηριχθούν. Η λογική δεν είναι περισσότερα επιδόματα -διότι αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- και μάλιστα αποτυχημένα και ανεφάρμοστα όπως αποδείχθηκε. Η λογική είναι, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, επιδότηση εργασίας, ταυτόχρονη στήριξη στην επιχείρηση για να μπορέσει να επιβιώσει, αύξηση βασικού μισθού ώστε να υπάρχει ρευστότητα, κίνηση και ζήτηση στην αγορά. Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει κάποια στιγμή, η ελληνική Πολιτεία και η Κυβέρνηση συντεταγμένα, με συνεργασία των υπουργείων, να αποκτήσει ένα σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης, κάτι το οποίο έχω καταλάβει από την πρώτη μέρα ότι είναι ο τομέας στον οποίο χωλαίνει ιδιαίτερα η χώρα μας, δεν βλέπω όμως και καμία διάθεση επίλυσης”.

Και συνέχισε: “Θυμάμαι ότι ο κ. Κόνσολας είχε κάνει μία προσπάθεια, την οποία δεν την έχω δει αναλυτικά, αλλά προφανώς είναι μη υλοποιήσιμη από την στιγμή που δεν παρουσιάστηκε. Δεν έχουμε δει κάποιο άλλο σχέδιο πέρα από διακηρύξεις. Αντίστοιχα βέβαια να σας πω ότι ακόμα και το manual που θα άφηνε ο κ. Βρανάκης (προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού), ούτε αυτό το έχουμε δει. Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα: εάν η Κυβέρνηση παίρνει σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό ή, όπως κάνει σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, χτίζει ‘αφηγήματα’, πετάει πυροτεχνήματα, αλλά δε βλέπουμε τίποτα στην πράξη. Ο τουρισμός όμως είναι πυλώνας οικονομίας. Εάν σήμερα το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιηθεί, οι πόροι του ΕΣΠΑ ταυτόχρονα για την τουριστική εκπαίδευση, τις υποδομές και κυρίως την επιβίωση των επιχειρήσεων, τότε θα έχουμε τεράστιες απώλειες, και μακροπρόθεσμες και, προφανώς, άμεσες”.

Σχετικά με την απασχόληση των γυναικών στον χώρο του τουρισμού η κα Νοτοπούλου σημείωσε ότι, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού είναι οι πρώτες που βγήκαν σε ανεργία, είναι απο τις πιο δύσκολες να βρουν εργασία και σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις πέραν των θέσεων καθαριότητας, “και είναι και αυτές που ακόμα και σήμερα, το λες με αγωνία, σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή ασθένειας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επιβίωσής τους. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και σε αυτο το κομμάτι και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το δούμε. Ξαναλέω όμως ότι η χώρα μας έχει πρωτοφανή εργαλεία στα χέρια της. Εμείς πήραμε μια χώρα χρεωμένη και την αφήσαμε με 37 δισ. ευρώ. Και σήμερα υπαρχει Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει το ‘μαξιλάρι’ (όσο έχει απομείνει) και υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ, για μια προγραμματική περιοδο. Και δε βλεπουμε σχεδιασμό, βλέπουμε μόνο συγχωνεύσεις, βλέπουμε μόνο μεγάλες επενδύσεις και βλέπουμε νομοσχέδια, τα οποία λειτουργούν εις βάρος του τουρισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024